Lægeforeningen vil have al smag ud af e-cigaretter

En mand ryger en e-cigaret. Modelbillede.

Skrevet af

8. februar 2022

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Det er ikke nok, at det snart er slut med at købe e-cigaretter med smag af vaniljecreme, mango og tyggegummi. Lægeforeningen vil også have mentolsmagen afskaffet.

Sådan lyder det fra foreningens formand, Camilla Rathcke.

Fra 1. april bliver det forbudt at sælge væske til e-cigaretter med smag af alt andet end tobak og mentol. Det bliver også forbudt at sælge udstyr, der kan ændre de elektroniske cigaretters duft eller smag. Men det forbud bør også indebære mentol, mener Camilla Ratchke:

“Mentol tjener jo det samme formål som de øvrige smagsstoffer. Man har også forbudt mentol i cigaretter i hele EU, netop fordi mentol slører smagen af tobak og også gør inhaleringen frisk i det. Vi ønsker ikke, at der skal være smagsstoffer i e-cigaretter, fordi vi ved, at det appellerer rigtig meget til de unge,” siger Camilla Ratchke til Radio4 Morgen.

I Skolebørnsundersøgelsen 2018 angiver omkring 4 procent af de 13-årige skoleelever, at de har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

For de 15-årige er det omkring 10 procent, som har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

Hør interviewet med formand for Lægeforeningen Camilla Ratchke her:

Jens Andersen er direktør for Smoke-it, der er en landsdækkende e-cigaret-kæde. Han mener ikke, at mentol-smagen bør afskaffes:

“I mit hoved giver det overhovedet ingen mening. Vi har verdens bedste rygestopsprodukt, og at begrænse det på alle mulige tænkelige måder giver ingen mening,” siger Jens Andersen til Radio4 Morgen.

Jens Andersen mener, at det er vigtigt for hans kunder, at de ikke kan smage tobak, hvis de gerne vil vænnes af med at ryge:

“De vil ikke mindes om den smag, de kom fra fra cigaretterne. De vil ikke tilbage på cigaretter, når de er gået over til noget, de kan mærke er betydeligt bedre,” siger Jens Andersen.

Her kan du høre interviewet med direktør for Smoke-it, Jens Andersen:

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, mener ikke, at man skal bruge e-cigaretter til rygestop:

“Udgangspunktet må jo være, at vi helst ikke skal ryge. Jeg er med på, at nogen, der ryger almindelige cigaretter, måske vil bruge e-cigaretten til helt at stoppe med at ryge. Men e-cigaretter er jo ikke et middel, der er godkendt til rygestop,” siger Camilla Ratchke.

Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport Danskernes Rygevaner 2020 bruger tre procent af befolkningen e-cigaretter.

Lyt til et interview med Mahmoud Ahmad, der i dag bruger e-cigaretter med smag:

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer, at selvom man endnu ikke kan vide, hvor skadelige e-cigaretter er for helbredet, så er der ingen tvivl om, at de er skadelige.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at bruge e-cigaretter.

Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

18:05
20:00