Kommuner får kritik for svigtende tilsyn med Forsvarets PFAS-forureninger

Flyvestation Skrydstrup - Et af de udpegede steder til at isolere eventuelt virus ramte. Torsdag den 27 februar 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

21. oktober 2021

SMJE@RADIO4.DK

SMJE@RADIO4.DK

De tre kommuner, der har tilsynet med PFAS-forureningerne på Forsvarets flyvestationer, har fejlet. Det mener Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten, der kritiserer, at der ikke er blevet sat en stopper for spredningen af forureningerne.

I årevis har giftstofferne PFAS spredt sig uhindret fra Forsvarets Flyvestationer i Haderslev, Viborg og Aalborg Kommuner. Det er sket, selvom de tre kommuner har haft til opgave at holde tilsyn med Forsvarets forureninger.

Det skriver Avisen Danmark og Radio4.

I 2019 anbefalede Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse sig selv at påbegynde oprensning af forureningerne, fordi PFAS-overskridelserne i grundvandet var så store, at styrelsen vurderede, kommunerne kunne give påbud, og at der var risiko for erstatningssager fra borgere.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse endte alligevel med ikke at oprense arealerne eller forsøge at stoppe spredningen af forureningerne. Men påbuddene om oprensning eller afværge af forureningerne kom aldrig.

I Viborg Kommune forklarer biolog og sagsbehandler på Forsvarets forureninger, Poul Blicher Andersen, at kommunen har ”et rigtig, rigtig godt samarbejde med Forsvaret”.

Kommunen erkender samtidig, at det gode samarbejde ikke har udmøntet sig i nogen form for oprensning eller afværge af PFAS-forureningens fortsatte spredning ved Flyvestation Karup.

I Aalborg Kommune har forvaltningen slet ikke modtaget rapporter om forureningen med de giftige stoffer fra flyvestationen siden 2017, og kommunen har ikke ført tilsyn siden, lyder fra Jens Dalgaard, funktionschef i miljø- og energiforvaltningen i Aalborg Kommune, der ikke mener, kommunen kan klandres for, at Forsvaret ikke har bremset sin forurening i at sprede sig.

I Haderslev Kommune har kommunen givet et enkelt påbud, men ikke om at afværge eller oprense forureningen. Kommunen oplyser dog, at den i øjeblikket er i dialog med Flyvestation Skrydstrup om frivillig oprensning af forureningen.

Kommunernes tilsyn med forureningerne på flyvestationerne møder kritik fra politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten.

– Det vidner helt klart om, at kommunerne ikke har løftet deres opgave som tilsynsmyndighed. Opgaven er slet ikke løst, det er voldsomt kritisabelt den måde, som kommunerne har gjort det på, siger Rene Christensen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti, til Avisen Danmark og Radio4.

Enhedslistens miljøordfører Peder Hvelplund mener, det er helt åbenlyst, at kommunerne ikke har ført ordentligt tilsyn med Forsvaret.

– Det er der ikke nogen tvivl om. Men der ligger også et ansvar hos Forsvaret og i staten i forhold til, at man ikke har understreget, at det her var en prioriteret opgave, siger han.

Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre, finder hele sagen kritisabel.

– Det er langt fra tilfældet, at kommunen altid ved og har kendskab nok til sagerne, specielt om noget nyt som PFAS/PFOS, og man i den enkelte kommune ved præcis, hvordan det skal håndteres. Det bør jo være en central myndighed, i det her tilfælde Miljøstyrelsen, der burde tage den faglige vurdering, siger han til de to medier.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarsministeries Ejendomsstyrelse om den manglende indlevering af rapporter til Aalborg Kommune.

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

06:05
07:00