Nyhedsartikel

Kritikken af Qatar er for hård og uden nuancer

Morten Sandholdt Nørbo Andersen og Gustav Pors Olesen
moa@radio4.dk og gup@radio4.dk

VM i fodbold har været vestlige mediers fælles boksebold, siden Qatar fik værtskabet i 2010.

Med rette kan man kritisere Qatar for mange ting, men særligt i Danmark er kritikken blevet unuanceret og forfejlet.

Det mener lærerstuderende Sebastian Hebsgaard, som har boet i Qatar ad flere omgange.

”Vi er blevet gode til at pege fingre. Landet er i gang med at ændre sig, men det glemmer man at fortælle. Kritikken har været meget ensidet herhjemme fra. Der er nogle gange jeg læser eller hører noget om Qatar og tænker, det er jo noget værre vås.”

Du kan høre om mere hvorfor Sebastian Hebsgaard mener, at kritikken af Qatar er forfejlet her:

Et af de største kritikpunkter ved Qatar i forbindelse med slutrunden har været Kafala-systemet. Loven stavnsbandt mere eller de mere end to millioner migrantarbejdere, som arbejder i Qatar. Men siden Qatar fjernede loven og indførte reformer i 2020, svarer mere end 86 procent af migrantarbejderne, at forholdene er blevet bedre.

Det viser en undersøgelse fra International Labour Organization, en organisation underlagt FN.

Men den fremgang bliver sjældent fremhævet i den danske dækning af Qatar, det siger Fannie Agerschou-Madsen, Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og Roskilde Universitet – med særligt fokus på golf-landene

”Der er en tendens til, at man sætter alle de her golf-lande sammen som én, fordi de alle sammen har en arbejdsmarkedsstruktur, hvor migrantarbejdere indgår. Men der er forskel – der er sket forbedringer for de migrantarbejdere, som arbejder i Qatar, særligt efter de fik tildelt VM.”

Du kan høre hele interviewet med Fannie Agerschou her:

Kritikken af værtslandet for VM er dog langt hen ad vejen berettiget. Ifølge The guardian er 6500 migrantarbejdere døde i Qatar, siden de fik tildelt slutrunden. Derudover underkender landet basale menneskerettigheder som f.eks. homoseksualitet.

Netop derfor er linjerne i debatten om VM i Qatar også trukket ekstra hårdt op.

Det siger journalist i Qatar, Søren Førby, som har fulgt debatten fra både dansk og qatarsk side.

”Der er ikke nogen tvivl om, at meget af kritikken er berettiget, men hernede synes man, at kritikken er hyklerisk, den er fyldt med racisme og ikke mindst en masse uvidenhed.”

Du kan høre hele Søren Førbys udlægning af slutrunden i interviewet her:

Foto: Glyn Kirk/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet