Nyhedsartikel

Krisecenter for børn og unge må afvise børn hver uge

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Joannahuset, der er Danmarks eneste krisecenter for børn og unge under 18 år, vil have ændret loven, så børnene ikke behøver samtykke fra sine forældre for at kunne få husly.

På Joannahuset kan børn og unge under 18 år søge hjælp, når det passer dem og uden henvisning. Børnene kan komme på kortvarige besøg og få samtaler og rådgivning anonymt.

Der er også mulighed for at spise, få et bad og overnatte – som udgangspunkt i op til en uge. Juridisk kræver det dog forældresamtykke.

Men det er problematisk, at børn og unge skal have samtykke fra det hjem, de er flygtet fra, mener Joannahusets daglige leder, Jette Wilhelmsen:

“Det betyder, at når børn og unge rækker ud efter hjælp, så har vi faktisk ikke mulighed for at give den hjælp, de har behov for. Nemlig en pause og at trække stikket og komme i sikkerhed – eller få en platform til at række ud efter hjælp,” siger Jette Wilhelmsen til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med Jette Wilhelmsen i Radio4 Morgen her:

For få dage siden måtte Asger Bregnhøj, der er børnefaglig medarbejder og nattevagt på Joannahuset, afvise unge ved indgangen, fordi de ikke havde samtykke fra forældrene med:

“Det giver absolut ingen mening for mig, at de skal gå ud igen, når de har valgt at opsøge hjælp hos os. Tit er det nat og rigtig koldt udenfor. Så den alternative løsning, der ofte bliver, er ikke til at bære. At de enten går udenfor eller tager hjem til det sted, de er taget væk fra,” siger han til Radio4 Morgen.

Her kan du høre interviewet med nattevagt på Joannahuset Asger Bregnhøj her:

Oppositionspartierne Venstre og Konservative retter skarp kritik af Socialdemokratiet, der for halvandet år siden skruede reglerne sammen:

“Det er jo ganske forfærdeligt, og sådan skal det simpelthen ikke være. Derfor mener jeg, at ministeren må genbesøge det her og kigge på, om hun kan finde ud af en model, hvor den her udfordring løses. Det må ministeren lægge sig i selen for at gøre,” siger socialordfører hos Konservative, Brigitte Klintskov Jerkel.

Socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, vil afvente en kommende evaluering om Joannahuset, før hun melder ud, om reglerne skal ændres:

“Jeg synes også, at det er ganske forfærdeligt, at børn og unge oplever en hverdag, hvor de bliver slået, og hvor de tænker, at det eneste, de kan gøre, er at stikke af hjemmefra,” siger Camilla Fabricius til Radio4 Morgen og fortsætter:

“Vi kan jo se, at når man laver familieinddragelse, så er der steder, hvor man kan ændre familiens syn på den konkrete situation. Der er også familier, hvor man ikke kan. Jeg tror, det er vigtigt, at vi faktisk får lavet en evaluering, så vi får lavet en justering af reglerne, hvis det er det, der skal til,” siger Camilla Fabricius:

“Jeg synes, at når vi laver så nye tiltag, skylder vi også at få lavet en ordentlig evaluering,” siger hun.

Hør interviewet med socialordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius, her:

Socialminister Astrid Krag har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Radio4.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet