Nyhedsartikel

Ibi-Pippi malede på Asger Jorn-værk: “Jeg har videreudviklet hans værk”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Forfatter og performancekunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard afviser at have begået hærværk på Asger Jorns værk “Den Foruroligende Ælling” ved at påføre tusch og kontaktlim.

“Jeg har gjort præcis det samme, som Jorn har gjort. Jeg har videreudviklet hans værk, og det er ikke hærværk”, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med forfatter og performancekunstner, Ibi-Pippi Orup Hedegaard, her:

I stedet mener Ibi-Pippi Orup Hedegaard, at der er tale om en videreudvikling af Jorns værk.

“Det er kunst. Det er en videreudvikling på det, Jorn startede ved at forgribe sig på en anden kunstners værk, og så går jeg jo så ind og ændrer Jorns. Det kan man så mene er et kunstnerisk overgreb på Jorns kunst, hvis man har lyst til det. Men det er i hvert fald en videreudvikling”, siger hun til Radio4 Morgen.

Asger Jorn skabte oprindeligt værket i 1959 ved at male ovenpå et maleri, han havde købt på et loppemarked.

“Jorn har ikke haft tilladelse til at male på værket fra kunstneren selv. Derfor handler det om den kunstneriske ret til billedet. I historien bliver Jorn fremstillet som værende fuldstændig genial, fordi han har skabt det her billede, men det har han ikke. Han har placeret ællingen på værket, men den virker kun i kraft af baggrunden”, siger Ibi-Pippi.

Fremtiden for ællingen er usikker

Det var i fredags, at forfatter og performancekunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev grebet i at skrive med tusch på “Den Foruroligende ælling” og montere et billede af sig selv oven på værket.

Fremtiden for “Den Foruroligende Ælling” er usikker, siger museumsdirektøren på Museum Jorn i Silkeborg, Jacob Thage:

“Vi ved endnu ikke, om vi kan udstille billedet i sin originale form. Det håber vi stadigvæk, men det kommer til at tage uger og måneder at finde ud af, hvordan man kommer til at kunne udstille det, og i hvilket omfang billedet kan reddes”, siger museumsdirektøren mandag formiddag.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet