Nyhedsartikel

Hovedstadsborgmestre vil afkriminalisere hash efter lukning af Pusher Street

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Flere borgmestre fra hovedstadsområdet ændrer nu holdning og er klar til at afkriminalisere handel med hash efter skuddrabet på Christiania i weekenden.

Det viser en rundringning, som Radio4 står bag.

Fra regeringen på Christiansborg er der dog ikke opbakning til at afkriminalisere handlen med hash i Danmark. Men den holdning går flere borgmestre og partifæller nu altså imod.

Både den socialdemokratiske borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, og Venstre beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jens-Kristian Lütken, har nu ændret holdning og kalder en afkriminalisering nødvendig, hvis man vil kriminaliteten i forbindelse med hashhandlen til livs.

“Jeg er blevet ramt af virkeligheden, for jeg har tidligere stået et andet sted i forbindelsen med legaliseringen af hash. Men når man ser på de problemer, der er på Christiania – at det er banderne, rockerne og andre hårde kriminelle, som sidder på hashhandlen – så ligger det lige for at rive tæppet væk under deres forretningsmodel,” siger Jens-Kristian Lütken.

Du kan høre hele interviewet med Jens-Kristian Lütken her:

Også den socialdemokratiske borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, går imod den linje, som hans partifæller på Christiansborg har lagt.

Det gør han i lyset af christianitternes endelige beslutning om at lukke Pusher Street ovenpå weekends hændelser.

“Vi står i en situation, hvor vi må konstatere, at kriminaliteten i Pusher Street er så voldsom, at vi må tage andre værktøjer i brug for at dæmpe den. Sagen er den, at man de seneste 20-25 år har brugt rigtig mange millioner kroner på at komme hashhandlen til livs, og det er ikke lykkes helt, må man konstatere. Derfor må man lave en tostrenget løsning. Den ene del er en politimæssig indsats mod det ulovlige salg, og den anden er at afkriminalisere den ‘milde’ del af markedet.”

Steen Christiansen peger på en afkriminalisering af marihuana samtidigt med at den ‘hårde’ hash, som er et koncentrat udvundet fra planterne, fortsat skal være ulovlig.

Du kan høre hele interviewet med Steen Christensen her:

Netop afkriminaliseringen af den ‘milde’ hash møder anerkendelse blandt flere af Radio4 Morgens lyttere. En af dem er lytteren Anders som dog samtidigt peger på, at det vil være svært at føre ud i livet.

“Det vil være et kæmpestort projekt hvis staten skulle dyrke så meget pot, altså den milde hash, så det kunne dække hele Danmarks behov. Og de kriminelle ville jo alligevel prøve at sælge det andet for at bevare deres forretning. Men nu er jeg en mand i 40’erne, og der er altså ikke noget mere belastende end en gang om måneden, at skulle rundt og finde skumle typer for at købe hash. Jeg synes det er pinligt, at vi behandler voksne mennesker sådan.”

Du kan høre mere om Anders’ holdning til spørgsmålet om afkriminalisering af ‘mild’ hash her:

 

Flere andre borgmestre fra de københavnske omegnskommuner oplyser til Radio4, at de er åbne for at se på muligheden for en afkriminalisering af hashhandlen. Men ingen af dem har ønsket, at sige det til citat.

Spørgsmålet om afkriminalisering blev rejst i forbindelse med en skudepisode på Christiania natten til søndag, hvor en 30-årig mand afgik ved døden. På et møde dagen efter valgte christianitterne endegyldigt at gå ind for en lukning af Pusher Street.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet