Nyhedsartikel

Frygten for ledige minkavlere gjort til skamme: “Jeg havde fundet et job, inden jeg havde slået alle mine dyr ihjel”

Kristoffer Kristensen og Katrine Volsing

For et halvt år siden blev det danske minkerhverv lukket ned, og mange frygtede, at tusindvis af minkavlere og ansatte ville komme til at fylde op i ledighedskøen.

Men det er ikke tilfældet.

“Jeg havde sådan set fundet et job, inden jeg var færdig med at slå mine dyr ihjel. Jeg har aldrig været god til at sidde med hænderne i skødet, så derfor var jeg ret hurtigt ude af røret og fandt et nyt job”, siger Lars Kjeldsgaard, der i 16 år arbejdede som minkavler. Nu er han 58 år gammel og slagterlærling i Vestergades Slagter i Holstebro.

Der gik altså kun en uge fra han fandt ud af, at han ikke skulle være minkavler længere til han havde et nyt job

“Jeg har altid haft en drøm om at blive slagter, og så gik jeg ned og snakkede med den lokale slagter her i Holstebro og spurgte, om han ikke kunne bruge en ældre herre som mig, og det kunne han så godt,” siger han til Radio4 Morgen.

Minkfolk er gode til at arbejde

Der blev fra statens side afsat 50 millioner kroner til at hjælpe de mange mennesker videre, som ville miste deres levebrød efter aflivningen af landets mink. Og lidt hjælp fik Lars Kjeldsgaard også.

“Når man har været minkavler i mere end fem år, så er det ligegyldigt, hvilken uddannelse jeg har, for så er jeg karakteriseret som værende ufaglært i deres (kommunens red.) terminologi. Og så kunne jeg få et tilskud fra kommunen til at gå ned og spørge Tom (slagter, red.), om han kunne ansætte mig, og det var sådan set det, jeg gjorde”, siger han til Radio4 Morgen.

Vi har på Radio4 været i kontakt med fire jobcentre – og her lyder det, at hverken minkavlere eller ansatte fylder i dagpengekøen. Nye tal fra jobportalen Jobstafet.dk, som Radio4 har fået, viser, at i alt 87 tidligere minkavlere eller ansatte har været meldt ledige siden december sidste år. I dag søger 11 stadig arbejde.

Susanne Nielsen, afdelingsleder i jobcenteret i Ringkøbing-Skjern Kommune forklarer, at det ikke strømmer ind med personer, som tidligere var beskæftiget i minkbranchen:

“Folk ved godt, at minkfolk er gode til at arbejde, så nogle har selv fundet arbejde. Så der er egentlig meget få, der efterspørger at få nogle kurser eller hjælp herfra. Mange har måske noget jord ved siden af eller er ude at fiske eller noget andet, så de har nogle andre ting de også kan satse på”, siger hun.

Det undrer heller ikke Lars Kjeldsgaard, tidligere minkavler og nu slagterlærling, at det går godt for ham og hans kollegaer med at finde nye jobs.

“Vi kan jo mange ting. Vi er vant til at arbejde, når der skal arbejdes, og vi kan godt finde ud af at tænke selv. Så ja, jeg tror faktisk at vi er rimelig efterspurgte”, siger han.

Glad for at de finder jobs

De fleste, der tidligere var beskæftiget i minkbranchen, finder selv nye jobs. Derfor er det uvist, hvad de mange millioner, som er afsat til at hjælpe minkavlerne og medarbejderne videre, egentlig skal bruges til.

Ringkøbing-Skjern er den kommune, der får næstflest penge stillet til rådighed. I alt cirka 1,9 millioner. Og her var forventningen, at flere hundrede mennesker ville blive berørt af nedlukningen af erhvervet.

Men helt så hårdt ramte det ikke Ringkøbing-Skjern Kommune.

“Når det lige handler om at få de her mennesker ud i jobs igen, så har det ikke ramt os hårdt, for de har stort set alle klaret sig selv. De har selv fundet en udvej og et job”, siger Hans Østergaard, der er borgmester for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har man – på lige fod med en række andre kommuner – nedsat en taskforce til at hjælpe minkavlerne og deres ansatte videre. På kommunens jobcenter skal tre ansatte hjælpe dem videre med alt fra sparring til kursusforløb.

-Når de nu i høj grad selv har været ude og skaffe jobs, hvad skal I så bruge de næsten 2 millioner til?

“Jeg hverken kan eller vil give dig et konkret svar på det. Lige nu er de her medarbejdere kommet i gang igen og har fået nye jobs. Jeg kan ikke afvise at der bliver et behov når vi kommer længere frem. Der kan stadig godt opstå situationer hvor der er brug for efteruddannelse eller andet”, siger han til Radio4 Morgen.

Han vil altså ikke sige noget om, hvad der skal ske med pengene.

“Jeg vil tillade mig at glæde mig over, at de finder jobs. Det er rigtig lykkeligt, og det fylder mere hos mig end bekymringen om, hvordan de her 1,9 million nu skal blive brugt”, siger han.

Ifølge Kopenhagen Fur var 6.000 mennesker beskæftiget direkte med minkavl i Danmark fordelt på 1000 farme.

Hør interviewet med Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune og Lars Kjeldsgaard, tidligere minkavler; nu slagterlærling, her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet