Nyhedsartikel

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Søren Mejer Jensen
Smje@Radio4.dk

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen.

Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger, og at forureningerne kunne ”sprede sig flere kilometer”, og dermed true grundvand, vandløb og naturbeskyttede områder. Det viser dokumenter, som Radio4 og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

I notatet fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse stod der også, at forureningerne var så alvorlige, at Forsvarsministeriet risikerede påbud om oprensning. Ligesom styrelsen påpegede, at “der kan komme erstatningskrav fra borgere, der har lidt skade på grund af forurening.” Derfor anbefalede styrelsen, at Forsvaret satte gang i frivillige oprensninger af forureninger.

Men Forsvarsministeriet sørgede ikke for at spredningen af forureningerne blev stoppet, eller at der blev sat oprensning i værk. Ifølge flere forsvarsordførere blev de heller ikke orienteret om situationen. Det møder nu kritik fra Venstre, SF og Konservative.

– Det er under al kritik, at de her informationer ikke kommer videre, men det overrasker mig ikke. Hvis ministeren ikke kan finde ud af at finde nogle penge i forsvarsforliget eller i skufferne ovre i Forsvarsministeriet, så må hun sætte nogle af i næste forlig, siger Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Venstres forsvarsordfører er heller ikke tilfreds med informationsniveauet.

– I lyset af hvor alvorlig sagen er, mener jeg ordførerne burde være blevet orienteret. Vi vil gerne have svar på, hvorfor man ikke har valgt at orientere os. Det er noget af det, vi håber at få svar på enten bilateralt, og hvis det ikke kan lade sig gøre, i et samråd, siger Christoffer Melson, vikarierende forsvarsordfører for Venstre, til Avisen Danmark og Radio4.

Niels Flemming Hansen, forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti siger, at han er “rystet “over, at Forsvarsministeriet ikke har viderebragt informationen til ordførerne.

Enhedslisten mener, at der er behov for en “politisk oprydning” hos Forsvaret, så det kan komme frem, hvem der har vidst hvad.

– Der er åbenlyst brug for en oprydning ikke kun af PFOS, men også i hvad Forsvaret har vidst om forureningen, og hvorfor folk ikke blev advaret?, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm til de to medier.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarsministeriet inden deadline.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet