Lemper reglerne: Nu må fleksjobbere arbejde i ægtefællers virksomhed

Møde i Folketingssalen om coronaforlængelse. Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling Peter Hummelgaard (S).

Skrevet af

26. august 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Hundredevis af mennesker i fleksjob kan med stor sandsynlighed beholde deres arbejde, hvis de er ansat i en ægtefælles virksomhed.

For et par måneder siden kunne Radio4 Morgen fortælle historien om hundredevis af fleksjobbere, der stod til at miste deres fleksjob.

Det skete, fordi de arbejder i deres ægtefælles ApS- eller A/S-virksomhed – og det må man ikke, selvom det foregår i vid udstrækning i kommuner i hele landet.

Men beskæftigelsesministeriet Peter Hummelgaard forventes senere i dag at lempe reglerne på området, så fleksjobberne igen må være ansat i en ægtefælles firma.

Og det har stor betydning for mange fleksjobbere, mener kommunikationschef hos Landsforeningen for Fleks- og Skånejobbere, Michael Pedersen:

“Muligheden for at kunne få endnu flere mennesker ud i fleksjob bliver endnu større. Det er rigtig positivt, for vi står med den udfordring, at næsten hver femte, der er bevilget et fleksjob, går ledige lige nu. Så ud over, at vi får reddet nogle jobs, tror vi også på, at det giver endnu flere muligheder for at få endnu flere mennesker ud for at arbejde,” siger Michael Pedersen til Radio4 Morgen.

Fleksjobber: Jeg kan komme videre med mit liv

Lykke Melissa Hansen har de seneste 3 år arbejdet i sin mands virksomhed i et fleksjob, fordi hun lider af kroniske smerter.

Tidligere på året stiftede hendes mand en ny virksomhed. Men da hun ville følge med ham over i den nye virksomhed, var det ikke længere en mulighed, fordi Lykke Melissa Hansen efterfølgende fik besked fra kommunen om, at en ansættelse hos hendes mand ikke længere var lovligt.

Derfor er hun glad for, at politikerne nu er klar til at lempe på reglerne:

“Jeg ser frem til forhåbentlig at få noget af det løst og komme lidt videre med mit liv. Jeg ser også frem til, at min ægtefælle kan komme videre med sit. Det er jo lige så meget den person, der står og vil ansætte den bedste kandidat til jobbet, som ikke har haft muligheden for det,” siger Lykke Melissa Hansen til Radio4.

Hør interviewet med Lykke Melissa Hansen i Radio4 Morgen her:

Hos Enhedslisten er beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez tilfreds med den nye aftale. Nu venter et arbejde med at få de allerede fyrede fleksjobbere tilbage på arbejdsmarkedet igen, mener hun:

“Det er noget af det, som vi vil være opmærksomme på. Vi vil også være opmærksomme på, at vores byrådsmedlemmer i hele landet får fulgt op på, hvad praksis er i deres kommune, så vi fra så mange niveauer som muligt prøver at sørge for, at de mennesker, der er blevet fyret, forhåbentlig snart kan komme tilbage igen.”

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ønsker først at udtale sig om lempelserne, når aftalen er faldet endeligt på plads.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00