Nyhedsartikel

Martin vil genstarte det omstridte danske minkerhverv

Ritzau

En lille gruppe avlere er klar til at sætte liv i minkerhvervet, når forbuddet mod mink hæves fra 1. januar.

Fra han var 13 år, har 28-årige Martin Korsbæk arbejdet med mink. I midten af januar sætter han de første 600 importerede minktæver ind i burene på sin egen farm i Fjerritslev i Nordjylland.

Dermed bliver han en af de allerførste, som genstarter dansk minkavl, som fra 1. januar igen er tilladt. Trods en omfattende politisk forhistorie, som han næsten ikke orker at tale mere om.

“Det er træls, men vi får ikke noget ud af at kigge bagud. Jeg synes, vi kan lave så godt et produkt, og vi kan forsvare det dyrevelfærdsmæssigt,” siger han.

“Jeg har bestilt 600 tæver fra Finland til min egen farm til en start. Jeg håber dels, at vi får en levedygtig branche og ikke bare bliver nogle ganske få, og dels at jeg selv kan skabe en bedrift med 1200-1500 dyr, så vi kan leve af det,” siger han.

Hør mere om genstart af det danske minkerhverv i Nyhederne på Radio4


Louise Simonsen er formand for den nye minkforening, Danske Mink, der har kæmpet en indædt kamp for at genrejse et dansk minkerhverv.

“Vi er ovre det værste, og vi skal nok komme i mål. Det var minkene, der blev slået ned, men ikke de danske minkavlere, som stadig kan lave verdens bedste mink.”

Hun peger på de 13 avlere, der har søgt en dvaleordning som oplagte nye minkproducenter. Men som alle andre med kendskab til branchen forventer hun heller ikke en ny guldalder for minkavl.

“Vi kommer aldrig tilbage til tidligere tiders produktion, og der var også for mange mink. Jeg glæder mig over et mere afdæmpet niveau, men med en fornuftig omsætning.”

Tage Pedersen er mangeårig formand for den gamle avlerforening, Danske Minkavlere. Han har ikke store forventninger til erhvervets fremtid.

“Der bliver kun tale om ganske få, måske en håndfuld. Men det er ligegyldigt, om det er 5 eller 20 minkfarme, der starter. Det får man ikke et nyt erhverv ud af. Vi kommer aldrig i nærheden af det erhverv, vi engang havde,” siger han.

Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse siger, at Danmark lader en historisk chance for at lukke minkproduktionen endeligt ned i Danmark passere.

“Men vi kæmper videre for at stoppe minkavl gennem et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU,” siger hun.

Privatfoto

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet