Nyhedsartikel

Kun halvdelen af unge kvinder screenes for livmoderhalskræft

Ritzau

Selv om kvinder inviteres til screening regelmæssigt, efter de er fyldt 23, benytter kun halvdelen sig af det.

Lidt over halvdelen af de unge kvinder mellem 23 og 29 år takker ja til at deltage i screening for livmoderhalskræft.

I 2020 var det således 52 procent i aldersgruppen, som mødte op til undersøgelsen. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Hos Kræftens Bekæmpelse så man gerne at flere tog imod tilbuddet.

– Det er vigtigt, at kvinder tager imod tilbuddet, fordi denne her undersøgelse finder forstadier, inden det udvikler sig til kræft. Dermed kan man forebygge livmoderhalskræft, siger Janne Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

– Hyppigst rammer livmoderhalskræft kvinder mellem 35 og 45, men det tager 10 til 15 år for forstadier at udvikle sig til kræft. Så kan man finde det før, kan man altså undgå kræft.

Hvert år får 340 kvinder i Danmark livmoderhalskræft

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mener, at livmoderhalskræft stort set kan udryddes globalt. Her er HPV-vaccinen og screeningen for livmoderhalskræft nøglen.

Og Danmark halter altså bagefter, når det gælder andelen af kvinder, der får foretaget screeningsprøven. WHO mener, at mindst 70 procent af kvinder skal screenes, for at sygdommen potentielt kan udryddes.

Kræftens Bekæmpelse har spurgt de unge kvinder, hvorfor de ikke tager imod tilbuddet.

Ifølge Janne Bigaard er det ikke fordi, kvinderne ikke ønsker at tage imod screeningen. De får det simpelthen bare ikke gjort.

– Kvinderne ved ikke helt, hvorfor det er relevant for dem at deltage tidligt. Hvis de er bange for at have underlivsbetændelse eller andet, så kommer de afsted til lægen, lyder det fra Janne Bigaard.

– Så de har simpelthen brug for at blive mindet om denne her undersøgelse.

Samlet bliver 59,4 procent af kvinder mellem 23 og 64 screenet for livmoderhalskræft inden for 365 dage efter, de har modtaget invitationen.

Hvert år får 340 kvinder i Danmark livmoderhalskræft. Halvdelen af dem, der rammes, er under 50 år.

Antallet af tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark er halveret siden 1960’erne, hvor man gradvist begyndte at screene.

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet