Hver femte i restaurationsbranchen har oplevet diskrimination eller dårlig behandling

Aarhus. På Café Englen har man taget afsked med "Den Blå Hund" - en ikonisk illustration fra et Gnags-album, der i mange år hang som et neonskilt på Café Englen. Neonskiltet "Den Blå Hund" er overdraget til Den Gamle By. Per Engbirk (tv) og Jef Carstens på Café Englen, som de åbnede sammen i sin tid. En dag tog de afsked med et ikonisk skilt fra caféen. Foto: Joachim Ladefoged

Skrevet af

17. februar 2022

Historier om sexisme, chikane og dårlige arbejdsforhold i restaurationsbranchen har fyldt medierne de seneste uger. Nu viser nye tal fra Arbejdstilsynet, at hver femte lønmodtager på restauranter og barer har oplevet diskrimination og dårlig behandling inden for et år.
Det står skidt til med arbejdsmiljøet på de danske restauranter og barer.

Det har stået klart, siden en tidligere tjener og sommelier i et essay i magasinet Atlas fortalte om sexisme, chikane og dårlige arbejdsvilkår i det københavnske restaurationsmiljø og fortalte, at hun havde fået hundredvis af henvendelser fra nuværende og tidligere ansatte i branchen, der havde haft lignende oplevelser.

Siden da har branchens arbejdsvilkår været på menuen, og nu viser nye tal omfanget af problemerne.

Hver femte lønmodtager i branchegruppen restauranter og barer har oplevet diskrimination eller dårlig behandling inden for et år. Det er højere end nogen anden faggruppe, viser et notat fra Arbejdstilsynet, som Radio4 er i besiddelse af. Her fremgår det for eksempel også, at kun godt fem procent af lønmodtagere i branchegruppen metal og maskiner har oplevet noget tilsvarende.

Notatet er fra en ny undersøgelse af arbejdsforhold på tværs af brancher, hvor Arbejdstilsynet i foråret 2021 har spurgt 30.000 lønmodtagere om deres oplevelser på arbejdspladsen inden for det seneste år, og tallene kommer bag på brancheorganisationen for hotel- og restaurationsbranchen, HORESTA.

”Det er vi både enormt bekymrede og overraskede over, og det tager vi selvfølgelig dybt seriøst,” siger uddannelseschef Pia Svane til Radio4.

Pia Svane har ellers tidligere udtalt til Radio4, at der ikke er belæg for at sige, at dårligt arbejdsmiljø er et mere udbredt fænomen i hotel og restaurationsbranchen end i andre brancher, og derfor er hun også overrasket over de nye tal fra Arbejdstilsynet.

”Vi er overraskede over, for det er ikke det billede, vi oplever hos vores medlemsvirksomheder, og det er ikke nogle tal, vi har set før. Der har ikke tidligere været belæg for at sige, at det er så højt. Så på den måde er vi selvfølgelig overraskede.”

Tallene fra Arbejdstilsynet viser samtidig, at 5,8 procent af lønmodtagere i barer og restauranter har oplevet seksuel chikane, mens op mod 11 procent svarer, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdet. Her toppes de dog af de ansatte i døgninstitutioner og hjemmepleje, hvor 7,3 procent har oplevet seksuel chikane.

At arbejdsmiljøet på restauranter og barer er ringere end i andre brancher kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, som har fulgt branchen længe.

”Der er en anden alders- og kønssammensætning, som har betydning for omgangstonen, for den måde, man interagerer med hinanden på. Derfor, tror jeg, er restaurationsbranchen og store dele af servicebranchen mere udsatte end andre traditionelle fagområder,” siger han til Radio4.

Hos HORESTA giver de nye tal fra Arbejdstilsynet anledning til et skærpet fokus på arbejdsvilkårene hos deres medlemsorganisationer.

”Vi udvikler løbende initiativer til at rådgive vores medlemsvirksomheder, vi laver særligt undervisningsmateriale målrettet vores elever, og sammen med 3F laver vi vejledninger til virksomheder, ledere og ansatte i hotel- og restaurationsbranchen. Vi vurderer også løbende, om der skal nye initiativer til,” siger Pia Svane til Radio4.

Skal der nye initiativer til nu?

”Det er helt åbenlyst, at det skal der selvfølgelig.”

 

Hør udsendelsen her

 

Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB HIGHLIGHTS

00:55
01:10