Nyhedsartikel

Forsvarsanalytiker: De nye 18 milliarder er bedst brugt på flere værnepligtige

Mikkel Juul og Benjamin Hørlück Munk
Juul@radio4.dk

Danmark skal hvert år fra 2024 til at bruge flere penge på forsvarsudgifter, indtil udgifterne i 2033 når to procent af bruttonationalproduktet. Det betyder, at der skal bruges 18 milliarder mere, end det hidtil har været planen. Det kom frem på et pressemøde søndag aften, hvor statsministeren deltog med Venstre, De Konservative, De Radikale og SF.

Pressemødet er blevet kaldt historisk – dels på grund af de mange penge, som altså nu tilflyder det danske forsvar.

Det skorter heller ikke på ønsker til, hvad man kan bruge flere penge til, efter udmeldingen i går.

”Der er rigeligt af ønsker til at bygge et mere kapabelt forsvar, der skal kunne tage en større del af byrden solidarisk med de andre lande – set med militærfaglige briller,” siger Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på KU.

Ifølge ham er der en del huller i Forsvaret, som det er nærliggende at forsøge at lukke på den korte bane.

Et af de huller handler om flere soldater, fortæller han.

”I øjeblikket har det danske forsvar samlet en kampbataljon i Slagelse. Men det er grundlæggende det, man kan samle af hæren på kort tid. Så der er behov for at kigge på hele uddannelsesstrukturen. Måske en længere værnepligt, flere soldater i reserven.”

Hør Hans Peter Michaelsen uddybe de forskellige ønsker fra forsvaret herunder:

 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet