Nyhedsartikel

Lægeforeningen vil have al smag ud af e-cigaretter

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Det er ikke nok, at det snart er slut med at købe e-cigaretter med smag af vaniljecreme, mango og tyggegummi. Lægeforeningen vil også have mentolsmagen afskaffet.

Sådan lyder det fra foreningens formand, Camilla Rathcke.

Fra 1. april bliver det forbudt at sælge væske til e-cigaretter med smag af alt andet end tobak og mentol. Det bliver også forbudt at sælge udstyr, der kan ændre de elektroniske cigaretters duft eller smag. Men det forbud bør også indebære mentol, mener Camilla Ratchke:

“Mentol tjener jo det samme formål som de øvrige smagsstoffer. Man har også forbudt mentol i cigaretter i hele EU, netop fordi mentol slører smagen af tobak og også gør inhaleringen frisk i det. Vi ønsker ikke, at der skal være smagsstoffer i e-cigaretter, fordi vi ved, at det appellerer rigtig meget til de unge,” siger Camilla Ratchke til Radio4 Morgen.

I Skolebørnsundersøgelsen 2018 angiver omkring 4 procent af de 13-årige skoleelever, at de har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

For de 15-årige er det omkring 10 procent, som har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

Hør interviewet med formand for Lægeforeningen Camilla Ratchke her:

Jens Andersen er direktør for Smoke-it, der er en landsdækkende e-cigaret-kæde. Han mener ikke, at mentol-smagen bør afskaffes:

“I mit hoved giver det overhovedet ingen mening. Vi har verdens bedste rygestopsprodukt, og at begrænse det på alle mulige tænkelige måder giver ingen mening,” siger Jens Andersen til Radio4 Morgen.

Jens Andersen mener, at det er vigtigt for hans kunder, at de ikke kan smage tobak, hvis de gerne vil vænnes af med at ryge:

“De vil ikke mindes om den smag, de kom fra fra cigaretterne. De vil ikke tilbage på cigaretter, når de er gået over til noget, de kan mærke er betydeligt bedre,” siger Jens Andersen.

Her kan du høre interviewet med direktør for Smoke-it, Jens Andersen:

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, mener ikke, at man skal bruge e-cigaretter til rygestop:

“Udgangspunktet må jo være, at vi helst ikke skal ryge. Jeg er med på, at nogen, der ryger almindelige cigaretter, måske vil bruge e-cigaretten til helt at stoppe med at ryge. Men e-cigaretter er jo ikke et middel, der er godkendt til rygestop,” siger Camilla Ratchke.

Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport Danskernes Rygevaner 2020 bruger tre procent af befolkningen e-cigaretter.

Lyt til et interview med Mahmoud Ahmad, der i dag bruger e-cigaretter med smag:

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer, at selvom man endnu ikke kan vide, hvor skadelige e-cigaretter er for helbredet, så er der ingen tvivl om, at de er skadelige.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at bruge e-cigaretter.

Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet