Kritikken af Qatar er for hård og uden nuancer

TOPSHOT - A Qatar supporter cheers ahead of the Qatar 2022 World Cup Group A football match between Qatar and Ecuador at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on November 20, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP)

Skrevet af

21. november 2022

moa@radio4.dk og gup@radio4.dk

moa@radio4.dk og gup@radio4.dk

VM i fodbold har været vestlige mediers fælles boksebold, siden Qatar fik værtskabet i 2010.

Med rette kan man kritisere Qatar for mange ting, men særligt i Danmark er kritikken blevet unuanceret og forfejlet.

Det mener lærerstuderende Sebastian Hebsgaard, som har boet i Qatar ad flere omgange.

”Vi er blevet gode til at pege fingre. Landet er i gang med at ændre sig, men det glemmer man at fortælle. Kritikken har været meget ensidet herhjemme fra. Der er nogle gange jeg læser eller hører noget om Qatar og tænker, det er jo noget værre vås.”

Du kan høre om mere hvorfor Sebastian Hebsgaard mener, at kritikken af Qatar er forfejlet her:

Et af de største kritikpunkter ved Qatar i forbindelse med slutrunden har været Kafala-systemet. Loven stavnsbandt mere eller de mere end to millioner migrantarbejdere, som arbejder i Qatar. Men siden Qatar fjernede loven og indførte reformer i 2020, svarer mere end 86 procent af migrantarbejderne, at forholdene er blevet bedre.

Det viser en undersøgelse fra International Labour Organization, en organisation underlagt FN.

Men den fremgang bliver sjældent fremhævet i den danske dækning af Qatar, det siger Fannie Agerschou-Madsen, Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og Roskilde Universitet – med særligt fokus på golf-landene

”Der er en tendens til, at man sætter alle de her golf-lande sammen som én, fordi de alle sammen har en arbejdsmarkedsstruktur, hvor migrantarbejdere indgår. Men der er forskel – der er sket forbedringer for de migrantarbejdere, som arbejder i Qatar, særligt efter de fik tildelt VM.”

Du kan høre hele interviewet med Fannie Agerschou her:

Kritikken af værtslandet for VM er dog langt hen ad vejen berettiget. Ifølge The guardian er 6500 migrantarbejdere døde i Qatar, siden de fik tildelt slutrunden. Derudover underkender landet basale menneskerettigheder som f.eks. homoseksualitet.

Netop derfor er linjerne i debatten om VM i Qatar også trukket ekstra hårdt op.

Det siger journalist i Qatar, Søren Førby, som har fulgt debatten fra både dansk og qatarsk side.

”Der er ikke nogen tvivl om, at meget af kritikken er berettiget, men hernede synes man, at kritikken er hyklerisk, den er fyldt med racisme og ikke mindst en masse uvidenhed.”

Du kan høre hele Søren Førbys udlægning af slutrunden i interviewet her:

Foto: Glyn Kirk/AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Ugens højdepunkter fra Hovedet og halen

02:10
03:05