Nyhedsartikel

Læger svindlet i omfattende sag om morfin

Allan Christiansen og Irene Nørgaard
redaktionen@radio4.dk

De seneste to år har læger 27 gange fået kritik for at udskrive receptpligtig medicin uden at stå ansigt til ansigt med patienten. Lægerne har i flere af sagerne udskrevet til den samme kvinde, som har misbrugt andres CPR-numre til at få udleveret tusindvis af morfinpiller.

Styrelsen for Patientklager og Sundhedsvæsnet Disciplinærnævn har 27 gange udtalt kritik af læger, som har udskrevet receptpligtig morfin over telefonen. Lægerne har dermed tilsidesat patientsikkerheden og tilsidesat en klar vejledning om, at de altid skal se patienten, inden det afhængighedsskabende lægemidler udskrives.

En enkelt kvindes handlinger er årsag til de fleste af sagerne, hvor vagtlægerne har fået kritik. Det viser en række dokumenter, som Radio4 og TV 2 har fået aktindsigt i.

Den 42-årige kvinde står nu tiltalt i en omfattende bedragerisag, da politiet vurderer at hun siden 2016 i stort omfang har misbrugt andre personers CPR-numre. Gennem opdigtede sygehistorier har hun snydt vagtlæger over hele landet til at udskrive den vanedannende morfin i de andre personers navne, hvorefter kvinden selv har afhentet den på apoteker.

Misbruger tilliden i sundhedsvæsenet

 Ifølge en opgørelse fra Radio 4 og TV 2s har kvinden på den måde uberettiget fået udleveret cirka 6.000 morfinpiller.

“Svindleren rammer kerneværdien i vores patient-læge kontakt. Noget af det allerhelligste, som vi har, er tilliden mellem lægen og patienten,” siger Morten Svenning Nielsen, formand for vagtudvalget i Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark.

Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, forudser, at misbrugssagen kan føre til, at praksis for vagtlægerne skærpes.

“Det her kommer til at gå ud over rigtig mange patienter. For deres adgang til smertestillende medicin bliver gjort sværere, fordi vi har nogle enkeltstående personer, der misbruger det tillidsbaserede system, vi har,” siger han.

“Jeg er gået i en fælde”

To af de læger der har udskrevet morfin til den 42-årig kvinde, har i klagesagerne mod dem forklaret, at de blev snydt til at udskrive medicinen.

“Jeg er tydeligvis gået i en fælde. Blev nok revet med af den tragiske historie, jeg bliver præsenteret for. Har hverken før eller siden udskrevet den slags medicin i mit treårige virke som vagtlæge”, skriver den ene.

Den anden skriver:

“Jeg er jo blevet snydt og bedraget! Normalt udskriver jeg aldrig morfika eller benzodiazepiner (beroligende medicin, red.) i lægevagten. Jeg må have haft ondt af denne patient, og godheden er løbet af med mig? Jeg skammer mig!”

Mange tusinde piller

Radio4 og TV2’s opgørelse viser, at kvinden har svindlet sig til mere end 100 recepter ved at ringe til lægevagten i landets fem regioner. Kort efter har hun indløst dem på en stribe apoteker på Sjælland.

“Det absolutte tal på de mange tusinde piller er jo i sig selv skræmmende, men havde det været et mindre tal, havde det jo også været forkert, fordi det er lægemidler, som har nogle helt særlige regler for, hvorledes vi må udskrive dem,” siger Morten Svenning Nielsen fra De Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark

Retssagen mod den 42-årige kvinde bliver ført som en tilståelsessag. Til TV 2 og Radio4 erkender hun også, at hun har misbrugt de mange cpr-numre og har løjet overfor vagtlægerne.

Du kan høre mere om sagen i Radio4s podcast “Løgn og morfin” og i aftenens Station2 “Pilledronningen” på TV 2.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet