Højt sygefravær hos sosu-ansatte skyldes hårde arbejdsvilkår og dårlig ledelse

Frederiksgadecenteret i Haslev, mandag den 24. oktober 2022. Plejecentret har omkring 48 beboere.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

27. oktober 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Sosu-ansatte har i gennemsnit 21 sygedage om året.

Det viser tal fra Regionernes og Kommunernes Løndatakontor fra august 2021 til juli i år. Tal, som Berlingske bringer i dag.

Det skyldes blandt andet den form for arbejde, som sosu-ansatte udfører. Det siger Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte.

“Det handler ikke om hverken influenza eller en brækket arm, men det handler altså heller ikke om skrøbelige, dovne medarbejdere. Det handler i høj grad om, hvad er det for nogle vilkår, de arbejder under. Det er et arbejde med høje følelsesmæssige krav, der er en stor arbejdsmængde og ofte et stort tidspres. Og de her faktorer er noget, der øger risikoen for et højt sygefravær”, siger hun til Radio4.

Det handler ifølge hende ikke om, at sosu-ansatte lægger sig syge for let.

“Jeg mener bestemt ikke, det er nemmere at melde sig syg, hvis man arbejder i hjemmeplejen eller på plejecenter. Tværtimod bliver mange ramt af dårlig samvittighed, for så ved de at kollegaen skal køre hurtigere og at nogle andre skal tage borgerne op”, siger hun.

Hør interviewet med Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte, her: 

Hun mener, at det også skyldes manglen på kollegaer.

“Rigtig mange mangler kollegaer i hverdagen, og det fører til en presset hverdag, hvor det faste personale tit må løbe hurtigere og løse flere opgaver”, siger hun.

“Der er mangel på faglært arbejdskraft. Mængden af ufaglærte og vikarer på området er i stigning, og derfor er de faste faglærte uddannede i ekstra pres.”

Hun påpeger, at ledelsen også spiller en afgørende rolle for sygefraværet.

“Når jeg snakker med arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter er det svært, der hvor der er stor udskiftning af ledelse. Derfor ved vi også, at ledelse er en af nøglefaktorerne for at kunne forbedre det her. Det med at have en nærværende ledelse, hvor man er i øjenhøjde og kan gå ind og snakke om de ting der er svære, gør også, at arbejdsmiljøet kan blive godt. Og det vil også mindske sygefraværet”, siger hun.

Sygedage hos sosu-ansatte er steget konstant siden 2015, hvor det i gennemsnit var 15,3 dage om året. I 2019 var det 16,3 sygedage årligt i gennemsnit. I 2020 var tallet 17,1 sygedage, og nu ligger gennemsnittet på 21 sygedage årligt.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00