Nyhedsartikel

Kritikken af Qatar er for hård og uden nuancer

Morten Sandholdt Nørbo Andersen og Gustav Pors Olesen
moa@radio4.dk og gup@radio4.dk

VM i fodbold har været vestlige mediers fælles boksebold, siden Qatar fik værtskabet i 2010.

Med rette kan man kritisere Qatar for mange ting, men særligt i Danmark er kritikken blevet unuanceret og forfejlet.

Det mener lærerstuderende Sebastian Hebsgaard, som har boet i Qatar ad flere omgange.

”Vi er blevet gode til at pege fingre. Landet er i gang med at ændre sig, men det glemmer man at fortælle. Kritikken har været meget ensidet herhjemme fra. Der er nogle gange jeg læser eller hører noget om Qatar og tænker, det er jo noget værre vås.”

Du kan høre om mere hvorfor Sebastian Hebsgaard mener, at kritikken af Qatar er forfejlet her:

Et af de største kritikpunkter ved Qatar i forbindelse med slutrunden har været Kafala-systemet. Loven stavnsbandt mere eller de mere end to millioner migrantarbejdere, som arbejder i Qatar. Men siden Qatar fjernede loven og indførte reformer i 2020, svarer mere end 86 procent af migrantarbejderne, at forholdene er blevet bedre.

Det viser en undersøgelse fra International Labour Organization, en organisation underlagt FN.

Men den fremgang bliver sjældent fremhævet i den danske dækning af Qatar, det siger Fannie Agerschou-Madsen, Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og Roskilde Universitet – med særligt fokus på golf-landene

”Der er en tendens til, at man sætter alle de her golf-lande sammen som én, fordi de alle sammen har en arbejdsmarkedsstruktur, hvor migrantarbejdere indgår. Men der er forskel – der er sket forbedringer for de migrantarbejdere, som arbejder i Qatar, særligt efter de fik tildelt VM.”

Du kan høre hele interviewet med Fannie Agerschou her:

Kritikken af værtslandet for VM er dog langt hen ad vejen berettiget. Ifølge The guardian er 6500 migrantarbejdere døde i Qatar, siden de fik tildelt slutrunden. Derudover underkender landet basale menneskerettigheder som f.eks. homoseksualitet.

Netop derfor er linjerne i debatten om VM i Qatar også trukket ekstra hårdt op.

Det siger journalist i Qatar, Søren Førby, som har fulgt debatten fra både dansk og qatarsk side.

”Der er ikke nogen tvivl om, at meget af kritikken er berettiget, men hernede synes man, at kritikken er hyklerisk, den er fyldt med racisme og ikke mindst en masse uvidenhed.”

Du kan høre hele Søren Førbys udlægning af slutrunden i interviewet her:

Foto: Glyn Kirk/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet