Jasmin er stukket af fra behandlingshjemmet Schuberts Minde: Det blev et helvede

Schuberts Minde i Ringkøbing :Foto: Jørgen Kirk

Skrevet af

26. august 2020

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

[vc_row][vc_column]

[vc_empty_space][vc_column_text]En video af en pædagogs verbale overfusning af et barn på behandlingshjemmet Schuberts Minde i Ringkøbing har igen placeret bostedet i centrum for kritik. Nu fortæller to unge piger om deres oplevelser af behandlingshjemmets metoder.

“Synes du, det her er fucking sjovt, hva’?! Synes du, det er sjovt?! Du skal kraftedeme ikke grine af mig! Gå ind i stuen, eller gør som jeg beder dig om! Nu er det kraftedeme nok,” råber pædagogen af barnet, som svarer:

“Nu skal du altså lade mig være!”

Dialogen kommer fra en episode mellem en pædagog og en pige fra Schuberts Minde, som 14-årige Jasmin Rasmussen har optaget. Hun er tvangsfjernet fra sin familie og placeret på behandlingshjemmet for udsatte og udfordrede børn i alderen 6 til 17 år.

Schuberts Minde har i de senere år gentagne gange været i stormvejr på grund af pædagogernes tilgang til børnene, og Jasmin Rasmussens video har igen sat behandlingshjemmets metoder til debat.

Forstanderen på Schuberts Minde, Per Jacobsen, har i en pressemeddelelse beklaget episoden, som, han mener, giver et misvisende billede af Schuberts Minde.

Han blev ansat i november sidste år, da den tidligere forstander Jørn Birk Nielsen var blevet fyret i kølvandet på en sønderlemmende kritik fra Socialtilsyn Midt, der i en rapport slog fast, at børnene blev udsat for “nedværdigende og ydmygende behandling”. Derudover konkluderede socialtilsynet, at hverken ledelse eller medarbejdere havde “tilstrækkelige kompetencer og viden omkring tilbuddets værdier, faglige tilgange og metoder samt reglerne om voksenansvar”.

Per Jacobsen giver i et skriftligt svar til Radio4 udtryk for, at Schuberts Minde “både her og nu og langsigtet arbejder på at skabe et nyt, stærkt pædagogisk fundament”. Han skriver videre, at han har “prioriteret ikke at stille op” til et interview.

“Et helvede”

Jasmin Rasmussen optog videoen for at vise sin mor, hvordan det er at bo på Schuberts Minde. Hun fortæller til Radio4 Morgen, at hun blev bedt om at slette videoen, da personalet blev klar over, at hun havde optaget episoden.

Hun kalder livet på Schuberts Minde for “et helvede”, og hun har efterfølgende valgt at flygte fra stedet. I dag lever hun under jorden og vil ikke tilbage på Schuberts Minde:

“Det blev faktisk bare et helvede til sidst. Det var en af grundene til, at jeg stak af. De råbte af os og lagde os i magtanvendelser,” siger Jasmin Rasmussen.

19-årige Celina-Maya Micelle mener heller ikke, at udskiftningen på forstanderposten har ændret meget ved forholdene for behandlingshjemmets børn. Hun har boet på Schuberts Minde i fire år og var indskrevet på behandlingshjemmet indtil februar i år:

“Jeg har bare et indtryk af, at det mere er verbale overgreb, børnene bliver udsat for af de voksne – istedet for magtanvendelser.”

Anne-Dorthe Hestbæk er seniorforsker ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, hvor hun beskæftiger sig med danske kommuners indsats overfor udsatte børn. Hun mener, at Celina-Maya Micelles og Jasmin Rasmussens oplevelser giver et klart billede af en problematisk kultur på Schuberts Minde:

“Der er tale om konflikt på konflikt på konflikt. Jeg får et billede af, at der måske mere er tale om en kultur, end der er tale om en engangsforestilling,” siger hun og fortsætter:

“Det er de voksnes ansvar at sørge for, at man kommer ned af konflikttrappen sammen. Det er ikke de voksnes ansvar at optrappe konflikten. Og slet ikke at tale så grimt, som vi hører her.”

Socialtilsyn Midt bekræfter overfor Radio4, at tilsynet er i besiddelse af dokumentation af flere episoder, som har fundet sted, mens Per Jacobsen har været forstander, og som viser problematiske, pædagogiske metoder på Schuberts Minde. På den baggrund er tilsynet nu ved at undersøge forholdene på Schuberts Minde yderligere.

Lyt til interviewet med 19-årige Celina-Maya Micelle her:

Lyt til interviewet med 14-årige Jasmin Rasmussen her:

Foto: Jørgen Kirk, Dagbladet Ringkøbing-Skjern.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

10:00
10:10