Nyhedsartikel

Kunst eller kriminelt? Kunstner løb med en halv million. Nu sagsøger kunstmuseum

Nyheden var på alle flader, da kunstneren Jens Haaning i efteråret indleverede et værk til en udstilling på Kunsten i Aalborg. Jens Haaning havde fået til opgave at genskabe to værker, der viste henholdsvis en dansk og en østrigsk årsløn i kontanter. Men da museets medarbejdere åbnede pakkerne med de to billedrammer, var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet var indgået i et nyt kunstværk kaldet Take the Money and Run.

Ifølge Kunsten er Haaning løbet fra den aftale, der er indgået. Omvendt mener Haaning, at museet har fået et nyt værk, der skal ses som en protest mod den aflønning, han var stillet i udsigt. I morgen talte Radio4 Morgen med direktøren for museet om den nye drejning sagen har taget.

“Vi har givet sagen videre til vores advokat og bedt ham indlede et civilt søgsmål mod Jens Haaning,” forklarer Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten, om museets seneste tiltag for at få fat på de penge, som museet mener at have til gode hos Haaning.

Museet havde givet Haaning frist til 16. januar til at tilbagebetale de 532.549 kroner, som sagen drejer sig om.

Men pengene er ikke dukket op, og derfor har museet nu bedt en advokat om at anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren.

“Det er en ret ulykkelig sag, fordi kunstnere er de vigtigste samarbejdspartnere for os. Men det er også sådan, at vi har haft et værk, som vi har vist i en udstilling, og så har vi en kontrakt med Jens, hvor der står at efter udstillingen, skulle vi have pengene tilbage. Derfor ser vi det nu, som en sag, der skal løses af vores advokat,” siger Lasse Andersson.

Det seneste halve år har Kunsten i Aalborg oplevet fremgang i antallet af besøgende, men Lasse Andersson afviser, at særlig grad skulle skyldes Jens Haanings værk.

Hør Radio4 Morgen tale med Lasse Andersson om sagen tilbage i september 2021:

Læs også

26.09.22

Pape: Eksmand arrangerede møder med dominikanske politikere

De stærkt omdiskuterede møder mellem danske ministre og en række toppolitikere fra Den Dominikanske Republik var arrangeret af Søren Pape Poulsens eksmand inden afrejsen. Det oplyser den konservative statsministerkandidat nu i et længere interview med Radio4. Efter flere ugers alvorlig kritik af Søren Papes Poulsens tavshed omkring indholdet af møder med ministre og præsidenten Den…

Læs mere
26.09.22

Studerende om kortere kandidatuddannelse: “Jeg havde valgt et år frem for to”

Regeringen vil forkorte halvdelen af kandidatuddannelserne fra et til to år. Forslaget er en del af reformudspillet “Danmark kan mere III”, der præsenteres i dag klokken 11. Og det er en god ide mener Cille Hald Egholm, som er kandidatstuderende i Statskundskab på Københavns Universitet – og medlem af Københavns Borgerrepræsentationen for Venstre. “Jeg er…

Læs mere
26.09.22

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op. I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet