Høns brækker knogler af at lægge æg: “Det er en afvejning mellem dyrevelfærd og økonomi”

En høne på kurv med æg. På besøg hos en konventionel æggeproducent under Danæg. burhøns. på Fyn. Producent Helge Strandgaard Hansen, Ladegårde Byvej 10, 5560 Aarup.

Skrevet af

3. september 2021

85 procent af æglæggende høns har brud på brystbenet. Det viser forskning foretaget af i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Retsmedicinsk Institut på Rigshospitalet.

Ifølge undersøgelsen, der er lavet på op mod 4800 høns, sker bruddet på brystbenet efter alt at dømme, fordi hønsene er for små i forhold til den størrelse æg, som de lægger.

“Vores høns bliver mindre og mindre. Jeg ville gerne tilbage til racer, der er lidt større, men hos de avlsselskaber, hvor vi får vores høns fra, kan vi kun få de her små høns,” siger Mikael Moesgaard, der har 49000 skrabehøns ved Glumsø på Sjælland.

Bruddene ses i alle produktionsformer uanset om hønsene er i bure, er økologiske eller er skrabe- eller frilandshøns. Grunden til, at hønsene er blevet avlet til at blive mindre og mindre, er fordi, de derigennem bliver billigere i foder.

“Vi ønsker jo ikke, at hønsene ikke har det godt. Men det er jo igen kroner og ører. Hvis vi skal have større høns, så er det forbrugerne, der kommer til at betale, for så bliver æggene dyrere,” siger Mikael Moesgaard.

I en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af forskningen, der peger på, at langt de fleste æglæggende høns døjer med brækkede knogler, udtaler adjunkt Ida Thøfner fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab at:

“Vi er ret overbeviste om, at man godt ville kunne udskyde æglægningen i nogle uger, til hønsene har vokset sig lidt mere robuste, og brystbenet er blevet mere solidt.”

Den tilgang vil ægproducent Mikael Moesgaard gerne tilslutte sig, men han understreger samtidig, at det stadig er vanskeligt, fordi man ikke ved, hvor grænsen for, hvor store hønsene bør være, er.

“Lige nu vejer mine høns 1,5 kilo, når de begynder at lægge æg. Men skal vi så vente til, at de vejer 2 kilo eller 2,5 kilo? Jeg vil gerne lade dyrevelfærd veje tungere, men det er også til en vis grænse. Vi skal have undersøgt, hvad der er den rigtige måde at løse det her problem på,” siger han.

Sammen med Københavns Universitet har ægproducenterne nu indsendt en ansøgning om at få 9,5 millioner kroner til et projekt, der de næste tre år skal forsøge at klarlægge problemet omkring hønsenes brud på brystbenet.

Hør hele interviewet med Mikael Moesgaard, der er ægproducent med 49000 skrabehøns i Glumsø på Sjælland:

NaN:NaN
NaN:NaN