Nyhedsartikel

Lægeforeningen vil have al smag ud af e-cigaretter

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Det er ikke nok, at det snart er slut med at købe e-cigaretter med smag af vaniljecreme, mango og tyggegummi. Lægeforeningen vil også have mentolsmagen afskaffet.

Sådan lyder det fra foreningens formand, Camilla Rathcke.

Fra 1. april bliver det forbudt at sælge væske til e-cigaretter med smag af alt andet end tobak og mentol. Det bliver også forbudt at sælge udstyr, der kan ændre de elektroniske cigaretters duft eller smag. Men det forbud bør også indebære mentol, mener Camilla Ratchke:

“Mentol tjener jo det samme formål som de øvrige smagsstoffer. Man har også forbudt mentol i cigaretter i hele EU, netop fordi mentol slører smagen af tobak og også gør inhaleringen frisk i det. Vi ønsker ikke, at der skal være smagsstoffer i e-cigaretter, fordi vi ved, at det appellerer rigtig meget til de unge,” siger Camilla Ratchke til Radio4 Morgen.

I Skolebørnsundersøgelsen 2018 angiver omkring 4 procent af de 13-årige skoleelever, at de har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

For de 15-årige er det omkring 10 procent, som har brugt e-cigaretter inden for den seneste måned.

Hør interviewet med formand for Lægeforeningen Camilla Ratchke her:

Jens Andersen er direktør for Smoke-it, der er en landsdækkende e-cigaret-kæde. Han mener ikke, at mentol-smagen bør afskaffes:

“I mit hoved giver det overhovedet ingen mening. Vi har verdens bedste rygestopsprodukt, og at begrænse det på alle mulige tænkelige måder giver ingen mening,” siger Jens Andersen til Radio4 Morgen.

Jens Andersen mener, at det er vigtigt for hans kunder, at de ikke kan smage tobak, hvis de gerne vil vænnes af med at ryge:

“De vil ikke mindes om den smag, de kom fra fra cigaretterne. De vil ikke tilbage på cigaretter, når de er gået over til noget, de kan mærke er betydeligt bedre,” siger Jens Andersen.

Her kan du høre interviewet med direktør for Smoke-it, Jens Andersen:

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, mener ikke, at man skal bruge e-cigaretter til rygestop:

“Udgangspunktet må jo være, at vi helst ikke skal ryge. Jeg er med på, at nogen, der ryger almindelige cigaretter, måske vil bruge e-cigaretten til helt at stoppe med at ryge. Men e-cigaretter er jo ikke et middel, der er godkendt til rygestop,” siger Camilla Ratchke.

Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport Danskernes Rygevaner 2020 bruger tre procent af befolkningen e-cigaretter.

Lyt til et interview med Mahmoud Ahmad, der i dag bruger e-cigaretter med smag:

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer, at selvom man endnu ikke kan vide, hvor skadelige e-cigaretter er for helbredet, så er der ingen tvivl om, at de er skadelige.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at bruge e-cigaretter.

Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet