Nyhedsartikel

Ingen beboere på asylcentre er vaccineret mod covid-19

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Vaccinationsindsatsen på de danske asylcentre sker efter et princip om gennemsnitsalder på de enkelte centre. Ingen er indtil videre vaccineret. Stærkt kritisabelt og menneskeretligt problematisk, lyder det fra organisationer.

Ingen af de næsten 1.900 beboere på de danske asylcentre er blevet vaccineret mod covid-19. Det fremgår af svar, Radio4 har fået fra landets fem regioner.

Uden for asylcentrene har over to millioner danskere fået første vaccinestik mod covid-19. Det svarer til næsten 40 procent af befolkningen, viser tal fra Statens Serum Institut.

Vaccinationsindsatsen foregår på asylcentrene ud fra et princip om gennemsnitsalder, hvor datoen for hvornår beboerne bliver tilbudt en vaccination bliver fastlagt ud fra den gennemsnitlige alder på det enkelte asylcenter.

Ifølge afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder, Christoffer Badse, er det en problematisk tilgang.

”Der er fokus i menneskeretten og sådan set også i dansk lovgivning på, at man laver en konkret vurdering og tager stilling til personers behov individuelt og ikke gruppevis.”

”Det er jo vilkårligt, at man skal være afhængig af, hvem man bor sammen med, i stedet for, at man tager stilling til, om der er en reel risiko for individet,” siger Christoffer Badse.

Hør hele interviewet med afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder, Christoffer Badse her:

Udlændingestyrelsen oplyser til Radio4, at 187 beboere på asylcentrene siden april sidste år har været smittet med covid-19. Det har kun været muligt at opgøre tal for indlæggelser i perioden oktober 2020 frem til dags dato, hvor syv asylansøgere har været indlagt med covid-19.

To har været indlagt på intensivafdelinger, og ingen er døde. I perioden fra april sidste år til dags dato har over 4.000 personer været igennem det danske asylsystem.

Også hos organisationen Refugees Welcome, der yder juridisk rådgivning til asylansøgere, møder det kritik, at vaccinationsindsatsen ikke er nået asylansøgerne.

”Det er virkelig grelt. Det er en meget udsat gruppe, både i forhold til levevilkår, men også fordi, de har et dårligere helbred end den danske befolkning. De er stressede og har det meget dårligt mentalt. Der er ingen tvivl om, at det eneste rigtige er at give dem vaccinationen på samme vilkår som den danske befolkning,” siger forkvinde, Michala Clante Bendixen.

Det danske vaccinationsprogram mod covid-19 er nået til gruppe 10 d 1, som dækker over aldersgrupperne 15 – 19 og 45 – 49.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen bor der i øjeblikket cirka 200 asylansøgere på de danske asylcentre, der er over 50 år. Desuden vurderer styrelsen, at der samlet findes cirka 148 beboere i vaccinationsgrupperne 1-3 og 5-9. I gruppe 5, som dækker over ”Udvalgte patienter med særligt øget risiko,” oplyser styrelsen til Radio4, at der ”aktuelt findes cirka 90 beboere.”

I det danske samfund uden for asylcentrene blev de sidste borgere i gruppe 5 ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender færdigvaccineret i starten af april.

Den 15. april fik ny lovgivning effekt, som sikrer gratis vaccination mod covid-19 til personer med midlertidigt ophold i Danmark af en varighed på mindst 30 dage. Herunder asylansøgere. Ifølge lovteksten er vaccinationen regionernes ansvar.

I et notat skriver Sundhedsstyrelsen, at vaccination af beboere på asylcentre skal ske med udgangspunkt i en aldersprofil på pågældende center, for eksempel et aldersgennemsnit. Med udgangspunkt i det enkelte asylcenters aldersprofil skal vaccination igangsættes i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens prioriterede rækkefølge.

Styrelsen skriver til Radio4:  ”Sundhedsstyrelsen vurderer også, at såfremt, der er behov for at opdele vaccinationsindsatsen over flere omgange, fx til beboere med højest alder og risiko for et alvorligt forløb først (fx målgruppe 3 og 5-9), så vil dette også være i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.”

Af svar til Radio4 fremgår det, at de enkelte regioner har forskellige planer for vaccination mod covid-19 på asylcentrene. Region Sjælland planlægger at påbegynde vaccinationen i næste uge, Region Hovedstaden fra den 14. juni, Region Syddanmark inden sommerferien, Region Nordjylland fra 28. juni, og Region Midtjylland planlægger at vaccinere asylansøgerne som en del af gruppe 10 d 3, som ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender bliver tilbudt vaccination fra midten af juni.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet