Nyhedsartikel

Institut for Menneskerettigheder: Nøgenkalendere på arbejdspladsen er ulovligt

Benjamin Munk, Simon Sandemand
ben@radio4.dk sks@radio4.dk

Det bør udløse et påbud fra Arbejdstilsynet, hvis en virksomhed har en nøgenkalender hængende på arbejdspladsen. Det siger Bjarne Oxlund, der er ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

”De danske ligebehandlingslove definerer, at en enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle toner, som kan skabe et ydmygende eller ubehageligt klima, er ulovlige.”

Institut for Menneskerettigheder har for nyligt holdt et møde med Arbejdstilsynet, da de ikke mener, at nøgenbilleder hører hjemme på arbejdspladsen.

Hele interviewet med Bjarne Oxlund kan du høre her:

Det er særligt i håndværkerfaget, at nøgenkalenderen stadig har sin plads, og derfor har foreningen Byggeriets Samfundsansvar sat gang i debatten med deres kampagne, ‘Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pinligt?’. De mener også, at Arbejdstilsynet bør gå hårdere til arbejdspladser, hvor den slags billeder hænger.

Ifølge en nylig rundspørge, som Byggeriets Samfundsansvar selv har lavet, hænger der i 13 ud af de 20 største entreprenørvirksomheder i Danmark kalendere med nøgne kvinder.

Ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder Bjarne Oxlund mener, ar håndværkermestre rundt om i landet bør overveje, hvilket formål en nøgenkalender tjener på arbejdspladsen.

”Det er med til at sætte tonen, for at der også kan ske mere alvorlige ting,” siger Bjarne Oxlund.

Som reglerne er i dag, kan Arbejdstilsynet godt give et påbud, hvis billederne kan opfattes som seksuel chikane. Det kræver dog, at der er flere kilder, der samstemmende peger på, at det er problematisk.

Foto:Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet