Nyhedsartikel

Indsat tiltalt for drab under udgang: Nu skærper fængsler reglerne

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Den mand, der er sigtet for et drab i Kolding nytårsnat, var på udgang fra fængslet. Det erfarer Radio4. Nu opfordrer Kriminalforsorgen i internt brev til skærpet kontrol med udgange.

Nytårsnat blev en 26-årig mand knivdræbt i Kolding by. Den sigtede er en voldsdømt, der var på udgang fra Sdr. Omme Fængsel. Det oplyser flere kilder til Radio4.

Den formodede gerningsmand, var på udgang fra fængslet, blot tre måneder efter han blev idømt en straf på 1 år og 8 måneder for at have holdt en kvinde indespærret i en lejlighed i syv en halv time, hvor han både tæskede hende og truede hende på livet.

12 dage efter drabet på åben gade i centrum af Kolding udsendte Kriminalforsorgen et notat til fængselsbetjentene i de danske fængsler.

I notatet står der, at der har ”vist sig et behov” for at få et “skærpet fokus på sikkerhedsvurderingen af dømte med en misbrugshistorik – herunder særligt dem som er dømt for personfarlig kriminalitet”.

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen, som Radio4 har fået, var hver femte af alle indsatte i de danske fængsler på udgang mellem jul og nytår i 2022.

Hanif Malik, barndomsven til den dræbte, Adan Tirow, mener, det er alt for mange.

– Det gør et samfund som Danmarks totalt utrygt. Skal man frygte at tage i byen? De her mennesker burde jo være buret inde, siger Hanif Malik til Radio4.

Hør hele interviewet med Hanif Malik i Radio4 Morgen her:

Af notatet fremgår det, at skærpelsen sker for at ”forebygge alvorlige fejl, som i værste fald kan betyde ny alvorlig kriminalitet, herunder personligfarlig kriminalitet”.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag fra Kolding. Derfor vil de heller ikke bekræfte, at der er en direkte sammenhæng mellem drabet, hvor en indsat er sigtet, og den skærpelse, de har lavet af reglerne. Goran Kreso, chef for klientsagsbehandling i Kriminalforsorgen bekræfter, at der er sendt et notat ud til alle fængselsbetjente.

– Vi har fundet det nødvendigt at skærpe det her fokus og pointere, at der skal være særlig opmærksomhed. Vi kigger løbende på udviklingen. Skrivelsen står ikke alene. Vi har iværksat en række andre tiltag, som skal styrke sagsbehandlingen, og det fokus vi har haft på sikkerheden, er jo heller ikke nyt, siger Goran Kreso til Radio4.

Hør hele interviewet med Goran Kreso, chef for Klientsagsbehandling i Kriminalforsorgen, her:

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet