Nyhedsartikel

Ibi-Pippi malede på Asger Jorn-værk: “Jeg har videreudviklet hans værk”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Forfatter og performancekunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard afviser at have begået hærværk på Asger Jorns værk “Den Foruroligende Ælling” ved at påføre tusch og kontaktlim.

“Jeg har gjort præcis det samme, som Jorn har gjort. Jeg har videreudviklet hans værk, og det er ikke hærværk”, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med forfatter og performancekunstner, Ibi-Pippi Orup Hedegaard, her:

I stedet mener Ibi-Pippi Orup Hedegaard, at der er tale om en videreudvikling af Jorns værk.

“Det er kunst. Det er en videreudvikling på det, Jorn startede ved at forgribe sig på en anden kunstners værk, og så går jeg jo så ind og ændrer Jorns. Det kan man så mene er et kunstnerisk overgreb på Jorns kunst, hvis man har lyst til det. Men det er i hvert fald en videreudvikling”, siger hun til Radio4 Morgen.

Asger Jorn skabte oprindeligt værket i 1959 ved at male ovenpå et maleri, han havde købt på et loppemarked.

“Jorn har ikke haft tilladelse til at male på værket fra kunstneren selv. Derfor handler det om den kunstneriske ret til billedet. I historien bliver Jorn fremstillet som værende fuldstændig genial, fordi han har skabt det her billede, men det har han ikke. Han har placeret ællingen på værket, men den virker kun i kraft af baggrunden”, siger Ibi-Pippi.

Fremtiden for ællingen er usikker

Det var i fredags, at forfatter og performancekunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev grebet i at skrive med tusch på “Den Foruroligende ælling” og montere et billede af sig selv oven på værket.

Fremtiden for “Den Foruroligende Ælling” er usikker, siger museumsdirektøren på Museum Jorn i Silkeborg, Jacob Thage:

“Vi ved endnu ikke, om vi kan udstille billedet i sin originale form. Det håber vi stadigvæk, men det kommer til at tage uger og måneder at finde ud af, hvordan man kommer til at kunne udstille det, og i hvilket omfang billedet kan reddes”, siger museumsdirektøren mandag formiddag.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet