Nyhedsartikel

Kirurg meldt til politiet

Allan Christiansen, Jais Nørgaard Alstrøm og Irene Nørgaard
alch@radio4.dk

Den tidligere fodkirurg på Bispebjerg Hospital, Kenth Esbensen, er nu meldt til politiet for uagtsom legemsbeskadigelse. Det fortæller Radio4 i dag.   

Anmeldelsen mod kirurgen kommer fra én af hans tidligere patienter, Lærke Haveman, København. Hun er én af de omkring 500 patienter, der har modtaget en omdiskuteret ankeloperation på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Hun er også én af de, ind til videre, 30 patienter, der efterfølgende har fået tilkendt erstatning, fordi hun blev skadet af en operation, der i hendes tilfælde ikke var grundlag for at udføre. Siden operationen har hun i tre år været plaget af smerter, og er lige nu ved at blive undersøgt for en tredje re-operation. Hun anmelder nu kirurgen, for det der er foregået på Bispebjerg og Frederiksbjerg Hospital  

“Jeg vil ikke vente længere, jeg har været sygemeldt i tre år på grund af den operation. Den her sag kan være en kriminel handling, og det bør undersøges af politiet,” siger Lærke Haveman til Radio4.  

Her kan du høre interviewet fra Radio4 Morgen med Lærke Haveman:

Lærke Havemanns anmeldelse kommer efter, at sundhedsordfører for DF, Liselott Blixt, har opfordret patienter, der har fået den omdiskuterede ankeloperation, til at melde det til politiet.   

”Nogen skal stå til ansvar i den her sag. Det handler om patientsikkerhed i forhold til de informationer, patienterne ikke har fået,” siger Liselott Blixt.  

Lærke Havemans anmeldelse og sundhedsordførerens opfordring til at anmelde bliver understøttet af Kent Kristensen. Han er sundhedsjurist og lektor ved SDU og vurderer, at affæren kan ende som en politisag. Behandlingerne burde nemlig, ifølge ham, have været anmeldt som et forsøg til den Videnskabsetiske Komité.    

 “Det kan sidestilles med uagtsom legemsbeskadigelse efter straffeloven. Og i de tilfælde vil der være tale om, at patienterne har lidt et overgreb, siger han.   

Et kirurgisk eksperiment  

Flere eksperter har tidligere rejst tvivl om de ankeloperationer, som Kenth Esbensen og en kollega, Lasse Danborg, har udført på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i årene 2010-2018.  

”Operationerne har eksperimentel karakter, og derfor burde de være blevet anmeldt som et forsøg, ligesom patienterne burde være blevet informerede om, at de deltog i et forsøg”.   

Sådan siger Karsten Juhl Jørgensen. Han er overlæge og professor ved Cochrane Danmark, et uafhængigt sundhedsforum, der undersøger kvaliteten og evidensen bag forsøg i sundhedsvæsenet. Han mener, at patienterne har været udsat for en behandling, som ikke var godkendt til formålet.   

”De har jo fået en eksperimentel behandling, fordi man ikke har kendt den gavnlige effekt. Og det har de fået, uden at de ved det. Det er etisk problematisk, fordi man udsætter folk for en risiko, som man reelt ikke kender.”   

Han bakkes op af formanden for den forskningsetiske komite ved Aalborg Universitet: ”Der er for mig at se ikke tvivl om, at der her er udført forsøgsbehandling,” lyder det fra Thomas Ploug, der foruden formandskabet også er professor i anvendt etik.    

Vil ikke kommentere  

Den nu anmeldte ortopædkirurg, Kenth Esbensen ønsker ikke at kommentere anmeldelsen eller svare på andre spørgsmål i forbindelse med den seneste udvikling i sagen om ankeloperationerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.    

Han har dog tidligere udtalt, at den anvendte kirurgi, som blev benyttet på patienterne, var almindelig anerkendt. Han har også tidligere fastholdt, at der ikke er sket nogen fejl, på trods af, at flere patienter har fået erstatning.  

Lærke Haveman håber, at hendes anmeldelse vil gøre, at det ikke sker for andre.   

”Det her er ikke en utilsigtet hændelse. Fejl kan ske, det er jeg helt indforstået med. Men det var en velovervejet beslutning af udføre det her forsøg, og om det var ulovligt, må politiet nu vurdere,” siger Lærke Haveman. 

Hør podcasten “Det Kirurgiske Eksperiment” her:

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet