EU-chefforhandler lover danske fiskere en samlet Brexitpakke

Britain's Prime Minister and Conservative leader Boris Johnson poses holding a cod during a general election campagin visit to Grimsby Fish Market in Grimsby, northeast England, on December 9, 2019. - Britain will go to the polls on December 12, 2019 to vote in a pre-Christmas general election. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Skrevet af

6. februar 2020

Danske og europæiske fiskeres adgang til britisk farvand bliver utvivlsomt en del af handelsaftalen mellem Storbritannien og EU – ellers bliver der ingen aftale.

Det er løftet fra EU’s chefforhandler, Michel Barnier, til Radio4’s EU-program, Lobbyland, allerede inden mandagens indblik i forhandlingsgrundlaget for de kommende brexitforhandlinger.

Spørgsmål: Vil du love, at fiskeriaftalen vil være en del af den overordnede handelsaftale – dermed betydende, at hvis der ikke er en aftale om fiskeri, så er der ingen aftale?

– Mit svar er et helt klart ”ja”. En aftale om fiskeri vil helt sikkert være en del af handelsaftalen, siger Barnier til Lobbyland.

Fiskere: Vi skal med i samlet pakke

Danske fiskere er afhængige af at kunne fiske i britisk farvand, og ifølge Fridi Magnusen, der er formand for Danmarks Pelagiske Producentforening, er det derfor helt vitalt, at handelsaftalen også omfatter fiskeri.

– Det vigtige for os er, at politikerne er bevidste om, at fiskeriet ikke bliver isoleret, men at fiskeriet bliver taget med i den store pakke, sagde han for nyligt til Radio4.

Fridi Magnusen frygter, at fiskeriet ellers vil stå tilbage med dårlige kort på hånden.

Barniers løfte til de danske fiskere står dog i modsætning til Boris Johnsons løfte til de britiske fiskere.

Fiskeriet skal stå for sig selv, lyder det – og dermed er der lagt op til en kamp om, hvem der må slække på løfterne.

Franske fiskere har allerede mærket konsekvenserne af briternes udtrædelse af EU den 31. januar, da Storbritannien efterfølgende har forbudt franskmændene at fiske omkring blandt andet øen Guernsey.

Boris Johnson lægger op til, at britisk farvand kun er for britiske både, men EU’s chefforhandler, Michel Barnier, har lovet de danske og europæiske fiskere, at en handelsaftale vil inkludere fiskerettigheder. Arkivfoto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Michel Barnier, der har været EU’s spydspids i Brexitforhandlingerne siden oktober 2016, har tidligere været i Danmark for at besøge bekymrede fiskere i Thyborøn.

Han har ikke glemt de danske fiskere, og selv om forhandlingstiden på knap 11 måneder er sparsom, står han ved sit løfte.

– Jeg husker stadig mit besøg i Thyborøn og mit møde med de lokale fiskere, og vi vil gøre vores bedste for at sikre rettighederne for dem,” sagde han til Lobbyland.

Mandag offentliggjorde Barnier lidt af grundlaget for de kommende forhandlinger mellem EU og Storbritannien, hvor kravet om lige adgang til britisk farvand samt ”stabile fiskekvoter” er fuldstændigt ufravigeligt.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har dog lagt fra kaj med et forslag om en årlig forhandling af fiskekvoter samt præmissen om, at britisk farvand ”først og fremmest skal være for britiske både”.

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

00:00
00:55