Nyhedsartikel

Kunst eller kriminelt? Kunstner løb med en halv million. Nu sagsøger kunstmuseum

Nyheden var på alle flader, da kunstneren Jens Haaning i efteråret indleverede et værk til en udstilling på Kunsten i Aalborg. Jens Haaning havde fået til opgave at genskabe to værker, der viste henholdsvis en dansk og en østrigsk årsløn i kontanter. Men da museets medarbejdere åbnede pakkerne med de to billedrammer, var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet var indgået i et nyt kunstværk kaldet Take the Money and Run.

Ifølge Kunsten er Haaning løbet fra den aftale, der er indgået. Omvendt mener Haaning, at museet har fået et nyt værk, der skal ses som en protest mod den aflønning, han var stillet i udsigt. I morgen talte Radio4 Morgen med direktøren for museet om den nye drejning sagen har taget.

“Vi har givet sagen videre til vores advokat og bedt ham indlede et civilt søgsmål mod Jens Haaning,” forklarer Lasse Andersson, der er direktør på Kunsten, om museets seneste tiltag for at få fat på de penge, som museet mener at have til gode hos Haaning.

Museet havde givet Haaning frist til 16. januar til at tilbagebetale de 532.549 kroner, som sagen drejer sig om.

Men pengene er ikke dukket op, og derfor har museet nu bedt en advokat om at anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren.

“Det er en ret ulykkelig sag, fordi kunstnere er de vigtigste samarbejdspartnere for os. Men det er også sådan, at vi har haft et værk, som vi har vist i en udstilling, og så har vi en kontrakt med Jens, hvor der står at efter udstillingen, skulle vi have pengene tilbage. Derfor ser vi det nu, som en sag, der skal løses af vores advokat,” siger Lasse Andersson.

Det seneste halve år har Kunsten i Aalborg oplevet fremgang i antallet af besøgende, men Lasse Andersson afviser, at særlig grad skulle skyldes Jens Haanings værk.

Hør Radio4 Morgen tale med Lasse Andersson om sagen tilbage i september 2021:

Læs også

17.05.22

Transportminister: Det er misforstået omsorg, når forældre kører deres børn i skole

På trods af, at 2022 er udråbt som cyklens år af politikerne på Christiansborg, viser flere undersøgelser, at færre danskere tager cyklen. Det gælder ikke mindst børn, som i stigende grad bliver kørt til skole fremfor selv at cykle. Ifølge Sundhedsstyrelsen faldt andelen af mindre børn, der cykler til og fra skole, med næsten 30…

Læs mere
16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet