Kursus til cancerramte giver deltagerne gaver med kræftfremkaldende stoffer

Skrevet af

22. februar 2023

anbr@radio4.dk

anbr@radio4.dk

Eksperter kritiserer, at kræftsyge kvinder får makeup med hormonforstyrrende stoffer. Det sker på skønheds- og velværekurser, der udbydes af foreningen Look Good Feel Better. Kurserne afholdes i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger.

Look Good Feel Better lærer kvinderne at lægge makeup og se godt ud, selvom de har mistet håret på grund af kemobehandling. Efter kurset får kvinderne makeuppen med hjem.

En af kvinderne er 37-årige Trine Kjærhauge, der i behandling for hormonfølsom brystkræft. I forbindelse med kurset, scannede hun produkterne med Forbrugerrådet Tænks app Kemiluppen. Det afslørede, at flere af produkterne indeholdt hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, der i en cocktaileffekt kan have påvirkning på netop den type kræftform, som Tine Kjærhauge har.

“Jeg bliver vred og skuffet. Jeg føler, at der er noget, der bliver holdt skjult for mig. Jeg går ud fra at de her produkter er nogle gode produkter, og det siger underviseren også til os. Det havde været en anden sag, hvis de havde informeret os om det først, men det er noget, jeg selv opdager, så jeg har en følelse af, at der er noget, der er blevet holdt skjult for mig. Det er et tillidsbrud”, siger hun til Radio4.

Hør interviewet med Trine Kjærhauge, der i behandling for hormonfølsom brystkræft og har modtaget makeup med hormonforstyrrende stoffer, her:

Ifølge professor Poul Bjerregaard, der forsker i hormonforstyrrende stoffer på Syddansk Universitet, er det stærkt kritisabelt, at kræftramte mennesker får udleveret produkter, der indeholder hormonforstyrrende stoffer.

“Hvis det er rigtigt, der er hormonforstyrrende stoffer i de her makeup-produkter, synes jeg, det er en overordentligt dårlig ide. Specielt til den her meget sårbare patientgruppe, og jo især hvis det er patienter, der har en østrogenfølsom type af cancer,” siger han til Radio4.

Og det er Anna-Maria Andersson, som er forskningsleder på Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og ekspert i hormonanalyser, enig i.

”Der er flere af de stoffer, vi kender som er hormonforstyrrende, som er østrogene. Og der er flere brystkræftformer, som er østrogenfølsomme, altså kræften vokser, når de får østrogen. Så umiddelbart lyder det som en meget dårlig ide”, siger hun.

Hør interviewet med Anna-Maria Andersson, der er forskningsleder på Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og ekspert i hormonanalyser, her:

I et skriftligt svar på spørgsmålet om, hvordan det kan være, at de udleverer produkter, der indeholder hormonforstyrrende stoffer til kræftramte, forklarer foreningen Look Good Feel Better, at der er meget små mængder uønsket kemi i det produkter, der udleveres.

“Populært sagt og til sammenligning er det fint med et drys salt på ægget, men at spise et kilo salt er dødbringende. Vores kursister kan altså trygt fortsætte med at bruge de produkter, de har fået udleveret på vores kurser,” skriver Look Good Feel Better.

I Kræftens Bekæmpelse, som i mange år har samarbejdet med Look Good Feel Better, vil de derimod nu afklare, hvordan de sikrer, at det er trygt for alle at deltage i kurserne.

“Kurserne udbydes i vores kræftrådgivninger af foreningen Look Good Feel Better. Det betyder meget for os, at det er trygt at deltage i aktiviteter i vores kræftrådgivninger,” skriver Kræftens Bekæmpelse i et skriftligt svar.

I 2019 afholdt Look Good Feel Better 114 kurser, hvor i alt 1.341 kvinder med kræft deltog.

Otte mærker, der alle er medlem af kosmetik- og hygiejnebranchen, støtter foreningen økonomisk og donerer produkter til dens kurser. Der pakkes hvert år mere end 21.000 produkter i de toilettasker, der udleveres til de kræftramte kvinder.

 

OBS: Tidligere fremgik det i artiklen, at app’en Kemiluppen tilhørte Miljøstyrelsen. Kemiluppen tilhører dog Forbrugerrådet Tænk, hvilket nu er rettet.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00