Nyhedsartikel

Ekspert: Vi mangler grin, leg og liv på kirkegårdene

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Kirkegårde skal ikke blot være et sted for de døde, men også et dejligt sted at komme for de levende; et sted, hvor man gerne må tale og have det rart. Sådan lyder overvejelserne på de fynske kirkegårde.

“Vi er omgivet af andre mennesker hele tiden og af ting, der sker, så hvorfor skal det være anderledes i døden?”, siger Fanny Møller kirkegårdskonsulent ved Fyens Stift, som har det overordnede ansvar for de fynske kirkegårde.

Hun peger på paradokset i det livlige leben før døden og så stilheden efter.

“Hun elskede børnebørnene så meget, og de var altid om hende og det var det væsentligste for hende de gamle år, og så kommer hun på kirkegården, hvor der slet ikke er plads til dem. De skal tie stille og de må ikke noget som helst. De må ikke pege på noget, de må ikke snakke. Nu skal vi besøge bedstemor, og det bliver bare en drønubehagelig oplevelse”, siger hun.

Hun mener, at man med rette kan ændre kirkegården for at trække flere til.

“Jeg arbejder med mange menighedsråd om at få kirkegården lavet på en måde, så den minder mere om en park nogle steder. Det skal stadig være en kirkegård, men skal bare have en anden karakter. Det her med de små hække og perlegruset er ret moderne set i kirkesammenhæng. Før det så kirkegårdene helt anderledes ud, og fordi vi ikke kan huske noget andet, så tror vi, at en kirkegård skal se sådan der ud. Men det bestemmer vi jo selv; menighedsrådene bestemmer på den enkelte kirkegård”, siger hun.

Hør interviewet med Fanny Møller kirkegårdskonsulent ved Fyens Stift, som har det overordnede ansvar for de fynske kirkegårde, her:

I takt med at kirkegårdene får mere plads, eftersom flere ønsker at blive kremeret, bliver der plads til andet end gravsteder.

“Jo længere ud på landet, du kommer, jo længere bliver afstanden mellem gravstederne desværre. Derfor skal vi have fyldt den med noget andet end dét, der er i dag. Nu er det altså op over med at få gjort noget ved kirkegårdene, så de stadig er dejlige at komme på”, siger hun.

Fanny Møller kirkegårdskonsulent ved Fyens Stift, som har det overordnede ansvar for de fynske kirkegårde, håber også på, at man ved at ændre kirkegården, kan give flere lyst til at ligge der, når de engang skal herfra.

“Dengang jeg var barn, besøgte vi grave, der lå langt væk fra hvor vi boede, fordi det var vigtigt, at man kom på gravstederne. Men det er meget få mennesker, der gør det i dag. Og det gør, at der er meget trist ude på de her kirkegårde, hvor der ikke er mange aktive grave. Det indbyder ikke til, at de næste generationer har lyst til at ligge der, når gravstederne ligger meget spredt og stemningen er så trist. Kirkegården skulle gerne også være et godt sted at komme”, siger hun.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet