Nyhedsartikel

Landmænd er desperate efter mågehjælp

Det er ikke kun i storbyerne, men også på landet, at mågerne i år udgør en ekstra stor plage.

Hos de økologiske landmænd udgør mågerne nemlig et stort problem i år. Ifølge vildtkonsulent i Thy Tommy Hansen skyldes stigningen, at de mange nedlagte minkfarme har fået sølv- og stormmåger til at søge mod landbrugene i større omfang end normalt.

Flere landmænd mister nemlig hver måned en stor del af deres svinefoder til mågerne, der når at sluge svinefodret, før grisene kommer til fadet.

“Der er ingen tvivl om, at mange af de landmænd, der har økogrise og frilandsgrise, har problemer med måger. Det er et kendt problem, at mågerne virkelig kan være en udfordring,” siger Simme Eriksen, der er daglig leder hos Center for Frilandsdyr.

Ét af de områder, der er hårdt ramt af mågerne, er omkring Holstebro. Det er en landsdel, hvor en del minkfarme tidligere har haft til huse.

“Der er kommet et voldsomt pres. De kommer jo ikke for at få vand eller nyde udsigten – de kommer for at spise. Og det er så vores grisefoder, det går ud over. Inden vi begyndte at gøre noget ekstraordinært for at holde mågerne fra maden mistede vi mindst en halv million kroner om året i grisefoder,” fortæller Bertel Hestbjerg, der driver flere økologiske svinelandbrug nær Holstebro.

Hør hele interviewet med økologisk svinebonde Bertel Hestbjerg her:

Én af de ekstraordinære metoder, som Bertel Hestbjerg er tyet til, er et intelligent fugleskræmsel. Fugleskræmslet kan blandt andet kommunikere med mågerne ved hjælp af højtalere, der på “mågesprog” kan fortælle, at der for eksempel er fare på færde. Det intelligente fugleskræmsel kan også afspille lyden af geværskud ved hjælp af en gaskanon.

Netop den slags teknologi er i høj kurs lige for tiden. Det oplever de blandt andet hos virksomheden WildDetect, der bliver kimet ned af økologiske landmænd.

“Det er både svinebønder, der ringer ind, men vi får også opkald fra landbrug, der dyrker grøntsager, og dem plejede vi tidligere ikke at høre meget fra. Efterspørgslen er i hvert fald tredoblet i forhold til sidste år,” siger René Hvid, der er branch manager i WildDetect.

Hør hele interviewet branch manager i WildDetect, René Hvid, her:

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet