Nyhedsartikel

Islamforsker: Koranafbrændingsforbud kan skærpe truslen fra Al-Qaeda

Anders Worre og Gustav Pors Olesen
andkw@radio4.dk gup@radio4.dk

Regeringens kommende koranafbrændingsforbud kan på paradoksal vis ende med at gøre terrortruslen fra Al-Qaeda større. Det siger professor i islamisk teologi, Thomas Hoffmann.

En del af regeringens forklaring bag det kommende koranafbrændingsforbud, går på, at Danmark skal imødekomme den muslimske verden, som har fordømt koran-afbrændingerne i Danmark.

Men til Radio4 siger professor i islamisk teologi ved Københavns Universitet, Thomas Hoffmann, at et koranafbrændingsforbud også kan medføre, at terrortruslen fra Al-Qaeda bliver større.

“Et decideret forbud mod blasfemi, vil faktisk kunne risikere at gøre ondt værre, fordi Al-Qaeda og Islamisk Stat vil kunne se det som en mulighed for at retfærdiggøre målrettede angreb mod blasfemikerne. De vil simpelthen have en vis form for rygdækning,” siger Thomas Hoffmann.

I en megafonmåling lavet for TV2 svarer 64 procent af danskerne, at de tror ’regeringen i højere grad ønsker et forbud mod koranafbrændinger for at mindske risikoen for terrorangreb i Danmark.’ Men det modsatte kan altså være tilfældet, ifølge Thomas Hoffmann.

“Koranafbrændingsforbuddet kan Al-Qaeda bruge som et legitimeringsmiddel overfor en bredere del af den muslimske befolkning målrettet terroraktioner mod blasfemikere. Det er et scenarie man kan frygte og en risiko, man skal indregne, siger han og påpeger, at terrortruslen mod Danmark har været rimelig konstant de seneste 15 år.

“Danmark har et ry som en blasfemisk seriekrænker-nation med især Muhammed-tegninger som den særlige, store utilgivelige synd,” siger Thomas Hoffmann.

Du kan høre hele interviewet med Thomas Hoffmann her:

Debattør og tidligere islamisk ekstremist Yaqoub Ali mener heller ikke, at et koranafbrændingsforbud vil have en positiv virkning på terrortruslen mod Danmark.

“Hele trusselsbillede forbliver det samme på grund af Muhammedtegningerne, for de kan aldrig tilgives af Al-Qaeda og Islamisk Stat. Et forbud mod koranafbrændinger vil kun have en meget lille betydning.”

Du kan høre hele interview med Yaqoub Ali her:

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet