Nyhedsartikel

Kunst eller kriminelt? Kunstner løb med en halv million. Nu sagsøger kunstmuseum

Nyheden var på alle flader, da kunstneren Jens Haaning i efteråret indleverede et værk til en udstilling på Kunsten i Aalborg. Jens Haaning havde fået til opgave at genskabe to værker, der viste henholdsvis en dansk og en østrigsk årsløn i kontanter. Men da museets medarbejdere åbnede pakkerne med de to billedrammer, var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet var indgået i et nyt kunstværk kaldet Take the Money and Run.

Ifølge Kunsten er Haaning løbet fra den aftale, der er indgået. Omvendt mener Haaning, at museet har fået et nyt værk, der skal ses som en protest mod den aflønning, han var stillet i udsigt. I morgen talte Radio4 Morgen med direktøren for museet om den nye drejning sagen har taget.

“Vi har givet sagen videre til vores advokat og bedt ham indlede et civilt søgsmål mod Jens Haaning,” forklarer Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten, om museets seneste tiltag for at få fat på de penge, som museet mener at have til gode hos Haaning.

Museet havde givet Haaning frist til 16. januar til at tilbagebetale de 532.549 kroner, som sagen drejer sig om.

Men pengene er ikke dukket op, og derfor har museet nu bedt en advokat om at anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren.

“Det er en ret ulykkelig sag, fordi kunstnere er de vigtigste samarbejdspartnere for os. Men det er også sådan, at vi har haft et værk, som vi har vist i en udstilling, og så har vi en kontrakt med Jens, hvor der står at efter udstillingen, skulle vi have pengene tilbage. Derfor ser vi det nu, som en sag, der skal løses af vores advokat,” siger Lasse Andersson.

Det seneste halve år har Kunsten i Aalborg oplevet fremgang i antallet af besøgende, men Lasse Andersson afviser, at særlig grad skulle skyldes Jens Haanings værk.

Hør Radio4 Morgen tale med Lasse Andersson om sagen tilbage i september 2021:

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet