Nyhedsartikel

Læger betaler millioner tilbage for uberettiget coronahonorar

Ritzau

Regionerne mener, at nogle læger misbrugte ordning ved at tjene penge på at sende e-mails med coronasvar.

Flere hundrede lægehuse har betalt i alt 15,8 millioner kroner tilbage til regionerne, fordi de uberettiget har modtaget honorarer for at sende e-mails med negativt svar på coronatest til deres patienter.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 står bag.

Aftalen mellem parterne var, at det kunne ske undtagelsesvist, at lægerne kunne sende coronasvar via e-mail. Men regionerne mente, at nogle læger systematisk misbrugte ordningen.

– Ydelsen er blevet brugt på en uhensigtsmæssig måde. På en måde som ikke var meningen, siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland samt formand for Løn- og praksisudvalget i Danske Regioner til mediet.

– Corona var nyt land for os alle. Det var ikke meningen, at alle skulle have en mail, når man havde et negativt coronasvar, men kun i særlige situationer.

Ordningen endte med at blive opsagt i foråret 2021 – cirka et år efter at coronaepidemien brød ud.

Borgere kunne i udgangspunktet få oplyst svaret på en coronatest ved selv at tilgå sundhed.dk.

Alligevel sendte praktiserende læger mere end 539.000 e-mails ud til deres patienter med et negativt testsvar, skriver mediet.

For hvert svar modtog læger et honorar på 46 kroner.

Ordningen er blevet brugt forkert

TV 2’s aktindsigt viser, at lægerne – når man fratrækker det tilbagebetalte beløb – har tjent 11,3 millioner kroner på ordningen.

Det er fortsat uvist, hvor mange e-mails lægerne helt præcist havde ret til at blive honoreret for.

Det vil kræve, at man systematisk gennemgår samtlige mailsvar i perioden.

Men det vil kræve for mange ressourcer med den tilgang, mener Heino Knudsen.

Ifølge regionsrådsformanden ville “det værste scenarie være”, hvis man brugte endnu flere penge på at finde frem til det præcise omfang.

Derfor medgiver han også, at regionerne ikke selv ved, om det korrekte beløb er blevet tilbagekrævet.

Også Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), mener, at ordningen er blevet brugt forkert.

– Aftalen er sådan set god nok. Det var den måde, man brugte aftalen, der var en udfordring, siger han.

Han minder dog om, at det ikke altid var helt klart, hvordan reglerne var i tiden med corona.

– Men det var uhensigtsmæssig brug af aftalen, og det er også det, man er kommet frem til, når man vælger at betale pengene tilbage, siger Jakob Kjellberg.

Flere betaler tilbage

TV 2’s aktindsigt viser, at der er stor forskel på, hvor stor en andel af det udbetalte beløb regionerne har fået tilbage.

I Region Nordjylland og Region Hovedstaden er cirka 70 procent af beløbet blevet tilbagebetalt, mens det i første omgang gjaldt for 37 procent i Region Syddanmark.

TV 2 har forholdt Region Syddanmark tallene, og efterfølgende har det vist sig, at der var blevet begået en regnefejl til en værdi af 800.000 kroner, skriver mediet.

Siden er tilbagebetalingsprocenten i den region hævet til 55 procent.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet