Nyhedsartikel

Københavns Universitet: Én ud af 30 studerende seksuelt krænket

Martin Møller Geertsen

En studiemiljøundersøgelse fra Københavns Universitet viser, at én ud af 30 studerende oplever seksuelle krænkelser. Hver fjortende er blevet diskrimineret på baggrund af køn, etnicitet eller religion.

På et gennemsnitligt undervisningshold på Københavns Universitet bestående af 30 studerende er én blevet udsat for seksuelle krænkelser inden for det seneste år.  Dobbelt så mange er blevet diskrimineret på baggrund af for eksempel race, køn eller religion.

I den nyeste studiemiljøundersøgelse fra Københavns Universitet svarer 289 studerende, at de er blevet krænket seksuelt og 628 oplever diskrimination – kaldet ’negativ forskelsbehandling’ i undersøgelsen. Det svarer til, at tre og seks procent af de studerende på universitetet oplever krænkelser eller diskrimination.

Resultaterne bekymrer forperson i Studenterrådet ved Københavns Universitet, Mike Guldbergsen.

”Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi kan hverken stå inde for det som studerende eller som universitet,” siger han til Radio4.

Næsten hver femte svarer, at det er underviseren, der stod bag krænkelsen.

Undersøgelsen viser også, at næsten ni ud af ti studerende ikke ved, hvor de skal melde hændelsen, hvis de bliver seksuelt krænket.

Studenterrådet ved Københavns Universitet vil have sikret, at der bliver gjort nok for at undgå den krænkende adfærd.

”Vi vil kæmpe for forbedringer, men vi mener også, at universitetet har et ansvar. Konkret handler det om oplysning, men det handler også om ressourcer til, at de folk, der skal håndtere sagerne, også er uddannet til det og har tid til det,” siger Mike Guldbergsen.

Ud af 9.929 studerende svarer 289, at de blevet udsat for en seksuel krænkelse. Heraf svarer 13, at de er blevet udsat for ’uønsket seksuelt samvær’.

I Københavns Universitetets forrige studiemiljøundersøgelse fra 2016 blev der ikke spurgt til seksuelle krænkelser, og det er derfor ikke muligt at sammenligne de to undersøgelser.

Det er en intern studiemiljø-undersøgelse fra Københavns Universitet, der viser, at studerende føler sig både diskriminerede og krænkede. Foto: Københavns Universitets studiemiljøundersøgelse.

Nultolerance over for krænkelser i september 2018

I september måned sidste år indførte Københavns Universitet nultolerance over for krænkende adfærd. For en måned siden blev retningslinjerne ændret igen. Hos Københavns Universitets ledelse, erkender prorektor Bente Merete Stallknecht, at for mange stadig bliver seksuelt krænket og diskrimineret.

”Det er selvfølgelig ikke i orden. Det skal virke bedre, og det arbejder vi også med. For nylig har vi haft særligt fokus på studiestart, hvor vi blandt andet har tilføjet en ’code of conduct’ i uddannelsen af turorerne,” siger hun til Radio4.

Universitetets enkelte uddannelser i gang med at udarbejde planer for, hvordan man vil undgå krænkende handlinger.

”Uddannelserne melder indenfor kort tid ind centralt, hvordan de vil følge op på resultaterne fra studiemiljøundersøgelsen,” siger Bente Merete Stallknecht.

Til sammenligning viste en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra sidste år, at 3,7 procent af de danske lønmodtagere inden for 12 måneder var blevet udsat for seksuel chikane.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet