Nyhedsartikel

Lavere elafgift kan være på vej, men ifølge forbrugerøkonom batter det ingenting

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De fleste herhjemme har nok lagt mærke til, at det koster flere penge, når man sætter opvaskemaskinen over, tænder stikkontakten eller tumbler tøj.

Priserne på el er steget og steget – og for at kompensere for de stigende priser har politikerne blandt andet løbende besluttet at sænke elafgiften.

Og i dag skal en yderlige sænkelse behandles i Folketinget. Lige inden sommerferien blev Regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten og De Konservative nemlig enige om at sænke elafgiften lidt mere – end det ellers var planlagt – resten af året og næste år.

Elselskabernes interesseorganisation, Green Power Denmark, har regnet på tallene og er nået frem til, at en gennemsnitsfamilie vil få en besparelse i år på omkring 400 kroner, når man lægger alle planlagte elafgifts-lempelser sammen.

Og næste år svarer det samlet til en besparelse på 915 kroner.

Men ifølge selvstændig forbrugerøkonom Ann Lehmann Eriksen er besparelsen mindre end én dråbe i havet.

“Der er ikke nogen, der vil kunne mærke den besparelse. Priserne er cirka 4 gange så høje som vi er vant til. Det betyder at en gennemsnitsfamilie, der bruger 4000 kilowatttimer om året, skal af med 34000 kroner og i den sammenhæng batter hverken 400 eller 900 kroner noget,” siger hun.

Hør Ann Lehmann Eriksen give tips til, hvordan man selv kan spare penge på elregningen her:

Også Robert Kühnel, der er en del af en familie på fire, ser ikke den store effekt af besparelsen.

“Hvis man deler det ud så er det lidt mindre end 100 kroner om måneden, så det er jo kun lidt mere end en omgang fredagsslik,” siger han til Radio4.

Hos Socialdemokratiet mener skatteordfører Troels Ravn, at man skal se det i et større billede.

“Man skal se det her i sammenhæng med at vi har givet en varmecheck, en ældrecheck og vi har givet engangsbeløb til studerende så besparelsen på elafgiften kan jo ikke stå alene,” siger Troels Ravn.

Troels Ravn mener dog at besparelsen på elafgiften vil gøre en forskel for nogen.

“For økonomisk trængte familier vil 400 og 900 kroner betyde noget i et budget,” siger han.

Hør Troels Ravn svare på hvorfor han ikke mener at man ikke kan sænke afgiften mere end det den bliver nu:

Ud over at sænke el-afgiften lidt mere end planlagt, så har partierne bag aftalen, der behandles i Folketinget i dag, blandt andet besluttet at give et engangsbeløb på i alt 5.000 kr. i 2022 og 2023 til pensionister. Og desuden vil de give et engangsbeløb på 2.000 kr. til nogle ydelsesmodtagere, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Det er fx borgere på førtidspension, seniorpension eller efterløn. Og så bliver beskæftigelsesfradraget lempet i 2022 og 2023, som svarer til en skatteværdi på ca. 500 kr.

 

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet