Nyhedsartikel

Kommuner afslår mennesker med psykisk handicap adgang til eget hjem efter familiebesøg

Martin Møller Geertsen

Flere kommuner vil af frygt for coronasmitte ikke give beboere på botilbud adgang til deres hjem, hvis de har været på besøg hos pårørende. Voldsomt indgreb på kant med loven, lyder det fra eksperter.

”Pårørende, der vælger at tage deres familiemedlem hjem, skal beholde deres familiemedlem hjemme til og med den 29. marts 2020, eller til andet er udmeldt.”

Sådan står der i en mail fra Norddjurs Kommune, som Radio4 er kommet i besiddelse af. Mailen beskriver retningslinjer i forbindelse med corona-udbruddet og er sendt til pårørende til beboere på to bosteder for mennesker med udviklingshæmning og autisme.

Ifølge formand i Landsforeningen for Autisme, Heidi Thamestrup, er Norddjurs langt fra den eneste kommune, der benytter sig af den praksis. Hun har modtaget henvendelser fra pårørende over hele landet, der melder om samme problemstilling.

”Det er flere steder både i Jylland og på Sjælland, at kommunerne har de regler. Beboeren må gerne gå ud, men så må de ikke komme tilbage igen”, siger Heidi Thamestrup til Radio4.

Beboerne betaler husleje for at bo på bostederne, og Heidi Thamestrup mener, at de får krænket deres rettigheder.

”Man nægter jo ikke personalet at tage tilbage på arbejde, efter de har været hjemme. Det handler om, at man tror, man kan bestemme over nogen, der bor på et bosted, fordi det har man ret til”, siger Heidi Thamestrup.

Hun understreger, at mennesker med psykisk handicap og autisme har et stort behov for stabilitet og ro i hverdagen og derfor ikke kan holde til at flytte væk fra botilbuddet og hjem til familien i længere tid.

Voldsomt indgreb

Ifølge Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, er det svært at sige, om kommunerne bryder loven, når de ikke tillader beboerne adgang til botilbuddene, fordi der i øjeblikket meget ofte bliver vedtaget bekendtgørelser og lovgivning.

”Normalt ville det være ulovligt. Men nu er vi underlagt kriselovgivning”.

”Når man bliver udespærret fra sin egen bolig, som man har ret til at opholde sig i, er det et meget voldsomt indgreb. Men det er svært at sige, om det er ulovligt”, siger Kirsten Ketscher.

I Norddjurs Kommune erkender formand for voksen- og plejeudvalget, Lars Møller (A), at situationen på kant med loven.

”Der er sådan set ikke lovhjemmel til at vi gør det her. Det er ud fra en sundhedsfaglig begrundelse, at vi gør det, for at begrænse smittespredningen”, siger han til Radio4.

Kommunen vil nu undersøge, om der kan laves løsninger, så der bliver bedre mulighed for, at de pårørende kan se deres familie på bostederne.

”Det kan være, at der kan komme en enkelt pårørende ind, eller at de pårørende kan gå en tur i naturen med deres søn eller datter”, siger Lars Møller.

Billedtekst: Norddjurs Kommune vil nu undersøge, om de pårørende fremover eksempelvis kan gå en tur i naturen med deres søn eller datter. Arkivfoto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet