Nyhedsartikel

Forsker på Dansk Folkemindesamling: Påsken har karakter af forårsfejring

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Den kristne påske markerer Jesus’ domfældelse, død og genopstandelse. Men tidligere var påsken en forårsfest, hvor man markerede, at der var lysere tider på vej.

Og nogle af de forårsskikke, der stammer fra tiden før vi blev kristne, kan stadig genfindes i den måde, vi fejrer påske på i dag. Blandt andet med æg. Det siger Caroline Nyvang, der er seniorforsker på Dansk Folkemindesamling.

”Æg er om noget en forårsbebuder. Man skal forestille sig, at høns ikke lagde æg hele vinteren i det ældre bondesamfund, så når høns begyndte at lægge æg igen i det tidlige forår, var det et signal på, at der var lysere tider på vej. Og det var virkelig værd at fejre, for det betød, at man i en tid uden elektricitet fik mere lys, at man ikke skulle gå og fryse, og at man kunne se frem til mad på bordet. Så man har haft en lang række traditioner, der var centreret omkring ægget og omkring foråret som en frugtbarhedsperiode”, siger hun til Radio4 Morgen.

I dag forbinder de fleste danskere påsken med familie, ferie og forår, fortæller hun.

”Mange betragter lørdagens påskefrokost i familiens skød som højdepunktet. Den slags traditioner fungerer som god ramme til at se sin familie måske for første gang i lang tid. Der er også mange institutioner, der er begyndt at lægge lukkedage i forbindelse med de egentlige helligdage, og mange er begyndt at forlænge deres påske med nogle dage. Det er med til at gøre påsken til en længere ferieperiode, hvor mange tager på en rejse eller op i sommerhuset og åbner det for første gang. Andre sætter båden i vandet eller går i haven for første gang”, siger hun.

Og på den måde bliver påsken i dag også en fejring af foråret.

“Påsken er en forårsklangsperiode. Påsken i dag har fået en karakter af forårsfejring, der på en eller anden måde minder om den gamle danske bondes fejring af påsken”, siger hun.

Hør interviewet med Caroline Nyvang her:

De folkelige traditioner har fået lov til at overleve i den kristne tradition.

”Man har accepteret de folkelige skikke, men så har man givet det et kristent fernis. Ægget har længe været et element i den hedenske forårsfejring. Men I den kristne fortælling bliver det lille æg og en kylling, der pikker sig vej ud et symbol på Jesus genopstandelse,” siger Caroline Nyvang, der er seniorforsker på Dansk Folkemindesamling.

Og på den måde adskiller påsken sig ikke meget fra andre danske traditioner, siger hun.

”Det er nemlig helt normalt, at de her religiøse og folkelige skikke har eksisteret side om side og med tiden er blevet blandet så meget sammen, at det er svært at skille dem fra hinanden. Men det er nok også en del af forklaringen på, hvorfor de har en særlig overlevelsesevne og hvorfor vi holder fast i dem, selvom mange måske glemmer det religiøse indhold”, siger Caroline Nyvang til Radio4 Morgen.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet