Lægeforening om for få psykiatere: “Det kommer i sidste ende til at gå ud over patienterne”

(ARKIV) Modelfoto af ung kvinde med psykiske vanskeligheder fotograferet den 21. oktober 2018. Corona er benzin på alle psykens dårlige motorer, siger psykolog. Undersøgelse viser, at unge kvinder mærkes mentalt af coronaen, men de taler ikke om det. Det skriver Ritzau, søndag den 31. maj 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

18. marts 2021

MMG@radio4.dk

MMG@radio4.dk

Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen, som Radio4 Morgen er i besiddelse af, skal der uddannes 60 speciallæger i psykiatri om året i årene fra 2022-2025.

Og det er alt for få til en i forvejen presset psykiatri. Det mener Lægeforeningen:

“Jamen så har vi jo bare en psykiatri, der bliver ved med at være udfordret, og det kommer i sidste ende til at gå ud over patienterne blandt andet i form af potentielt for hurtige indlæggelser, for hurtige genindlæggelser eller for dårlige planlagte behandlingsforløb,” siger formand for Lægeforeningen Camilla Noelle Ratchke til Radio4 Morgen.

Lægeforeningen har i samarbejde med Dansk Psykiatrisk Selskab vurderet, at der er behov for at uddanne 80 om året for at afhjælpe manglen på psykiatere. Altså 20 mere end de 60 om året, som Sundhedsstyrelsen foreslår.

“Vi har en psykiatri, der i forvejen mangler. Vi har et psykiatrisk speciale, hvor folk på et tidspunkt skal på pension, og der skal nogle nye ind. Og så har vi også haft en årrække med udfordringer med at rekruttere, så vi har en mangel i forvejen, som også skal fyldes op,” siger Camilla Noelle Ratchke.

Svært at rekruttere til psykiatrien

Men det er svært at besætte uddannelsespladserne.

Ifølge Dagens Medicin, blev kun 93 procent af hoveduddannelsesforløbene som speciallæge besat i 2019.

Og derfor kræver det også en indsats i forhold til at få rekrutteret folk til psykiatrien.

“Indsatsen for rekruttering i psykiatrien skal være mangeartet. Et er at præsentere de yngste for specialet på studiet, og så skal der selvfølgelig også være tilstrækkelige forløb, til at alle kan blive psykiatere,” siger Camilla Noelle Ratchke.

Men det er ikke det eneste der mangler. Ifølge Camilla Noelle Ratchke mangler psykiatrien et generelt løft.

“Psykiatrien har været underprioriteret i så mange år. Sengemassen er blevet så betragteligt beskåret, at man flere steder i dag ikke synes, man kan give en ordentlig kvalitet i behandlingen, og man har måske ikke de fornødne ressourcer til både at lave god speciallægeuddannelse, løbende kvalitetsudvikling og forskning. Læger vil gerne ind i miljøer, hvor de også kan se mulighederne for at dygtiggøre sig, udvikle sig og være med til at drive specialet frem ad til glæde for patienterne. Så der er nødt til at komme et generelt løft i psykiatrien,” siger hun til Radio4 Morgen.

Derfor forstår hun også godt, at rekrutteringen ikke er let.

“Jeg kan godt forstå at det er svært at rekruttere til en psykiatri, der er nødlidende. Det er en lang rejse at få løftet det niveau,” siger hun.

Mangel på psykiatere landet over

Sundhedsstyrelsen arbejder lige nu med en såkaldt dimensioneringsplan, der skal fastlægge, hvor mange speciallæger, der skal uddannes om året i perioden 2022-2025. Det er her, styrelsen har sat tallet til 60 uddannelsesforløb som speciallæge i psykiatri.

Landets psykiatriske afdelinger mangler allerede nu et markant antal psykiatere. En rundspørge, Radio4 har lavet hos regionerne, viser, at der lige nu er 82 ledige stillinger som speciallæge i hele landet.

“Der er ingen tvivl om, at psykiatrien er udfordret flere steder også på at kunne levere det niveau, man gerne vil i alle områder af specialet i forhold til alle de patienter, der kan fejle mange forskellige ting, og som skal have en god kvalitets behandling,” siger Camilla Noelle Ratchke, formand for Lægeforeningen.

I et skriftligt svar til Radio4 oplyser enhedschef hos Sundhedsstyrelsen, Steen Dalsgård Jespersen, at antallet af uddannelsespladser som speciallæge i psykiatri er øget fra 54 til 60 i den nye uddannelsesplan, og at relevante parter, herunder Lægeforeningen, inddrages i processen, før den endelige plan besluttes.

Hør interviewet med Camilla Noelle Ratchke, formand for Lægeforeningen, her:

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

01:10
02:10