Nyhedsartikel

Hul i loven betyder, at 300 danskere hvert år betaler for at blive kørt med ambulance

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Lovgivningen har ikke fulgt med sundhedsvæsnet de seneste fem år. Det efterlader hvert år hundredvis af danskere med ofte dyre ambulanceregninger, som de ellers troede blev betalt af staten.

De fleste af os tager det formentlig helt for givet – hvis man har brug for en ambulance, så er det på det offentliges regning. Men sådan er det ikke altid.

I sjældne tilfælde kan folk, der har brug for at få sit ældre, syge familiemedlem fragtet hjem med en sygetransport nemlig ende med at stå med en dyr ambulanceregning, som man selv skal betale, fordi det offentlige ikke dækker.

Inken Frellesen oplevede tidligere på året at stå med en regning på 5.500 kr. for at få sin syge far fragtet hjem med liggende sygetransport fra et rehabiliteringscenter.

”Vi var chokerede. Det kom fuldstændig bag på os, at det var en udgift, vi selv skulle stå med. Jeg synes, det er meget udansk,” siger Inken Frellesen til Radio4.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Inken Frellesen her:

Sundhedsvæsen er ikke fulgt med virkeligheden

Hos Ældre Sagen bekræfter de, at man løbende får henvendelser fra folk, der bliver overraskede over, selv at skulle betale for ambulancen.

Problemet opstår ifølge Ældre Sagen, fordi man i sundhedsvæsnet er begyndt at udskrive patienter hurtigere, end man har gjort tidligere. I dag bliver patienter derfor i højere grad udskrevet til kommunale rehabiliteringscentre, som fungerer som en slags mellemstationer mellem hospital og hjem.

Men som loven lige nu er skruet sammen, så dækker det offentlige ikke en ambulancekørsel mellem et kommunalt rehabiliteringscenter og patientens hjem.

Til forskel dækker det offentlige hvis man i stedet skal transporteres fra et sygehus og hjem.

Radio4 har lavet en rundringning til de private ambulanceselskaber, der står for den slags kørsler. Her står det klart, at ca. 300 brugerbetalte ambulancekørsler finder sted hvert år.

Ifølge Ældre Sagen er problemet ikke nyt – men der er blevet større i takt med, at man gerne vil have patienter udskrevet så hurtigt som muligt fra sygehusene.

”Det er efterhånden et kendt problem. Det er en problemstilling, som vi flere gange er stødt på, og det er en ældre problemstilling, fordi vi har at gøre med et ældre regelsæt. Som sundhedsvæsnet har udviklet sig, har man ikke sørget for at reglerne er fulgt med. Lige nu passer virkeligheden og reglerne ikke sammen,” siger jurist i Ældre Sagen Louise Kambjerre Scheel til Radio4.

Vi har forsøgt at få et interview med Socialdemokratiets sundhedsordfører eller partiets kommunal- og ældreordfører. Ingen af dem har ønsket at stille op til interview.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet