Nyhedsartikel

Højt sygefravær hos sosu-ansatte skyldes hårde arbejdsvilkår og dårlig ledelse

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Sosu-ansatte har i gennemsnit 21 sygedage om året.

Det viser tal fra Regionernes og Kommunernes Løndatakontor fra august 2021 til juli i år. Tal, som Berlingske bringer i dag.

Det skyldes blandt andet den form for arbejde, som sosu-ansatte udfører. Det siger Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte.

“Det handler ikke om hverken influenza eller en brækket arm, men det handler altså heller ikke om skrøbelige, dovne medarbejdere. Det handler i høj grad om, hvad er det for nogle vilkår, de arbejder under. Det er et arbejde med høje følelsesmæssige krav, der er en stor arbejdsmængde og ofte et stort tidspres. Og de her faktorer er noget, der øger risikoen for et højt sygefravær”, siger hun til Radio4.

Det handler ifølge hende ikke om, at sosu-ansatte lægger sig syge for let.

“Jeg mener bestemt ikke, det er nemmere at melde sig syg, hvis man arbejder i hjemmeplejen eller på plejecenter. Tværtimod bliver mange ramt af dårlig samvittighed, for så ved de at kollegaen skal køre hurtigere og at nogle andre skal tage borgerne op”, siger hun.

Hør interviewet med Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte, her: 

Hun mener, at det også skyldes manglen på kollegaer.

“Rigtig mange mangler kollegaer i hverdagen, og det fører til en presset hverdag, hvor det faste personale tit må løbe hurtigere og løse flere opgaver”, siger hun.

“Der er mangel på faglært arbejdskraft. Mængden af ufaglærte og vikarer på området er i stigning, og derfor er de faste faglærte uddannede i ekstra pres.”

Hun påpeger, at ledelsen også spiller en afgørende rolle for sygefraværet.

“Når jeg snakker med arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter er det svært, der hvor der er stor udskiftning af ledelse. Derfor ved vi også, at ledelse er en af nøglefaktorerne for at kunne forbedre det her. Det med at have en nærværende ledelse, hvor man er i øjenhøjde og kan gå ind og snakke om de ting der er svære, gør også, at arbejdsmiljøet kan blive godt. Og det vil også mindske sygefraværet”, siger hun.

Sygedage hos sosu-ansatte er steget konstant siden 2015, hvor det i gennemsnit var 15,3 dage om året. I 2019 var det 16,3 sygedage årligt i gennemsnit. I 2020 var tallet 17,1 sygedage, og nu ligger gennemsnittet på 21 sygedage årligt.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet