Nyhedsartikel

Institut for Menneskerettigheder: Nøgenkalendere på arbejdspladsen er ulovligt

Benjamin Munk, Simon Sandemand
ben@radio4.dk sks@radio4.dk

Det bør udløse et påbud fra Arbejdstilsynet, hvis en virksomhed har en nøgenkalender hængende på arbejdspladsen. Det siger Bjarne Oxlund, der er ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

”De danske ligebehandlingslove definerer, at en enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle toner, som kan skabe et ydmygende eller ubehageligt klima, er ulovlige.”

Institut for Menneskerettigheder har for nyligt holdt et møde med Arbejdstilsynet, da de ikke mener, at nøgenbilleder hører hjemme på arbejdspladsen.

Hele interviewet med Bjarne Oxlund kan du høre her:

Det er særligt i håndværkerfaget, at nøgenkalenderen stadig har sin plads, og derfor har foreningen Byggeriets Samfundsansvar sat gang i debatten med deres kampagne, ‘Nøgenkalendere i frokoststuen – rimeligt eller pinligt?’. De mener også, at Arbejdstilsynet bør gå hårdere til arbejdspladser, hvor den slags billeder hænger.

Ifølge en nylig rundspørge, som Byggeriets Samfundsansvar selv har lavet, hænger der i 13 ud af de 20 største entreprenørvirksomheder i Danmark kalendere med nøgne kvinder.

Ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder Bjarne Oxlund mener, ar håndværkermestre rundt om i landet bør overveje, hvilket formål en nøgenkalender tjener på arbejdspladsen.

”Det er med til at sætte tonen, for at der også kan ske mere alvorlige ting,” siger Bjarne Oxlund.

Som reglerne er i dag, kan Arbejdstilsynet godt give et påbud, hvis billederne kan opfattes som seksuel chikane. Det kræver dog, at der er flere kilder, der samstemmende peger på, at det er problematisk.

Foto:Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet