Nyhedsartikel

Ikke kun på Christiansborg: Byrådspolitikere også ramt af stress

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er ikke kun på Christiansborg, arbejdspresset kan blive så stort, at politikerne må sygemelde sig med stress.

Det sker også i høj grad ude i kommunerne, hvor en rundspørge fra Altinget viser, at fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stressede.

Det skaber ikke bare et problematisk arbejdsmiljø, det er også et demokratisk problem.

Det mener kommunalvalgsforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

”Når mennesker er stressede, så arbejder de dårligere. Det er uanset, om man er bygningsmaler eller kommunalpolitiker. Derfor er der en fare for, at vores kommunalpolitikere får truffet nogle dårlige beslutninger,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor det er problematisk for samfundet, at byrådspolitikerne føler sig stressede i interviewet med Roger Buch her:

I en stor tilbagevendende undersøgelse, der hedder det “kommunalpolitiske barometer,” oplyser landets kommunalpolitikere, at de typisk bruger omkring 18 timer om ugen på politisk arbejde.

En af de kommunalpolitikere, som på egen krop mærkede arbejdspresset og måtte sygemelde sig med stress, er Simon Nikolajsen Jørgensen.

Han er valgt for Socialdemokratiet i Billund Kommune og peger på, at modsat politikerne på Christiansborg, så har kommunalpolitikerne også et arbejde ved siden af.

Det siger han med reference til, at Venstres formand Jakob Elleman-Jensen i sidste uge sygemeldte sig på ubestemt tid.

”Det var en kombination af at være både kommunalpolitiker og have et fuldtidsjob ved siden af. Jeg ville gerne gøre det godt begge steder, og det fik bare læsset til at vælte,” fortæller han.

Hele interviewet med Simon Nikolajsen Jørgensen kan du høre her:

Rundspørgen fra Altinget, hvor fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stresset, er fra 2021 og foretaget umiddelbart inden kommunalvalget samme år.

Men under et år efter selvsamme kommunalvalg blev to byrådspolitikere fra Aarhus Kommune sygemeldt med stress.

Det fik den socialdemokratiske borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, til at reagere.

”Det gjorde indtryk på os, og derfor besluttede vi at prøve at gøre noget ved problemet – også inden det bliver til en sygemelding. I første omgang kan alle byrådspolitikere tale med en psykolog, og så har vi igangsat nogle andre initiativer, som skal forhindre, at problemet opstår,” siger han.

Også han mener – ligesom kommunalvalgsforsker ved Danmarks medie- og journalisthøjskole Roger Buch – at det er et stort problem for kommunalpolitikken i Danmark, at byrådspolitikkerne er stressede.

Du kan høre mere om, hvordan Jacob Bundsgaard forsøger at løse problemet i Aarhus Kommune – og på landsplan som næstformand i Kommunernes Landsforening – her:

Foto: Mads Andreas Frost/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet