Nyhedsartikel

Kritik af supermarkedskæde: Sælger truet dyreart

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Det går ikke særlig godt for ålebestanden. Bestanden af ung-ål ved de europæiske kyster er siden 1980 faldet med 98 procent og ålen er ‘rødlistet’. Det vil sige, at det er en dyreart, der er i risiko for at uddø. Derfor har supermarkedskoncerner som Coop og Salling Group valgt ikke at sælge ål i deres supermarkeder i over ti år. Men det gælder ikke alle steder. I Meny kan du nemlig stadig fiske en røget ål op af køledisken.

Ålen er kun et greb i køledisken væk, hvis du går i Meny og handler. Og det vækker harme blandt flere. Blandt andet Danmarks Naturfredningsforening.

“Det er overraskende og chokerende, at der i dagens Danmark stadig er en detailforhandler, som sælger ål og så ovenikøbet en stor supermarkedskæde, i lyset af at ålen er kritisk truet over hele verden,” siger Sebastian Jonshøj, der er vicepræsident hos Danmarks Naturfredningsforening.

Men vi skal lade ålen være og afstå fra at spise den, mener han.

“Hold nu op med det, så enkelt kan det siges. Vi har en fælles interesse i at lade ålen være i fred nu. Simpelthen,” siger Sebastian Jonshøj, der er vicepræsident hos Danmarks Naturfredningsforening.

“Biodiversitetskrisen er reel. Vi har en række dyrearter herunder den kritisk truede ål, som vi er nødt til at beskytte. Det kan Meny og vi som forbrugere gøre ved dels at afstå fra at sælge dem, men jo så også ultimativt fra at spise dem. indtil bestanden er bæredygtig.”

Hør interviewet med Sebastian Jonshøj, der er vicepræsident hos Danmarks Naturfredningsforening, her:

Selvom de ål, som Meny sælger, er ‘opdrættet ål’, hvilket vil sige, at de er blevet fedet op i fangeskab, er det stadig et problem.

“Der er den hage ved ålen, at det aldrig er lykkedes at opformere ålen i fangenskab. Det vil sige, at med de ål, som opdrættes i kontrollerede systemer i dag, er ynglen fanget i den vilde natur. Så selvom det er ål, der opdrættes, så kommer den fra de vilde bestande og er dermed med til at reducere de vilde bestande, og det er et problem,” siger Sebastian Jonshøj, der er vicepræsident hos Danmarks Naturfredningsforening.

Ices, Det Internationale Havundersøgelsesråd, har de seneste 20 år anbefalet et totalt fiskestop mod ålen. Men EU’s fiskeriministre har besluttet, at der i 2023 gerne må fiskes efter ål i seks måneder. Til gengæld er al fritidsfiskeri forbudt. Det vil sige, at man ikke som privatperson må gå ud og fiske ål.

“Ices påpeger, at det her ikke er bæredygtigt, og derfor bør vi bare afstå fra at fiske på den, at opdrætte den og endelig at købe den som forbruger. Det bør vi gøre, indtil vi kan se, at bestanden er i bedring, og det eventuelt måtte blive bæredygtigt at fiske på den igen på et tidspunkt,” siger han.

“Mit argument må være, at det er en beskyttelsesværdig art på linje med os andre. Det er en levende organisme, der har været her i 70 mio. år relativt uforandret. Skulle det virkelig være vores lod at udrydde ålen? Det har jeg svært ved at have siddende på mig, og det tror jeg også forbrugerne og Meny vil have.”

Radio4 har forelagt kritikken for Dagrofa, der ejer supermarkedskæden Meny, men de har hverken ønsket at stille op til interview om sagen eller at svare på kritikken på skrift.

Coop og Salling Group, som blandt andet tæller supermarkederne Bilka, Føtex, Netto, Super Brugsen og Kvickly, oplyser til gengæld, at de stoppede alt salg af ål for over ti år siden.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet