Nyhedsartikel

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti.

“Det er svært at se det som et fremskridt, at man vil have udpegningerne til at ske på baggrund af race. Og det er jo i virkeligheden det, som de beder om. At man siger, vi går ikke efter den bedst kvalificerede til jobbet, men vi går efter den som har den etniske baggrund, som de synes er mest relevant. Og det er mildest talt ikke et skridt fremad. Det er nærmere et skridt flere hundrede år tilbage, at man skulle have den slags tænkning,” siger Anders Vistisen, der er udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Anders Vistisen, der er udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, her:

Karsten Hønge, der er udenrigsordfører for SF, er også kritisk overfor forslaget. Han mener, at det er direkte racistisk:

“At gå ind og pege på ham, der nu er udpeget til at skulle være arktisk ambassadør og så sige, at han er diskvalificeret, alene fordi han har en etnisk dansk baggrund, selvom han har en høj kvalificeret diplomarisk baggrund. Helt ærligt. Enhver må kunne se, at det her det ender et sted, som vi ikke ønsker, at politiske diskussioner skal ende i Danmark,” siger han.

Det er det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut – som har skrevet et debatindlæg i Altinget efter, at det er blevet offentliggjort, at den nuværende arktiske ambassadør, Thomas Winkler, afløses af Tobias Elling Rehfeld, der i dag er Danmarks ambassadør til Sydafrika. Ingen af dem har grønlandske rødder, og det er de to Grønlandske politikere “skuffede over”, som de skriver i debatindlægget.

“Det er jo ikke diskrimination, vi søger efter, men positiv særbehandling for inuit eller grønlændere. Det handler ikke om etnicitet som sådan, men selvidentifikation. Og det er sådan nogle ting, vi diskuterer rigtig meget i Grønland,” siger Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament for Siumut, til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament for partiet Siumut, her:

Men det er ikke meningsfuldt at besætte stillinger på den måde, mener Anders Vistisen, der er udenrigsordfører i Dansk Folkeparti.

“Det er bygget på race. Og hvor stopper kæden så henne? Kan man kun udpege ambassadører til Israel, der har jødisk baggrund? vi kun udpege ambassadører i Afrika der har mørk hud. Logikken tilsiger jo at man skal hev den bedst egnede til jobbet., udpegningerne må ske på baggrund af kvalifikation og ikke på baggrund af religion og hudfarve. Det virker lidt skørt i 2023,” siger han.

Men ifølge Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament for Siumut, ville det skabe mere lighed, hvis man fik en arktisk ambassadør med grønlandske rødder.

“Hvis man skal have noget legitimitet og gerne vil have et ligeværdigt respektfuldt rigsfællesskab, så kunne det være interessant, hvis den danske regering var mere åbne for at informere og kontakte den grønlandske regering om, at nu skal vi til at have en arktisk ambassadør; har I måske nogle kandidater, der kunne være interessante til det her område. Hvis man gerne vil have et ligeværdigt rigsfællesskab, kunne det være interessant at have en grønlandsk ambassadør,” siger han.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet