Mangel på taxachauffører rammer især landområderne

Taxi eller taxa på taxaholdeplads på Kongens Nytorv

Skrevet af

13. juni 2022

amho@radio4.dk

amho@radio4.dk

Der mangler taxachauffører i hele landet, men det kan særligt mærkes uden for de større byer, hvor det kan være svært at få en taxa hjem en sen nattetime. Sådan lyder det fra Dansk Persontransport.

Hvis du bor uden for landets større byer, så kan det være svært at skaffe en taxa, når du eksempelvis skal hjem efter en festlig aften.

Ifølge Dansk Persontransport, der er brancheforening for bus- og taxivognmænd herhjemme, så mangler der omkring 500-600 taxachauffører i hele landet.

Det går hårdest ud over landområderne, hvor der i forvejen er få chauffører:

”Det er klart, at det kan mærkets mest i de områder, hvor der ikke er mange taxaer i forvejen. Dér slår manglen på chauffører hårdere igennem. Der kan man komme til at vente i længere tid, eller måske kører der slet ikke nogen taxaer på de skæve tidspunkter f.eks. om natten,” siger Trine Wollenberg, der er vicedirektør i Dansk Persontransport med ansvar for blandt andet taxikørsel.

Hør hele interviewet med Trine Wollenberg her:

Søren Rasmussen, der bor i Skallebølle ved Vissenbjerg i Assens Kommune på Fyn, kender også til, at det kan være svært at få en taxa, når man har brug for det.

”Hvis jeg har været i byen eller været sammen med en kammerat og har fået lidt for meget at drikke, så er en taxa hjem ofte den eneste løsning. Men der kan tit gå to timer før den kommer, og jeg har også oplevet, at den slet ikke kommer,” siger han.

Han er bekymret for, at det en dag betyder, at nogen vælger at tage deres egen bil, selvom de har drukket:

”Vi er jo ude på landet, og hvis du bliver smidt ud af et værtshus, fordi det lukker, og du ikke ved, hvornår taxaen kommer, og ens bil holder lige ved siden af, så kan man godt blive fristet til at tage den,” siger Søren Rasmussen.

Hør hele interviewet med Søren Rasmussen her:

Påvirker landområderne negativt

Det kan være med til at gøre det mindre attraktivt at bo i landområderne, lyder det fra Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd:

”Muligheden for at kunne få en taxa spiller ind sammen med muligheden for at kunne tage offentlig transport. Og det har særligt en betydning for unge mennesker, som ikke selv har kørekort endnu, og ældre som måske ikke længere har bil,” siger han.

Hør hele interviewet med Steffen Damsgaard her:

Hos Dansk Persontransport tror Trine Wollenborg, at det kan løse en del af udfordringen, hvis man planlægger sin kørsel.

”Som forbruger er det en god idé at forberede sig. Man er måske vant til, at en taxa har været en slags her-og-nu-bestilling. Men man skal nok vænne sig til, at sådan er det ikke nødvendigvis længere. Og hvis man forbereder sin kørsel og bestiller en taxa i god tid, så er det vores oplevelse, at ens behov ofte godt kan efterkommes.”

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00