Ingen beboere på asylcentre er vaccineret mod covid-19

Regeringen tilbyder, at afviste asylansøgere med børn kan bosætte sig uden for asylcentrene, oplyser Integrationsministeriet. Beslutningen kommer efter den senere tids debat om især børns forhold på centrene. Bl.a. har undersøgelser vist, at børn på asylcentrene ofte bliver psykisk syge efter mange års ophold. Det har ført til bredt politisk pres på regeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har hidtil afvist at komme med nye initiativer og stået fast på, at de tiltag, regeringen havde foretaget før sommerferien, skulle have lov at virke, før man ville overveje nye tilbud. /ritzau/ Billedet er fra Dansk Røde Kors asylcenter Jelling. (Arkiv okt., 2007 - David Bering/POLFOTO)

Skrevet af

2. juni 2021

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Vaccinationsindsatsen på de danske asylcentre sker efter et princip om gennemsnitsalder på de enkelte centre. Ingen er indtil videre vaccineret. Stærkt kritisabelt og menneskeretligt problematisk, lyder det fra organisationer.

Ingen af de næsten 1.900 beboere på de danske asylcentre er blevet vaccineret mod covid-19. Det fremgår af svar, Radio4 har fået fra landets fem regioner.

Uden for asylcentrene har over to millioner danskere fået første vaccinestik mod covid-19. Det svarer til næsten 40 procent af befolkningen, viser tal fra Statens Serum Institut.

Vaccinationsindsatsen foregår på asylcentrene ud fra et princip om gennemsnitsalder, hvor datoen for hvornår beboerne bliver tilbudt en vaccination bliver fastlagt ud fra den gennemsnitlige alder på det enkelte asylcenter.

Ifølge afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder, Christoffer Badse, er det en problematisk tilgang.

”Der er fokus i menneskeretten og sådan set også i dansk lovgivning på, at man laver en konkret vurdering og tager stilling til personers behov individuelt og ikke gruppevis.”

”Det er jo vilkårligt, at man skal være afhængig af, hvem man bor sammen med, i stedet for, at man tager stilling til, om der er en reel risiko for individet,” siger Christoffer Badse.

Hør hele interviewet med afdelingschef ved Institut for Menneskerettigheder, Christoffer Badse her:

Udlændingestyrelsen oplyser til Radio4, at 187 beboere på asylcentrene siden april sidste år har været smittet med covid-19. Det har kun været muligt at opgøre tal for indlæggelser i perioden oktober 2020 frem til dags dato, hvor syv asylansøgere har været indlagt med covid-19.

To har været indlagt på intensivafdelinger, og ingen er døde. I perioden fra april sidste år til dags dato har over 4.000 personer været igennem det danske asylsystem.

Også hos organisationen Refugees Welcome, der yder juridisk rådgivning til asylansøgere, møder det kritik, at vaccinationsindsatsen ikke er nået asylansøgerne.

”Det er virkelig grelt. Det er en meget udsat gruppe, både i forhold til levevilkår, men også fordi, de har et dårligere helbred end den danske befolkning. De er stressede og har det meget dårligt mentalt. Der er ingen tvivl om, at det eneste rigtige er at give dem vaccinationen på samme vilkår som den danske befolkning,” siger forkvinde, Michala Clante Bendixen.

Det danske vaccinationsprogram mod covid-19 er nået til gruppe 10 d 1, som dækker over aldersgrupperne 15 – 19 og 45 – 49.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen bor der i øjeblikket cirka 200 asylansøgere på de danske asylcentre, der er over 50 år. Desuden vurderer styrelsen, at der samlet findes cirka 148 beboere i vaccinationsgrupperne 1-3 og 5-9. I gruppe 5, som dækker over ”Udvalgte patienter med særligt øget risiko,” oplyser styrelsen til Radio4, at der ”aktuelt findes cirka 90 beboere.”

I det danske samfund uden for asylcentrene blev de sidste borgere i gruppe 5 ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender færdigvaccineret i starten af april.

Den 15. april fik ny lovgivning effekt, som sikrer gratis vaccination mod covid-19 til personer med midlertidigt ophold i Danmark af en varighed på mindst 30 dage. Herunder asylansøgere. Ifølge lovteksten er vaccinationen regionernes ansvar.

I et notat skriver Sundhedsstyrelsen, at vaccination af beboere på asylcentre skal ske med udgangspunkt i en aldersprofil på pågældende center, for eksempel et aldersgennemsnit. Med udgangspunkt i det enkelte asylcenters aldersprofil skal vaccination igangsættes i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens prioriterede rækkefølge.

Styrelsen skriver til Radio4:  ”Sundhedsstyrelsen vurderer også, at såfremt, der er behov for at opdele vaccinationsindsatsen over flere omgange, fx til beboere med højest alder og risiko for et alvorligt forløb først (fx målgruppe 3 og 5-9), så vil dette også være i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.”

Af svar til Radio4 fremgår det, at de enkelte regioner har forskellige planer for vaccination mod covid-19 på asylcentrene. Region Sjælland planlægger at påbegynde vaccinationen i næste uge, Region Hovedstaden fra den 14. juni, Region Syddanmark inden sommerferien, Region Nordjylland fra 28. juni, og Region Midtjylland planlægger at vaccinere asylansøgerne som en del af gruppe 10 d 3, som ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender bliver tilbudt vaccination fra midten af juni.

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

05:05
06:00