Kritik af kriterierne for coronapulje: “Det undrer mig ekstremt meget”

Yael Bassin, CEO Copenhagen Bicycles på Nyhavn i København. Så meget fylder 10 cykler, København mandag den 10 december 2018.

Skrevet af

22. december 2020

Anne Phillipsen

Anne Phillipsen

Regeringens Omstillingspulje får kritik for at sortere de virksomheder fra, som har investeret i deres forretning, og derfor ikke kan fremvise regnskaber med plus på kontoen i årene før coronakrisen.

Omstillingspuljen er en pulje med 115 millioner kroner, som virksomheder kan få del i, hvis de har brug for hjælp til at omstille deres forretning til en virkelighed med corona.

Ud af de 763 virksomheder, der har søgt puljen har knap halvdelen – 370 virksomheder – fået afslag. Begrundelserne har enten været, fordi de ikke har kunne fremvise en 30 procents nedgang i omsætningen som følge af Covid-19-krisen, eller fordi de ikke har kunne påvise en sund drift inden covid-19 med en positiv egenkapital i både 2018 og 2019.

Copenhagen Bicycles er en af de virksomheder, der har fået afslag på støtte, fordi virksomheden i 2019 lavede store investeringer og dermed havde underskud på omkring 100.000 kroner.

Og det ærgrer Yael Bassan, der er direktør i Copenhagen Bicycles.

“Jeg havde 30 medarbejdere og en fin økonomi. Jeg har haft en strategi, der hedder, at hvert andet år investerer jeg, og hvert andet år høster jeg. Og det har fungeret glimrende i årevis, indtil corona kom. Så det undrer mig ekstremt meget,” siger Yael Bassan til Radio4 Morgen.

Kriteriet om, at virksomhederne skal kunne påvise en positiv egenkapital, får også kritik fra SMV Danmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

“En sund drift er ikke kun positivt overskud i et driftsregnskab. En sund virksomhed investerer jo. Og en sund virksomhed kan også godt investere, så man i et år eller to får underskud på sin drift. Derfor synes jeg godt, at man i en ordning, der er så lille som Omstillingspuljen, kunne have lavet en individuel behandling af virksomhederne,” siger administrerende direktør i SMV Danmark, Jakob Brandt.

Orla Hav, der er erhvervsordfører fra Socialdemokratiet, mener ikke, at kriteriet om sund drift er problematisk:

“Puljen er så lille, så man går med meget målrettede skridt for at finde dem, hvor det er oplagt, at de passer til den ordning i kompensationsordninger. Og så er der andre kompensationsordninger, der passer bedre til cykeludlejningsvirksomheden,” siger han til Radio4 Morgen.

Han henviser blandt andet til, at virksomheder også har mulighed for at sætte sin virksomhed på standby eller få hjælp til at betale de faste omkostninger:

“Jeg synes, det handler om, at man kigger ind i den samlede værktøjskasse og vælger det, der er mest relevant for ens egen virksomhed. Og at man så lader være med at stirre sig blind på, at der er en pulje til nogen, som kan lave omstilling af deres virksomhed i situationen, men det er ikke sikkert, at alle er relevante i forhold til det.”

Hør interviewet med Yael Bassan, der er direktør i Copenhagen Bicycles, her:

Lyt til interviewet med administrerende direktør i SMV Danmark, Jakob Brandt:

Hør interviewet med erhvervsordfører fra Socialdemokratiet, Orla Hav:

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00