Kommuner afslår mennesker med psykisk handicap adgang til eget hjem efter familiebesøg

Tre kvinder lufter hund på Dronningestien nær Vejlesø, Furesø Park, Rudersdal Kommune

Skrevet af

25. marts 2020

Flere kommuner vil af frygt for coronasmitte ikke give beboere på botilbud adgang til deres hjem, hvis de har været på besøg hos pårørende. Voldsomt indgreb på kant med loven, lyder det fra eksperter.

”Pårørende, der vælger at tage deres familiemedlem hjem, skal beholde deres familiemedlem hjemme til og med den 29. marts 2020, eller til andet er udmeldt.”

Sådan står der i en mail fra Norddjurs Kommune, som Radio4 er kommet i besiddelse af. Mailen beskriver retningslinjer i forbindelse med corona-udbruddet og er sendt til pårørende til beboere på to bosteder for mennesker med udviklingshæmning og autisme.

Ifølge formand i Landsforeningen for Autisme, Heidi Thamestrup, er Norddjurs langt fra den eneste kommune, der benytter sig af den praksis. Hun har modtaget henvendelser fra pårørende over hele landet, der melder om samme problemstilling.

”Det er flere steder både i Jylland og på Sjælland, at kommunerne har de regler. Beboeren må gerne gå ud, men så må de ikke komme tilbage igen”, siger Heidi Thamestrup til Radio4.

Beboerne betaler husleje for at bo på bostederne, og Heidi Thamestrup mener, at de får krænket deres rettigheder.

”Man nægter jo ikke personalet at tage tilbage på arbejde, efter de har været hjemme. Det handler om, at man tror, man kan bestemme over nogen, der bor på et bosted, fordi det har man ret til”, siger Heidi Thamestrup.

Hun understreger, at mennesker med psykisk handicap og autisme har et stort behov for stabilitet og ro i hverdagen og derfor ikke kan holde til at flytte væk fra botilbuddet og hjem til familien i længere tid.

Voldsomt indgreb

Ifølge Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, er det svært at sige, om kommunerne bryder loven, når de ikke tillader beboerne adgang til botilbuddene, fordi der i øjeblikket meget ofte bliver vedtaget bekendtgørelser og lovgivning.

”Normalt ville det være ulovligt. Men nu er vi underlagt kriselovgivning”.

”Når man bliver udespærret fra sin egen bolig, som man har ret til at opholde sig i, er det et meget voldsomt indgreb. Men det er svært at sige, om det er ulovligt”, siger Kirsten Ketscher.

I Norddjurs Kommune erkender formand for voksen- og plejeudvalget, Lars Møller (A), at situationen på kant med loven.

”Der er sådan set ikke lovhjemmel til at vi gør det her. Det er ud fra en sundhedsfaglig begrundelse, at vi gør det, for at begrænse smittespredningen”, siger han til Radio4.

Kommunen vil nu undersøge, om der kan laves løsninger, så der bliver bedre mulighed for, at de pårørende kan se deres familie på bostederne.

”Det kan være, at der kan komme en enkelt pårørende ind, eller at de pårørende kan gå en tur i naturen med deres søn eller datter”, siger Lars Møller.

Billedtekst: Norddjurs Kommune vil nu undersøge, om de pårørende fremover eksempelvis kan gå en tur i naturen med deres søn eller datter. Arkivfoto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00