Nyhedsartikel

Højt sygefravær hos sosu-ansatte skyldes hårde arbejdsvilkår og dårlig ledelse

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Sosu-ansatte har i gennemsnit 21 sygedage om året.

Det viser tal fra Regionernes og Kommunernes Løndatakontor fra august 2021 til juli i år. Tal, som Berlingske bringer i dag.

Det skyldes blandt andet den form for arbejde, som sosu-ansatte udfører. Det siger Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte.

“Det handler ikke om hverken influenza eller en brækket arm, men det handler altså heller ikke om skrøbelige, dovne medarbejdere. Det handler i høj grad om, hvad er det for nogle vilkår, de arbejder under. Det er et arbejde med høje følelsesmæssige krav, der er en stor arbejdsmængde og ofte et stort tidspres. Og de her faktorer er noget, der øger risikoen for et højt sygefravær”, siger hun til Radio4.

Det handler ifølge hende ikke om, at sosu-ansatte lægger sig syge for let.

“Jeg mener bestemt ikke, det er nemmere at melde sig syg, hvis man arbejder i hjemmeplejen eller på plejecenter. Tværtimod bliver mange ramt af dårlig samvittighed, for så ved de at kollegaen skal køre hurtigere og at nogle andre skal tage borgerne op”, siger hun.

Hør interviewet med Maria Melchiorsen, som er forbundssekretær i fagforeningen FOA, som repræsenterer sosu-ansatte, her: 

Hun mener, at det også skyldes manglen på kollegaer.

“Rigtig mange mangler kollegaer i hverdagen, og det fører til en presset hverdag, hvor det faste personale tit må løbe hurtigere og løse flere opgaver”, siger hun.

“Der er mangel på faglært arbejdskraft. Mængden af ufaglærte og vikarer på området er i stigning, og derfor er de faste faglærte uddannede i ekstra pres.”

Hun påpeger, at ledelsen også spiller en afgørende rolle for sygefraværet.

“Når jeg snakker med arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter er det svært, der hvor der er stor udskiftning af ledelse. Derfor ved vi også, at ledelse er en af nøglefaktorerne for at kunne forbedre det her. Det med at have en nærværende ledelse, hvor man er i øjenhøjde og kan gå ind og snakke om de ting der er svære, gør også, at arbejdsmiljøet kan blive godt. Og det vil også mindske sygefraværet”, siger hun.

Sygedage hos sosu-ansatte er steget konstant siden 2015, hvor det i gennemsnit var 15,3 dage om året. I 2019 var det 16,3 sygedage årligt i gennemsnit. I 2020 var tallet 17,1 sygedage, og nu ligger gennemsnittet på 21 sygedage årligt.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet