Nyhedsartikel

Ikke kun på Christiansborg: Byrådspolitikere også ramt af stress

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er ikke kun på Christiansborg, arbejdspresset kan blive så stort, at politikerne må sygemelde sig med stress.

Det sker også i høj grad ude i kommunerne, hvor en rundspørge fra Altinget viser, at fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stressede.

Det skaber ikke bare et problematisk arbejdsmiljø, det er også et demokratisk problem.

Det mener kommunalvalgsforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

”Når mennesker er stressede, så arbejder de dårligere. Det er uanset, om man er bygningsmaler eller kommunalpolitiker. Derfor er der en fare for, at vores kommunalpolitikere får truffet nogle dårlige beslutninger,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor det er problematisk for samfundet, at byrådspolitikerne føler sig stressede i interviewet med Roger Buch her:

I en stor tilbagevendende undersøgelse, der hedder det “kommunalpolitiske barometer,” oplyser landets kommunalpolitikere, at de typisk bruger omkring 18 timer om ugen på politisk arbejde.

En af de kommunalpolitikere, som på egen krop mærkede arbejdspresset og måtte sygemelde sig med stress, er Simon Nikolajsen Jørgensen.

Han er valgt for Socialdemokratiet i Billund Kommune og peger på, at modsat politikerne på Christiansborg, så har kommunalpolitikerne også et arbejde ved siden af.

Det siger han med reference til, at Venstres formand Jakob Elleman-Jensen i sidste uge sygemeldte sig på ubestemt tid.

”Det var en kombination af at være både kommunalpolitiker og have et fuldtidsjob ved siden af. Jeg ville gerne gøre det godt begge steder, og det fik bare læsset til at vælte,” fortæller han.

Hele interviewet med Simon Nikolajsen Jørgensen kan du høre her:

Rundspørgen fra Altinget, hvor fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stresset, er fra 2021 og foretaget umiddelbart inden kommunalvalget samme år.

Men under et år efter selvsamme kommunalvalg blev to byrådspolitikere fra Aarhus Kommune sygemeldt med stress.

Det fik den socialdemokratiske borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, til at reagere.

”Det gjorde indtryk på os, og derfor besluttede vi at prøve at gøre noget ved problemet – også inden det bliver til en sygemelding. I første omgang kan alle byrådspolitikere tale med en psykolog, og så har vi igangsat nogle andre initiativer, som skal forhindre, at problemet opstår,” siger han.

Også han mener – ligesom kommunalvalgsforsker ved Danmarks medie- og journalisthøjskole Roger Buch – at det er et stort problem for kommunalpolitikken i Danmark, at byrådspolitikkerne er stressede.

Du kan høre mere om, hvordan Jacob Bundsgaard forsøger at løse problemet i Aarhus Kommune – og på landsplan som næstformand i Kommunernes Landsforening – her:

Foto: Mads Andreas Frost/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet