Nyhedsartikel

Lavere elafgift kan være på vej, men ifølge forbrugerøkonom batter det ingenting

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De fleste herhjemme har nok lagt mærke til, at det koster flere penge, når man sætter opvaskemaskinen over, tænder stikkontakten eller tumbler tøj.

Priserne på el er steget og steget – og for at kompensere for de stigende priser har politikerne blandt andet løbende besluttet at sænke elafgiften.

Og i dag skal en yderlige sænkelse behandles i Folketinget. Lige inden sommerferien blev Regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten og De Konservative nemlig enige om at sænke elafgiften lidt mere – end det ellers var planlagt – resten af året og næste år.

Elselskabernes interesseorganisation, Green Power Denmark, har regnet på tallene og er nået frem til, at en gennemsnitsfamilie vil få en besparelse i år på omkring 400 kroner, når man lægger alle planlagte elafgifts-lempelser sammen.

Og næste år svarer det samlet til en besparelse på 915 kroner.

Men ifølge selvstændig forbrugerøkonom Ann Lehmann Eriksen er besparelsen mindre end én dråbe i havet.

“Der er ikke nogen, der vil kunne mærke den besparelse. Priserne er cirka 4 gange så høje som vi er vant til. Det betyder at en gennemsnitsfamilie, der bruger 4000 kilowatttimer om året, skal af med 34000 kroner og i den sammenhæng batter hverken 400 eller 900 kroner noget,” siger hun.

Hør Ann Lehmann Eriksen give tips til, hvordan man selv kan spare penge på elregningen her:

Også Robert Kühnel, der er en del af en familie på fire, ser ikke den store effekt af besparelsen.

“Hvis man deler det ud så er det lidt mindre end 100 kroner om måneden, så det er jo kun lidt mere end en omgang fredagsslik,” siger han til Radio4.

Hos Socialdemokratiet mener skatteordfører Troels Ravn, at man skal se det i et større billede.

“Man skal se det her i sammenhæng med at vi har givet en varmecheck, en ældrecheck og vi har givet engangsbeløb til studerende så besparelsen på elafgiften kan jo ikke stå alene,” siger Troels Ravn.

Troels Ravn mener dog at besparelsen på elafgiften vil gøre en forskel for nogen.

“For økonomisk trængte familier vil 400 og 900 kroner betyde noget i et budget,” siger han.

Hør Troels Ravn svare på hvorfor han ikke mener at man ikke kan sænke afgiften mere end det den bliver nu:

Ud over at sænke el-afgiften lidt mere end planlagt, så har partierne bag aftalen, der behandles i Folketinget i dag, blandt andet besluttet at give et engangsbeløb på i alt 5.000 kr. i 2022 og 2023 til pensionister. Og desuden vil de give et engangsbeløb på 2.000 kr. til nogle ydelsesmodtagere, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Det er fx borgere på førtidspension, seniorpension eller efterløn. Og så bliver beskæftigelsesfradraget lempet i 2022 og 2023, som svarer til en skatteværdi på ca. 500 kr.

 

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet