Nyhedsartikel

Forsvarsanalytiker: De nye 18 milliarder er bedst brugt på flere værnepligtige

Mikkel Juul og Benjamin Hørlück Munk
Juul@radio4.dk

Danmark skal hvert år fra 2024 til at bruge flere penge på forsvarsudgifter, indtil udgifterne i 2033 når to procent af bruttonationalproduktet. Det betyder, at der skal bruges 18 milliarder mere, end det hidtil har været planen. Det kom frem på et pressemøde søndag aften, hvor statsministeren deltog med Venstre, De Konservative, De Radikale og SF.

Pressemødet er blevet kaldt historisk – dels på grund af de mange penge, som altså nu tilflyder det danske forsvar.

Det skorter heller ikke på ønsker til, hvad man kan bruge flere penge til, efter udmeldingen i går.

”Der er rigeligt af ønsker til at bygge et mere kapabelt forsvar, der skal kunne tage en større del af byrden solidarisk med de andre lande – set med militærfaglige briller,” siger Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på KU.

Ifølge ham er der en del huller i Forsvaret, som det er nærliggende at forsøge at lukke på den korte bane.

Et af de huller handler om flere soldater, fortæller han.

”I øjeblikket har det danske forsvar samlet en kampbataljon i Slagelse. Men det er grundlæggende det, man kan samle af hæren på kort tid. Så der er behov for at kigge på hele uddannelsesstrukturen. Måske en længere værnepligt, flere soldater i reserven.”

Hør Hans Peter Michaelsen uddybe de forskellige ønsker fra forsvaret herunder:

 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet