Nyhedsartikel

I udsatte boligområder klarer de nydanske unge sig bedre end de etnisk danske: “Vi mobbede dem”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Unge med ikke-vestlige rødder, der bor i udsatte boligområder, klarer sig markant bedre og får i langt højere grad en ungdomsuddannelse, når man sammenligner med de etnisk danske unge fra samme boligområder.

Det skyldes ifølge projektchef ved VIVE, Gunvor Christensen, at de etnisk danske unge, der bor i udsatte boligområder, gennem mange år har stået i skyggen af den støtteindsats, der politisk bliver prioriteret for, at unge med ikke-vestlig baggrund kan bryde den sociale arv.

Det billede genkender 21-årige Haidar Ansari, der er forfatter og studerende, og som voksede op i det udsatte boligområde Hørgården i Urbanplanen på Amager, hvor han stadig bor.

“De etniske danskere var en minoritet i vores klasse i skolen. Den kultur, der var i klassen, udsprang ikke af det danske samfunds kultur og havde nogle andre værdier og normer. For eksempel var det ikke normen at spise svinekød”.

Så hvis de etnisk danske elever havde svinekød med i madpakken, hvad skete der så?

“Jamen det kunne være alt fra tilråb til fysisk konfrontation. De blev udsat for mobberi,” siger han.

Fordi der var en kløft mellem de nydanske unge og de etnisk danske unge i det udsatte boligområde, var det også naturligt, at man ikke havde så meget med hinanden at gøre, mener Haidar Ansari.

“Mange af de etnisk danske barndomskammerater var børn af alkoholikere, narkomaner og psykisk syge. For mig at se er det noget af det, der gør, at de klarer sig dårligere. For størstedelen af nydanske unge bliver de ikke forsømt i samme grad. Man havde ikke noget med de etnisk danske unge at gøre,” siger han.

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet