Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Pressen bliver orientereret om konklusionerne og stiller spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen om de foreløbige resultater af det arbejde, som rejseholdet er nået frem til efter at have undersøgt forholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse onsdag den 19. februar 2020.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

25. oktober 2021

Smje@Radio4.dk

Smje@Radio4.dk

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen.

Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger, og at forureningerne kunne ”sprede sig flere kilometer”, og dermed true grundvand, vandløb og naturbeskyttede områder. Det viser dokumenter, som Radio4 og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

I notatet fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse stod der også, at forureningerne var så alvorlige, at Forsvarsministeriet risikerede påbud om oprensning. Ligesom styrelsen påpegede, at “der kan komme erstatningskrav fra borgere, der har lidt skade på grund af forurening.” Derfor anbefalede styrelsen, at Forsvaret satte gang i frivillige oprensninger af forureninger.

Men Forsvarsministeriet sørgede ikke for at spredningen af forureningerne blev stoppet, eller at der blev sat oprensning i værk. Ifølge flere forsvarsordførere blev de heller ikke orienteret om situationen. Det møder nu kritik fra Venstre, SF og Konservative.

– Det er under al kritik, at de her informationer ikke kommer videre, men det overrasker mig ikke. Hvis ministeren ikke kan finde ud af at finde nogle penge i forsvarsforliget eller i skufferne ovre i Forsvarsministeriet, så må hun sætte nogle af i næste forlig, siger Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Venstres forsvarsordfører er heller ikke tilfreds med informationsniveauet.

– I lyset af hvor alvorlig sagen er, mener jeg ordførerne burde være blevet orienteret. Vi vil gerne have svar på, hvorfor man ikke har valgt at orientere os. Det er noget af det, vi håber at få svar på enten bilateralt, og hvis det ikke kan lade sig gøre, i et samråd, siger Christoffer Melson, vikarierende forsvarsordfører for Venstre, til Avisen Danmark og Radio4.

Niels Flemming Hansen, forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti siger, at han er “rystet “over, at Forsvarsministeriet ikke har viderebragt informationen til ordførerne.

Enhedslisten mener, at der er behov for en “politisk oprydning” hos Forsvaret, så det kan komme frem, hvem der har vidst hvad.

– Der er åbenlyst brug for en oprydning ikke kun af PFOS, men også i hvad Forsvaret har vidst om forureningen, og hvorfor folk ikke blev advaret?, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm til de to medier.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarsministeriet inden deadline.

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

14:05
16:00