Nyhedsartikel

I udsatte boligområder klarer de nydanske unge sig bedre end de etnisk danske: “Vi mobbede dem”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Unge med ikke-vestlige rødder, der bor i udsatte boligområder, klarer sig markant bedre og får i langt højere grad en ungdomsuddannelse, når man sammenligner med de etnisk danske unge fra samme boligområder.

Det skyldes ifølge projektchef ved VIVE, Gunvor Christensen, at de etnisk danske unge, der bor i udsatte boligområder, gennem mange år har stået i skyggen af den støtteindsats, der politisk bliver prioriteret for, at unge med ikke-vestlig baggrund kan bryde den sociale arv.

Det billede genkender 21-årige Haidar Ansari, der er forfatter og studerende, og som voksede op i det udsatte boligområde Hørgården i Urbanplanen på Amager, hvor han stadig bor.

“De etniske danskere var en minoritet i vores klasse i skolen. Den kultur, der var i klassen, udsprang ikke af det danske samfunds kultur og havde nogle andre værdier og normer. For eksempel var det ikke normen at spise svinekød”.

Så hvis de etnisk danske elever havde svinekød med i madpakken, hvad skete der så?

“Jamen det kunne være alt fra tilråb til fysisk konfrontation. De blev udsat for mobberi,” siger han.

Fordi der var en kløft mellem de nydanske unge og de etnisk danske unge i det udsatte boligområde, var det også naturligt, at man ikke havde så meget med hinanden at gøre, mener Haidar Ansari.

“Mange af de etnisk danske barndomskammerater var børn af alkoholikere, narkomaner og psykisk syge. For mig at se er det noget af det, der gør, at de klarer sig dårligere. For størstedelen af nydanske unge bliver de ikke forsømt i samme grad. Man havde ikke noget med de etnisk danske unge at gøre,” siger han.

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet