Nyhedsartikel

Krisecenter for børn og unge må afvise børn hver uge

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Joannahuset, der er Danmarks eneste krisecenter for børn og unge under 18 år, vil have ændret loven, så børnene ikke behøver samtykke fra sine forældre for at kunne få husly.

På Joannahuset kan børn og unge under 18 år søge hjælp, når det passer dem og uden henvisning. Børnene kan komme på kortvarige besøg og få samtaler og rådgivning anonymt.

Der er også mulighed for at spise, få et bad og overnatte – som udgangspunkt i op til en uge. Juridisk kræver det dog forældresamtykke.

Men det er problematisk, at børn og unge skal have samtykke fra det hjem, de er flygtet fra, mener Joannahusets daglige leder, Jette Wilhelmsen:

“Det betyder, at når børn og unge rækker ud efter hjælp, så har vi faktisk ikke mulighed for at give den hjælp, de har behov for. Nemlig en pause og at trække stikket og komme i sikkerhed – eller få en platform til at række ud efter hjælp,” siger Jette Wilhelmsen til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med Jette Wilhelmsen i Radio4 Morgen her:

For få dage siden måtte Asger Bregnhøj, der er børnefaglig medarbejder og nattevagt på Joannahuset, afvise unge ved indgangen, fordi de ikke havde samtykke fra forældrene med:

“Det giver absolut ingen mening for mig, at de skal gå ud igen, når de har valgt at opsøge hjælp hos os. Tit er det nat og rigtig koldt udenfor. Så den alternative løsning, der ofte bliver, er ikke til at bære. At de enten går udenfor eller tager hjem til det sted, de er taget væk fra,” siger han til Radio4 Morgen.

Her kan du høre interviewet med nattevagt på Joannahuset Asger Bregnhøj her:

Oppositionspartierne Venstre og Konservative retter skarp kritik af Socialdemokratiet, der for halvandet år siden skruede reglerne sammen:

“Det er jo ganske forfærdeligt, og sådan skal det simpelthen ikke være. Derfor mener jeg, at ministeren må genbesøge det her og kigge på, om hun kan finde ud af en model, hvor den her udfordring løses. Det må ministeren lægge sig i selen for at gøre,” siger socialordfører hos Konservative, Brigitte Klintskov Jerkel.

Socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, vil afvente en kommende evaluering om Joannahuset, før hun melder ud, om reglerne skal ændres:

“Jeg synes også, at det er ganske forfærdeligt, at børn og unge oplever en hverdag, hvor de bliver slået, og hvor de tænker, at det eneste, de kan gøre, er at stikke af hjemmefra,” siger Camilla Fabricius til Radio4 Morgen og fortsætter:

“Vi kan jo se, at når man laver familieinddragelse, så er der steder, hvor man kan ændre familiens syn på den konkrete situation. Der er også familier, hvor man ikke kan. Jeg tror, det er vigtigt, at vi faktisk får lavet en evaluering, så vi får lavet en justering af reglerne, hvis det er det, der skal til,” siger Camilla Fabricius:

“Jeg synes, at når vi laver så nye tiltag, skylder vi også at få lavet en ordentlig evaluering,” siger hun.

Hør interviewet med socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, her:

Socialminister Astrid Krag har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Radio4.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet