Konservative vil hjælpe vaccineskadede bedre

Reportage fra Baldersgade vaccinationscenter, København, hvor man vaccinerer mod abekopper.

Skrevet af

17. april 2023

kha@radio4.dk

kha@radio4.dk

Mennesker, der er blevet syge efter vaccination mod covid-19 skal have et mere samlet tilbud – og deres skader skal følges mere systematisk.

Det mener den konservative sundhedsordfører Per Larsen, efter at tre kvinder i Radio4 har fortalt om deres frustration ved at gå fra læge til læge, efterhånden som deres sygdom flytter rundt i kroppen.

En af dem er 38-årige Louise G. Nikolajsen fra Hjallerup nær Aalborg, der blev syg dagen efter sin Pfizer-vaccine i sommeren 2021.

Hun har ikke fået sin sygdom anerkendt som vaccineskade, men hun er ikke selv i tvivl om sammenhængen.

“Jeg ryger afsted med ambulance dagen efter mit første vaccinestik, og derefter bliver jeg sendt til den ene undersøgelse efter den anden uden nogle former for svar. Jeg ser nok 15-20 læger,” fortæller Louise G. Nikolajsen, der led af hjertebanken, svimmelhed, balanceproblemer, trykken i hovedet, synsforstyrrelser, lammelser i ansigtet, mavesmerter, menstruationsforstyrrelser og meget andet kort tid efter stikket med coronavaccinen.

“Det, jeg har savnet, er en samlet enhed, hvor jeg kunne gå hen og sige, at jeg oprigtigt var syg ovenpå coronavaccinen. Men der var ingen hjælp at hente i sundhedssektoren,” tilføjer Louise G. Nikolajsen.

Du kan høre Louise G. Nikolajsen, sammen med flere andre, fortælle om deres historie her:

Netop manglen på en samlet indsats er noget, De Konservatives Per Larsen nu vil have Christiansborg til at kigge på.

“På baggrund af Radio4’s historier på området bliver vi nødt til at have ministeren til at forholde sig til, om det arbejde, der foregår på området, er godt nok, eller skal vi opruste, så vi kan sikre de berørte bedre. Jeg mener, at det er fejlagtigt, hvis ikke man får samlet de her sager sammen og får dem behandlet samme sted,” fortæller Per Larsen.

Du kan høre hele interviewet med Per Larsen her:

Den konservative sundhedsordfører mener også, der er en skævhed i dag i, hvem der får tilkendt erstatning som følge af coronasygdomme.

“Der er et problem her, og der er jo også udbetalt over to millioner kroner til nogle, hvor man har anerkendt, at de har nogle voldsomme gener, og der er helt sikkert en masse andre, som ikke er blevet anerkendt. Derfor synes jeg, det er væsentligt, at man får hele den her viden samlet op,” lyder det fra Per Larsen til Radio4.

Radio4 har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvordan berettede formodede bivirkninger ikke er blevet fulgt til dørs lige så minutiøst som eftervirkningerne efter corona, hvor man sendte spørgeskemaer ud til tidligere smittede?

Til det har Sundhedsstyrelsen sendt følgende skriftelige svar:

“Det skal Lægemiddelstyrelsen svare på.”

Men det svar giver jurist og kronikredaktør hos Berlingske, Anne Sofie Allarp, ikke meget for.

“Det er typisk for den manglende nysgerrighed, der er hos Sundhedsstyrelsen. Og det er påfaldende, at den øverste ansvarlige myndighed for så stor en del af befolkningen ikke aktivt opsøger eventuelle bivirkninger ved eksempelvis at sende spørgeskemaer til folk med bivirkninger. Det er ikke så svært, men det virker som om, man ikke ønsker den viden”, siger hun.

Hele interviewet med Anne Sofie Allarp kan du høre her:

Foto: Hannah Aurora Almstrup/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

12:05
13:00