Nyhedsartikel

Kronprinsesse Mary: Vi kommer også til at se på børnenes titler

Ritzau

Kronprinseparret vil overveje deres børns titler, når tiden kommer, siger kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary kommenterer fredag den beslutning, dronning Margrethe har taget om at fratage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims børn.

Det sker ved et arrangement i Øksnehallen i København.

Mary fortæller, at det er noget kronprinseparret også har tænkt sig at kigge på.

“Vi kommer også til at se på vores børns titler, når den tid kommer,” siger hun ifølge DR.

“Det er en meget svær beslutning at skulle træffe og skulle modtage,” siger hun.

Om det betyder, at kronprinsparrets børn – prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine – også mister deres titler, kan hun endnu ikke svare på.

“I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig,” siger kronprinsesse Mary.

“Forandring kan være umådelig svær og kan gøre ondt. Det har de fleste prøvet. Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige.”

Kronprinsesse Marys udtalelser kommer, efter en meget påvirket Prins Joachim valgte at udtale sig til pressen torsdag. Ifølge Radio4’s kongehus-kommentator Thomas Larsen er det en uhørt situation. Hør hans analyse her i Radio4 Morgen:

I chok over dronningens beslutning

Onsdag stod det klart, at prins Joachims børn fra den 1. januar næste år ikke længere skal tituleres prinser og prinsesse. Joachim har fire børn. De to ældste – prins Nikolai på 23 år og prins Felix på 20 år – har han med grevinde Alexandra.

10-årige prinsesse Athena og prins Henrik på 13 år har han sammen med prinsesse Marie.

De fire børn skal efter dronningens beslutning fra nytåret tituleres som excellencer samt henholdsvis grever og komtesse af Monpezat. De beholder deres plads i den kongelige arvefølge.

Både prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai har reageret uforstående over for beslutningen. Torsdag sagde 23-årige prins Nikolai, at han ikke forstår sin farmors beslutning.

“Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået,” sagde han.

Tidligere samme dag fangede Ekstra Bladet også prins Joachim, da han var på vej på arbejde i Paris.

Her sagde han, at det aldrig er sjovt at “se sine børn på den måde blive gjort fortræd.” Og han sagde, at de står i en situation, som de ikke selv forstår.

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har oplyst, at prins Joachim har kendt til beslutning om at fratage titlerne siden maj.

Men den udlægning modsagde prins Joachim til Ekstra Bladet torsdag. Her sagde han, at kongehuset har fremskyndet beslutningen:

“Den 5. maj fik jeg forelagt en plan. At hele den her tanke om mine børns identitet skulle tages fra dem, når de hver især fyldte 25 år. (Prinsesse, red.) Athena fylder 11 til januar. Og så fik jeg fem dages varsel, da beslutningen var fremskyndet,” sagde han.

/ritzau/

Foto: Niels Henrik Dam/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet