Nyhedsartikel

Kritikken af Qatar er for hård og uden nuancer

Morten Sandholdt Nørbo Andersen og Gustav Pors Olesen
moa@radio4.dk og gup@radio4.dk

VM i fodbold har været vestlige mediers fælles boksebold, siden Qatar fik værtskabet i 2010.

Med rette kan man kritisere Qatar for mange ting, men særligt i Danmark er kritikken blevet unuanceret og forfejlet.

Det mener lærerstuderende Sebastian Hebsgaard, som har boet i Qatar ad flere omgange.

”Vi er blevet gode til at pege fingre. Landet er i gang med at ændre sig, men det glemmer man at fortælle. Kritikken har været meget ensidet herhjemme fra. Der er nogle gange jeg læser eller hører noget om Qatar og tænker, det er jo noget værre vås.”

Du kan høre om mere hvorfor Sebastian Hebsgaard mener, at kritikken af Qatar er forfejlet her:

Et af de største kritikpunkter ved Qatar i forbindelse med slutrunden har været Kafala-systemet. Loven stavnsbandt mere eller de mere end to millioner migrantarbejdere, som arbejder i Qatar. Men siden Qatar fjernede loven og indførte reformer i 2020, svarer mere end 86 procent af migrantarbejderne, at forholdene er blevet bedre.

Det viser en undersøgelse fra International Labour Organization, en organisation underlagt FN.

Men den fremgang bliver sjældent fremhævet i den danske dækning af Qatar, det siger Fannie Agerschou-Madsen, Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og Roskilde Universitet – med særligt fokus på golf-landene

”Der er en tendens til, at man sætter alle de her golf-lande sammen som én, fordi de alle sammen har en arbejdsmarkedsstruktur, hvor migrantarbejdere indgår. Men der er forskel – der er sket forbedringer for de migrantarbejdere, som arbejder i Qatar, særligt efter de fik tildelt VM.”

Du kan høre hele interviewet med Fannie Agerschou her:

Kritikken af værtslandet for VM er dog langt hen ad vejen berettiget. Ifølge The guardian er 6500 migrantarbejdere døde i Qatar, siden de fik tildelt slutrunden. Derudover underkender landet basale menneskerettigheder som f.eks. homoseksualitet.

Netop derfor er linjerne i debatten om VM i Qatar også trukket ekstra hårdt op.

Det siger journalist i Qatar, Søren Førby, som har fulgt debatten fra både dansk og qatarsk side.

”Der er ikke nogen tvivl om, at meget af kritikken er berettiget, men hernede synes man, at kritikken er hyklerisk, den er fyldt med racisme og ikke mindst en masse uvidenhed.”

Du kan høre hele Søren Førbys udlægning af slutrunden i interviewet her:

Foto: Glyn Kirk/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

30.11.22

SF lurer på at gå i regering – men ikke for enhver pris

SF-formand Pia Olsen Dyhr har skridt for skridt gjort SF klar til at komme i regering. Men prisen for at få adgang til ministerkontorerne kan blive for høj. Det går ganske godt for SF-formand Pia Olsen Dyhr i disse døgn. Hun er selvskreven som mødedeltager i de forhandlinger, der skal føre til en ny regering…

Læs mere
30.11.22

Elpriser skræmmer julelys-entusiaster

Med julen forude stiger elpriserne til niveauer, som vi ikke har set siden sommer. Men det skal ikke ødelægge julestemningen – i hvert fald ikke for Brian Larsen fra Sjørup ved Viborg. Han har plastret hus og have til i julelys, ganske som han plejer. ”Jeg kan ikke forstå, der skal være polemik omkring det…

Læs mere
29.11.22

Fysioterapeuter vil stoppe behandling af kronisk syge

Foreningen Danske Fysioterapeuter opfordrer alle sine medlemmer til ikke at behandle kronisk syge patienter i december. Det fremgår af et brev som er sendt til foreningens medlemmer, som Radio4 har set. Gruppen af kronisk syge patienter får typisk deres behandling hos fysioterapeuterne betalt af en pengepulje – og den er tom. Dermed får fysioterapeuterne ikke…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet