Nyhedsartikel

Løsning er på vej: PFAS-forurenet jord kan blive renset i Randers

sks@radio4.dk

Der kan være en løsning på vej til de mange PFAS-forurenede områder rundt om i landet.

For lidt over en måned siden kortlagde Miljøstyrelsen 188 potentielt forurenede brandøvelsespladser rundt om i landet, hvor brandskum med det svært nedbrydelige stof PFAS er blevet brugt.

Kortlægningen kommer, efter 188 borgere i Korsør har fået konstateret forhøjet kolesteroltal, fordi de har spist kalvekød fra køer, som græssede på forurenede marker nær brandskolen.

Men nu kan en løsning blive at rense PFAS-forurenet jord i en specialiseret jordanlægsmaskine og rense PFAS-forurenet vand i et vandrensningsanlæg.

Det bliver i disse uger testet.

Hos Teknologisk Institut, der er tilknyttet projektet, håber man allerede fra næste år at kunne fjerne forureningen fra brandskolejorden og -vandet.

“Jeg er rimelig optimistisk. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes med den her nye ‘vaskehal’, der er blevet udviklet. Det kan godt være, at vi i starten ikke kan rense al jorden, og vi bliver sikkert også bedre til at få omkostningerne ned med tiden, men jeg er sikker på, at vi er i gang næste år med at rense jorden,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Virksomheden Aquarden Technologies i Skævinge i det nordlige Sjælland skal forsøge at rense det forurenede vand, mens Nordic Waste nær Randers skal stå for oprensning af jorden, som er den største del af projektet.

Begge virksomheder arbejder sammen med Teknologisk Institut og DTU Miljø om rensningsprojektet.

Den forurenede jord vil blive flyttet fra områder rundt i landet og hen til Nordic Waste i Randers, hvor jorden vil blive kørt igennem den såkaldte vaskehal.

Når jorden er renset bliver PFAS-stoffet efterfølgende brændt af, så det forsvinder helt.

Men netop fordi teknologien stadig er spæd, er der også en del ubekendte.

“Vi ved ikke, hvad oprensningen af jorden vil komme til at koste. Det er vi ikke langt nok til at vide. I 2019 blev der dog lavet en samlet rapport for de nordiske lande over, hvad man forventer sådan en slags oprensning vil koste, og deres bud lød på mellem 300 millioner og 6 milliarder kroner i Danmark. Det er jo et meget stort spænd, men jeg tør ikke vurdere, hvor vi kommer til at ligge i det spænd,” siger Rikke Markfoged, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Hør hele interviewet med Rikke Markfoged, projektleder ved Teknologisk Institut, her:

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet