Nyhedsartikel

Lykketoft om Foghs tur til Taiwan: “Han har ingen god grund til at tage derhen”

Katrine Volsing & Simon Sandemand
kav@radio4.dk

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens indleder tirsdag et tre dage langt besøg i Taiwan som formand for organisationen Alliance of Democracies Foundation.

Men det giver ikke mening med sådan et besøg. Det mener tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft.

“Der er ikke nogen rigtig god grund til at en mand, der har været så fremtrædende placeret i Danmark og i NATO som leder, skal bidrage til at gøre den her betændte situation endnu mere betændt”, siger han til Radio4.

Fra organisationen Alliance of Democracies Foundation lyder det, at fokus for turen vil være på støtte til Taiwan fra den demokratiske verden og på at skabe en tættere relation mellem EU og Taiwan.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog yderligere til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august 2022.

Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring Taiwan.

Men Mogens Lykketoft tror, at besøget kan skabe flere spændinger i den i forvejen betændte relation.

“Jeg tror ikke nødvendigvis, at en højprofileret rejse fra hans side til Taiwan er et bidrag til at bevare ro og for den sags skyld demokrati for Taiwan”, siger han.

Han frygter derimod, at besøget kan blive opfattet som en provokation.

“Kina er den næststørste økonomi, det er en central spiller i verden og vi har ingen interesse i at drive dem længere i en mere nationalistisk og militaristisk retning. Vi har heller ingen interesse i at drive dem i et tættere samarbejde med Putin, tværtimod. Der er alle mulige grunde til, at vi ikke har nogen som helst interesse i at provokere Kina lige nu”, siger han.

Og det mener han, at Anders Fogh Rasmussen gør.

“Hans alliance for demokrati lever lidt af den provokation, men er også stærkt økonomisk afhængig af bistanden fra Taiwan”, siger han.

Bekymringen bliver dog ikke delt af Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på blandt andet Kina og Taiwan.

“Det kan blive til en sag, hvis den danske regering bakker op om besøget eller en større delegation fra Folketinget kunne finde på at besøge Taiwan. Men Anders Fogh Rasmussen repræsenterer ikke Danmark eller NATO, så jeg ser ikke nogen umiddelbar grund til, at situationen skulle blive kørt op”, siger hun til Radio4.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne udtaler i en skriftlig kommentar til Radio4:

“Som udenrigsminister blander jeg mig ikke i, hvor nuværende såvel som tidligere folketingsmedlemmer eller tidligere ministre rejser hen i egen kapacitet. Det er også en linje, som tidligere danske regeringer har anlagt. Sådanne besøg ændrer ikke på, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik. Danmark har et godt handelssamarbejde med Taiwan samtidig med, at vores et-Kina-politik ligger fast. Jeg er orienteret om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens kommende besøg. Udenrigsministeriet har ikke forestået planlægningen af besøget.”

Radio4 har forsøgt at få en kommentar Anders Fogh Rasmussen, men det har ikke været muligt.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet