Nyhedsartikel

Forsvarsanalytiker: De nye 18 milliarder er bedst brugt på flere værnepligtige

Mikkel Juul og Benjamin Hørlück Munk
Juul@radio4.dk

Danmark skal hvert år fra 2024 til at bruge flere penge på forsvarsudgifter, indtil udgifterne i 2033 når to procent af bruttonationalproduktet. Det betyder, at der skal bruges 18 milliarder mere, end det hidtil har været planen. Det kom frem på et pressemøde søndag aften, hvor statsministeren deltog med Venstre, De Konservative, De Radikale og SF.

Pressemødet er blevet kaldt historisk – dels på grund af de mange penge, som altså nu tilflyder det danske forsvar.

Det skorter heller ikke på ønsker til, hvad man kan bruge flere penge til, efter udmeldingen i går.

”Der er rigeligt af ønsker til at bygge et mere kapabelt forsvar, der skal kunne tage en større del af byrden solidarisk med de andre lande – set med militærfaglige briller,” siger Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på KU.

Ifølge ham er der en del huller i Forsvaret, som det er nærliggende at forsøge at lukke på den korte bane.

Et af de huller handler om flere soldater, fortæller han.

”I øjeblikket har det danske forsvar samlet en kampbataljon i Slagelse. Men det er grundlæggende det, man kan samle af hæren på kort tid. Så der er behov for at kigge på hele uddannelsesstrukturen. Måske en længere værnepligt, flere soldater i reserven.”

Hør Hans Peter Michaelsen uddybe de forskellige ønsker fra forsvaret herunder:

 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet