Nyhedsartikel

Løsning er på vej: PFAS-forurenet jord kan blive renset i Randers

sks@radio4.dk

Der kan være en løsning på vej til de mange PFAS-forurenede områder rundt om i landet.

For lidt over en måned siden kortlagde Miljøstyrelsen 188 potentielt forurenede brandøvelsespladser rundt om i landet, hvor brandskum med det svært nedbrydelige stof PFAS er blevet brugt.

Kortlægningen kommer, efter 188 borgere i Korsør har fået konstateret forhøjet kolesteroltal, fordi de har spist kalvekød fra køer, som græssede på forurenede marker nær brandskolen.

Men nu kan en løsning blive at rense PFAS-forurenet jord i en specialiseret jordanlægsmaskine og rense PFAS-forurenet vand i et vandrensningsanlæg.

Det bliver i disse uger testet.

Hos Teknologisk Institut, der er tilknyttet projektet, håber man allerede fra næste år at kunne fjerne forureningen fra brandskolejorden og -vandet.

“Jeg er rimelig optimistisk. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med den her nye ‘vaskehal’, der er blevet udviklet. Det kan godt være, at vi i starten ikke kan rense al jorden, og vi bliver sikkert også bedre til at få omkostningerne ned med tiden, men jeg er sikker på, at vi er i gang næste år med at rense jorden,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Virksomheden Aquarden Technologies i Skævinge i det nordlige Sjælland skal forsøge at rense det forurenede vand, mens Nordic Waste nær Randers skal stå for oprensning af jorden, som er den største del af projektet.

Begge virksomheder arbejder sammen med Teknologisk Institut og DTU Miljø om rensningsprojektet.

Den forurenede jord vil blive flyttet fra områder rundt i landet og hen til Nordic Waste i Randers, hvor jorden vil blive kørt igennem den såkaldte vaskehal.

Når jorden er renset bliver PFAS-stoffet efterfølgende brændt af, så det forsvinder helt.

Men netop fordi teknologien stadig er spæd, er der også en del ubekendte.

“Vi ved ikke, hvad oprensningen af jorden vil komme til at koste. Det er vi ikke langt nok til at vide. I 2019 blev der dog lavet en samlet rapport for de nordiske lande over, hvad man forventer sådan en slags oprensning vil koste, og deres bud lød på mellem 300 millioner og 6 milliarder kroner i Danmark. Det er jo et meget stort spænd, men jeg tør ikke vurdere, hvor vi kommer til at ligge i det spænd,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Hør hele interviewet med Rikke Markfoged, projektleder ved Teknologisk Institut, her:

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet