Forsvarsanalytiker: De nye 18 milliarder er bedst brugt på flere værnepligtige

Forsvarets kampbataljon på højt beredskab træner i øvelsesterrænet ved Oksbøllejren torsdag den 1. marts 2022. Forsvaret har sat bataljonen på skærpet beredskab i forbindelse med situationen i Rusland og Ukraine og den er klar til at blive udsendt og indsat i løbet af 1-5 dage, hvis det kræves. Tidligere var varslet på 30 dage.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

7. marts 2022

Juul@radio4.dk

Juul@radio4.dk

Danmark skal hvert år fra 2024 til at bruge flere penge på forsvarsudgifter, indtil udgifterne i 2033 når to procent af bruttonationalproduktet. Det betyder, at der skal bruges 18 milliarder mere, end det hidtil har været planen. Det kom frem på et pressemøde søndag aften, hvor statsministeren deltog med Venstre, De Konservative, De Radikale og SF.

Pressemødet er blevet kaldt historisk – dels på grund af de mange penge, som altså nu tilflyder det danske forsvar.

Det skorter heller ikke på ønsker til, hvad man kan bruge flere penge til, efter udmeldingen i går.

”Der er rigeligt af ønsker til at bygge et mere kapabelt forsvar, der skal kunne tage en større del af byrden solidarisk med de andre lande – set med militærfaglige briller,” siger Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på KU.

Ifølge ham er der en del huller i Forsvaret, som det er nærliggende at forsøge at lukke på den korte bane.

Et af de huller handler om flere soldater, fortæller han.

”I øjeblikket har det danske forsvar samlet en kampbataljon i Slagelse. Men det er grundlæggende det, man kan samle af hæren på kort tid. Så der er behov for at kigge på hele uddannelsesstrukturen. Måske en længere værnepligt, flere soldater i reserven.”

Hør Hans Peter Michaelsen uddybe de forskellige ønsker fra forsvaret herunder:

 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00