Nyhedsartikel

Løsning er på vej: PFAS-forurenet jord kan blive renset i Randers

sks@radio4.dk

Der kan være en løsning på vej til de mange PFAS-forurenede områder rundt om i landet.

For lidt over en måned siden kortlagde Miljøstyrelsen 188 potentielt forurenede brandøvelsespladser rundt om i landet, hvor brandskum med det svært nedbrydelige stof PFAS er blevet brugt.

Kortlægningen kommer, efter 188 borgere i Korsør har fået konstateret forhøjet kolesteroltal, fordi de har spist kalvekød fra køer, som græssede på forurenede marker nær brandskolen.

Men nu kan en løsning blive at rense PFAS-forurenet jord i en specialiseret jordanlægsmaskine og rense PFAS-forurenet vand i et vandrensningsanlæg.

Det bliver i disse uger testet.

Hos Teknologisk Institut, der er tilknyttet projektet, håber man allerede fra næste år at kunne fjerne forureningen fra brandskolejorden og -vandet.

“Jeg er rimelig optimistisk. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med den her nye ‘vaskehal’, der er blevet udviklet. Det kan godt være, at vi i starten ikke kan rense al jorden, og vi bliver sikkert også bedre til at få omkostningerne ned med tiden, men jeg er sikker på, at vi er i gang næste år med at rense jorden,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Virksomheden Aquarden Technologies i Skævinge i det nordlige Sjælland skal forsøge at rense det forurenede vand, mens Nordic Waste nær Randers skal stå for oprensning af jorden, som er den største del af projektet.

Begge virksomheder arbejder sammen med Teknologisk Institut og DTU Miljø om rensningsprojektet.

Den forurenede jord vil blive flyttet fra områder rundt i landet og hen til Nordic Waste i Randers, hvor jorden vil blive kørt igennem den såkaldte vaskehal.

Når jorden er renset bliver PFAS-stoffet efterfølgende brændt af, så det forsvinder helt.

Men netop fordi teknologien stadig er spæd, er der også en del ubekendte.

“Vi ved ikke, hvad oprensningen af jorden vil komme til at koste. Det er vi ikke langt nok til at vide. I 2019 blev der dog lavet en samlet rapport for de nordiske lande over, hvad man forventer sådan en slags oprensning vil koste, og deres bud lød på mellem 300 millioner og 6 milliarder kroner i Danmark. Det er jo et meget stort spænd, men jeg tør ikke vurdere, hvor vi kommer til at ligge i det spænd,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Hør hele interviewet med Rikke Markfoged, projektleder ved Teknologisk Institut, her:

Læs også

03.12.21

Forsvarsminister Trine Bramsen: Jeg ville ikke selv bo op ad Forsvarets forureninger

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forklarede på fredagens samråd, at de omfattende forureninger med giftstofferne PFAS på flyvestationerne ikke er blevet bremset eller oprenset, fordi der ikke er givet påbud fra tilsynsmyndighederne. Men i 2019 anbefalede ministeriets egen styrelse at begynde frivillig oprensning, fordi der var så store overskridelser på flyvestationerne, at der var risiko for påbud og erstatningssager.   – Der er…

Læs mere
02.12.21

Mens giftstoffer spreder sig, vil Forsvarsministeriet bruge fire år på test af metoder

Forsvarsministeriet vil bruge fire år på at teste metoder, der kan stoppe giftstoffer i at sprede sig ved flyvestationerne. Det på trods af, at der ifølge eksperter allerede er gennemtestede metoder. Èt pilotprojekt til 1-2 millioner kroner, som skal teste afværgemetoder. Det er hvad Forsvarsministeriet indtil videre har planlagt at sætte ind med overfor de omfattende forureninger med PFAS-giftstoffer på Forsvarets flyvestationer de næste fire år. Det fortæller…

Læs mere
02.12.21

Forening advarer: Fusion af afdelinger for blodsygdomme kan koste liv

En sammenlægning af to afdelinger på landets førende hospitaler risikerer at koste liv. Så skarp lyder kritikken af fusionen mellem Herlev Hospitals og Rigshospitalets afdeling for blodsygdomme. Fusion mellem Rigshospitalets og Herlevs afdeling for blodsygdomme er ikke gået som planlagt. Afdelingen skulle have haft 70 sengepladser, men ifølge den ledende overlæge på afdelingen, Lars Kjeldsen,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet