Nyhedsartikel

Kommuner får kritik for svigtende tilsyn med Forsvarets PFAS-forureninger

SØREN MEJER JENSEN
SMJE@RADIO4.DK

De tre kommuner, der har tilsynet med PFAS-forureningerne på Forsvarets flyvestationer, har fejlet. Det mener Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten, der kritiserer, at der ikke er blevet sat en stopper for spredningen af forureningerne.

I årevis har giftstofferne PFAS spredt sig uhindret fra Forsvarets Flyvestationer i Haderslev, Viborg og Aalborg Kommuner. Det er sket, selvom de tre kommuner har haft til opgave at holde tilsyn med Forsvarets forureninger.

Det skriver Avisen Danmark og Radio4.

I 2019 anbefalede Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse sig selv at påbegynde oprensning af forureningerne, fordi PFAS-overskridelserne i grundvandet var så store, at styrelsen vurderede, kommunerne kunne give påbud, og at der var risiko for erstatningssager fra borgere.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse endte alligevel med ikke at oprense arealerne eller forsøge at stoppe spredningen af forureningerne. Men påbuddene om oprensning eller afværge af forureningerne kom aldrig.

I Viborg Kommune forklarer biolog og sagsbehandler på Forsvarets forureninger, Poul Blicher Andersen, at kommunen har ”et rigtig, rigtig godt samarbejde med Forsvaret”.

Kommunen erkender samtidig, at det gode samarbejde ikke har udmøntet sig i nogen form for oprensning eller afværge af PFAS-forureningens fortsatte spredning ved Flyvestation Karup.

I Aalborg Kommune har forvaltningen slet ikke modtaget rapporter om forureningen med de giftige stoffer fra flyvestationen siden 2017, og kommunen har ikke ført tilsyn siden, lyder fra Jens Dalgaard, funktionschef i miljø- og energiforvaltningen i Aalborg Kommune, der ikke mener, kommunen kan klandres for, at Forsvaret ikke har bremset sin forurening i at sprede sig.

I Haderslev Kommune har kommunen givet et enkelt påbud, men ikke om at afværge eller oprense forureningen. Kommunen oplyser dog, at den i øjeblikket er i dialog med Flyvestation Skrydstrup om frivillig oprensning af forureningen.

Kommunernes tilsyn med forureningerne på flyvestationerne møder kritik fra politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten.

– Det vidner helt klart om, at kommunerne ikke har løftet deres opgave som tilsynsmyndighed. Opgaven er slet ikke løst, det er voldsomt kritisabelt den måde, som kommunerne har gjort det på, siger Rene Christensen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti, til Avisen Danmark og Radio4.

Enhedslistens miljøordfører Peder Hvelplund mener, det er helt åbenlyst, at kommunerne ikke har ført ordentligt tilsyn med Forsvaret.

– Det er der ikke nogen tvivl om. Men der ligger også et ansvar hos Forsvaret og i staten i forhold til, at man ikke har understreget, at det her var en prioriteret opgave, siger han.

Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre, finder hele sagen kritisabel.

– Det er langt fra tilfældet, at kommunen altid ved og har kendskab nok til sagerne, specielt om noget nyt som PFAS/PFOS, og man i den enkelte kommune ved præcis, hvordan det skal håndteres. Det bør jo være en central myndighed, i det her tilfælde Miljøstyrelsen, der burde tage den faglige vurdering, siger han til de to medier.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarsministeries Ejendomsstyrelse om den manglende indlevering af rapporter til Aalborg Kommune.

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet