Forskertrussel sår tvivl om kvalitet af undersøgelse

Rådhuset i Odense. Fynske kommuner KV21 Odense Kommune, Odense Rådhus. (Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

5. maj 2022

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Advokatfirmaet Horten fik fra mindst to kilder oplyst, at frivilligchefen i foreningen Søstre mod vold og kontrol skulle have truet islamforsker Jesper Petersen. Alligevel står der intet om den påståede trussel i advokaternes undersøgelse af foreningen til Odense Kommune. Politikere og ekspert efterspørger svar

Der var intet at komme efter. Så klar var konklusionen ifølge Søstre mod vold og kontrol og borgmesteren i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), da en advokatundersøgelse for to uger siden ikke fandt grundlag for at rejse kritik af foreningen.

Men nu kan Radio4 og TV 2 Fyn fortælle, at mindst to kilder – blandt andet islamforsker Jesper Petersen selv – oplyste til advokatundersøgelsen, at han skulle være blevet truet af talskvinden i foreningen Søstre mod vold og kontrol, Kefa Abu Ras.

Alligevel står der intet om den påståede trussel i undersøgelsen, og det møder kritik fra to andre medlemmer af byrådet.

“Odense Kommune har ikke fået svar på de spørgsmål, som Horten-advokaterne skulle svare på,” lyder det fra Tommy Hummelmose (K), som nu mener, at foreningen skal fratages sin støtte fra kommunen og vil tage sagen op i kommunens økonomiudvalg.

Også Enhedslistens Reza Javid er kritisk over advokatundersøgelsen.

“Jeg undrer mig, når en anerkendt forsker fortæller, at han er blevet truet, og advokaterne så ikke tager det med. Jeg mener, at Odense Byråd har krav på at vide, at der også har været sådan nogle indberetninger,” siger han.

Borgmesteren har fuld tillid

Søstre mod og vold kontrol er ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel en central del af Odense Kommunes indsats mod negativ vold og kontrol, blandt andet i Vollsmose. Foreningen har fået i alt syv millioner fra blandt andet Odense Kommune og staten til formålet. Den har dog siden 2021 været under anklage for blandt andet at presse tidligere medlemmer og udelukke medlemmer fra foreningen.

Økonomiudvalget i Odense Kommune besluttede derfor i begyndelsen af året, at en advokatundersøgelse skulle afdække, om der var hold i beskyldningerne. Til opgaven blev advokatfirmaet Horten valgt. Da rapporten lå færdig i slutningen af april, konkluderede den, at beskyldningerne om blandt andet pres og udelukkelse ikke var lovstridige – at der med andre ord ikke var foregået noget strafbart.

Men selvom rapporten altså ikke inddrog den påståede trussel mod Jesper Petersen til trods for, at advokaterne havde mulighed for det i deres opgavebeskrivelse, så har borgmester Peter Rahbæk Juel stadig fuld tillid til undersøgelsen.

Borgmesteren ønsker ikke at stille op til et mundtligt interview, men skriver i et svar:

“Jeg har fuld tillid til Hortens arbejde herunder deres vurdering af, hvilke oplysninger de har vurderet, har været relevante at inddrage i den skriftlige undersøgelse for at kunne besvare de fire påstande og rygter, som Odense Kommune har anmodet om at få undersøgt,” skriver han.

Borgmesteren skriver også, at han helt generelt mener, “at vi i alle livets forhold skal indgå i dialog og samtale fremfor at bruge trusler”, men at han ikke kan kommentere yderligere på den påståede trussel, fordi han ikke er bekendt med det fulde billede.

Den anden informant

Den anden person, som fortalte advokatfirmaet om de påståede trusler mod Jesper Petersen, var politibetjent Elvir Abaz. Horten-advokaterne skriver i et referat af deres samtale med betjenten:

“Du mødtes med ham på et tidspunkt, hvor han fortalte dig, at han kunne forstå din kritik af Søstre mod vold og kontrol (SVK; red.). Han fortalte, at han var blevet truet af Kefa i forbindelse med Pressenævnets sag om skilsmissekontrakten. Han er blevet “terroriseret” (hans ord) med opkald, hvor SVK truede med at ødelægge ham, udskamme og udhænge ham på sociale medier.”

Elvir Abaz har ved flere lejligheder kritiseret Søstre mod vold og kontrol offentligt og har flere gange rejst alvorlige anklager, blandt andet på sociale medier. Det kommer bag på ham, at advokaterne ikke tog nogen af hans udtalelser med i undersøgelsen.

“Jeg er chokeret over det. Fordi hvorfor skulle jeg interviewes? Jeg kan ikke se det. To timers interview,” siger han.

Hortens forklaring på udeladelsen

Advokatfirmaet Horten skulle i deres rapport undersøge fire konkrete påstande; blandt andet om foreningen lagde pres på tidligere medlemmer, og om den udelukkede medlemmer. Men Horten kunne også “give anbefalinger om andre forhold, som måtte være relevante”.

Radio4 har spurgt Horten, hvorfor de ikke fandt anledning til at undersøge den påståede trussel mod Jesper Petersen nærmere og medtage den i rapporten. Men advokatfirmaet peger på, at de ikke kan svare på spørgsmålet på grund af et tilsagn om fortrolighed.

Jesper Petersen selv har givet tilladelse til, at Horten måtte svare på to af Radio4s spørgsmål, ligesom Elvir Abaz gav samtykke, om at hans fortrolighed ikke skulle stå i vejen for, at de kunne svare på spørgsmål. Alligevel mener advokatfirmaet altså ikke at kunne oplyse om deres vurdering.

Tommy Hummelmose mener dog, at den påståede trussel mod Jesper Petersen er en vigtig oplysning, som burde have været oplyst.

“Jeg ser det som en dårlig undskyldning, når Horten dækker en så vigtig information, som at Danmarks førende islamforsker er blevet truet af foreningen, ind under, at det ikke kan offentliggøres på grund af fortrolighed,” siger Tommy Hummelmose.

Rygter og øvrige udsagn

Ifølge formand for Transparency International, Jesper Olsen, kan der være god grund til, at udtalelserne om den påståede trussel ikke er kommet med i undersøgelsen.

“Når vi har at gøre med informationer af den her karakter, hvor det er påstand mod påstand, så er det ikke altid, at en advokatundersøgelse kan levere det, som kommunen egentlig ønsker sig. Nemlig at lægge låg på sagen,” siger han.

Jesper Olsen sidder desuden i Advokatrådets arbejdsgruppe for advokatundersøgelser, og han mener, at Horten burde kunne give lidt flere informationer om begrundelsen for ikke at tage den påståede trussel med i undersøgelsen.

“Så ville man have et klarere billede af begrundelsen for, hvorfor man ikke har kunnet gå videre uden at kompromittere de oplysninger, som der har gjort, at man ikke har kunnet tage den med i undersøgelsen.”

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

00:00
00:55