Nyhedsartikel

Løsning er på vej: PFAS-forurenet jord kan blive renset i Randers

sks@radio4.dk

Der kan være en løsning på vej til de mange PFAS-forurenede områder rundt om i landet.

For lidt over en måned siden kortlagde Miljøstyrelsen 188 potentielt forurenede brandøvelsespladser rundt om i landet, hvor brandskum med det svært nedbrydelige stof PFAS er blevet brugt.

Kortlægningen kommer, efter 188 borgere i Korsør har fået konstateret forhøjet kolesteroltal, fordi de har spist kalvekød fra køer, som græssede på forurenede marker nær brandskolen.

Men nu kan en løsning blive at rense PFAS-forurenet jord i en specialiseret jordanlægsmaskine og rense PFAS-forurenet vand i et vandrensningsanlæg.

Det bliver i disse uger testet.

Hos Teknologisk Institut, der er tilknyttet projektet, håber man allerede fra næste år at kunne fjerne forureningen fra brandskolejorden og -vandet.

“Jeg er rimelig optimistisk. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med den her nye ‘vaskehal’, der er blevet udviklet. Det kan godt være, at vi i starten ikke kan rense al jorden, og vi bliver sikkert også bedre til at få omkostningerne ned med tiden, men jeg er sikker på, at vi er i gang næste år med at rense jorden,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Virksomheden Aquarden Technologies i Skævinge i det nordlige Sjælland skal forsøge at rense det forurenede vand, mens Nordic Waste nær Randers skal stå for oprensning af jorden, som er den største del af projektet.

Begge virksomheder arbejder sammen med Teknologisk Institut og DTU Miljø om rensningsprojektet.

Den forurenede jord vil blive flyttet fra områder rundt i landet og hen til Nordic Waste i Randers, hvor jorden vil blive kørt igennem den såkaldte vaskehal.

Når jorden er renset bliver PFAS-stoffet efterfølgende brændt af, så det forsvinder helt.

Men netop fordi teknologien stadig er spæd, er der også en del ubekendte.

“Vi ved ikke, hvad oprensningen af jorden vil komme til at koste. Det er vi ikke langt nok til at vide. I 2019 blev der dog lavet en samlet rapport for de nordiske lande over, hvad man forventer sådan en slags oprensning vil koste, og deres bud lød på mellem 300 millioner og 6 milliarder kroner i Danmark. Det er jo et meget stort spænd, men jeg tør ikke vurdere, hvor vi kommer til at ligge i det spænd,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Hør hele interviewet med Rikke Markfoged, projektleder ved Teknologisk Institut, her:

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet