Forsvaret kendte i flere år til massive forureninger uden at bremse dem

Forsvarets Ejendomsstyrelse på Hjørring Kaserne, fredag den 6. december 2019. Forsvaret undersøger mulig svindel af 2 medarbejdere hos ejendomsstyrelsen. Professor sammenligner sag om muligt svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse med den såkaldte Britta-sag. Foreløbig er to ansatte politianmeldt. Det skriver Ritzau, fredag den 6. december 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

21. oktober 2021

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Mange års brandøvelser har resulteret i store PFAS-forureninger på landets flyvestationer. På trods af at Forsvaret i flere år har kendt til problemet, har Forsvaret ikke forsøgt at bremse forureningerne i at sprede sig. Eksperter kritiserer den manglende indgriben.

Hvert år siden 2016 har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse gennem omfattende undersøgelser fulgt med i, hvordan Forsvarets forureninger fra brandskum på flyvestationerne har bredt sig til en å, en bæk, en sø, grundvand og naturen. Alligevel har styrelsen gennem årene intet gjort for at stoppe forureningernes spredning.

Det skriver Avisen Danmark og Radio4.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har tidligere vurderet, at PFAS-forureningerne kan sprede sig flere kilometer. Styrelsen har også i 2019 vurderet, at der er mulighed for, at styrelsen kan få påbud af miljømyndigheder, fordi “der er konstateret PFAS indhold i grundvandet, der langt overskrider grænseværdien.”

Selvom styrelsen i 2019 på grund af risikoen for påbud og erstatningssager anbefalede sig selv at begynde at oprense forureningerne, er der ikke sket noget siden.

Forsvarets manglende indgriben møder nu kritik fra flere eksperter.

– Det er uansvarligt. Det er nærmest som en tikkende bombe. Det her bliver ved, og jo længere Forsvaret venter med at gribe ind, desto mere spreder forureningen sig, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet til Avisen Danmark og Radio4.

Lektor i miljøkemi på Københavns Universitet, Bjarne W. Strobel har læst en rapport fra forureningen ved Flyvestation Skrydstrup, som de to medier har fået aktindsigt i.

– Det var tydeligt allerede i 2016, at der var et problem. Så dengang havde man jo al den viden, man skal have for at gå i gang, siger han.

Hør indslaget med Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, og Bjarne W. Strobel, lektor i miljøkemi på Københavns Universitet, her:

På landets tre nuværende flyvestationer – Aalborg, Karup og Skrydstrup – er der målt PFAS i værdier, der ligger mellem 100 og 1.000 gange over grænseværdien for grundvand. Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vurderer selv, at forureningen ved Flyvestation Skrydsstrup over en årrække kan komme til at true drikkevandet. Det er Bjarne W. Strobel enig i.

Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse forklarer sin manglende indgriben overfor forureningerne i en skriftlig kommentar til Radio4 og Avisen Danmark:

”Når der ikke fra Ejendomsstyrelsens side er foretaget afværgeforanstaltninger skyldes det et ressourceperspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder”.

Hør interviewet med Visti Salomonsen, chef for ledelsessekretariatet hos Forsvarets Ejendomsstyrelse, her:

I 2020 vurderede ingeniørfirmaet Niras mulighederne for oprensning ved Flyvestation Skrydstrup. Niras konkluderende, at der findes en lang række metoder, der ”kan reducere indholdet af PFAS med 90-99 procent.” Niras påpegede også, at der kun er få eksempler på, at der renses ned til PFOS-niveauer på under 0,65 ng/l.

Professor Philippe Grandjean forstår ikke, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses argumenter for ikke at gribe ind.

– Det lyder som om, Forsvaret siger, at da vi alligevel ikke kan komme under 0,65, så gør vi ingenting. Det er jo simpelthen hul i hovedet.

– Det er kostbart at gennemføre oprensning, men på den anden side, er der også et hensyn til grundvand og fremtidens anvendelse af naturressourcer i områderne. Det skal vurderes ud fra et samlet perspektiv og ikke bare forsvarets eget budget, siger han.

Hør også interviewet med Laurits Rosenlund, fødevareproducent og nabo til Flyvestation Skrydstrup, her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

11:10
12:00