Nyhedsartikel

Martin vil genstarte det omstridte danske minkerhverv

Ritzau

En lille gruppe avlere er klar til at sætte liv i minkerhvervet, når forbuddet mod mink hæves fra 1. januar.

Fra han var 13 år, har 28-årige Martin Korsbæk arbejdet med mink. I midten af januar sætter han de første 600 importerede minktæver ind i burene på sin egen farm i Fjerritslev i Nordjylland.

Dermed bliver han en af de allerførste, som genstarter dansk minkavl, som fra 1. januar igen er tilladt. Trods en omfattende politisk forhistorie, som han næsten ikke orker at tale mere om.

“Det er træls, men vi får ikke noget ud af at kigge bagud. Jeg synes, vi kan lave så godt et produkt, og vi kan forsvare det dyrevelfærdsmæssigt,” siger han.

“Jeg har bestilt 600 tæver fra Finland til min egen farm til en start. Jeg håber dels, at vi får en levedygtig branche og ikke bare bliver nogle ganske få, og dels at jeg selv kan skabe en bedrift med 1200-1500 dyr, så vi kan leve af det,” siger han.

Hør mere om genstart af det danske minkerhverv i Nyhederne på Radio4


Louise Simonsen er formand for den nye minkforening, Danske Mink, der har kæmpet en indædt kamp for at genrejse et dansk minkerhverv.

“Vi er ovre det værste, og vi skal nok komme i mål. Det var minkene, der blev slået ned, men ikke de danske minkavlere, som stadig kan lave verdens bedste mink.”

Hun peger på de 13 avlere, der har søgt en dvaleordning som oplagte nye minkproducenter. Men som alle andre med kendskab til branchen forventer hun heller ikke en ny guldalder for minkavl.

“Vi kommer aldrig tilbage til tidligere tiders produktion, og der var også for mange mink. Jeg glæder mig over et mere afdæmpet niveau, men med en fornuftig omsætning.”

Tage Pedersen er mangeårig formand for den gamle avlerforening, Danske Minkavlere. Han har ikke store forventninger til erhvervets fremtid.

“Der bliver kun tale om ganske få, måske en håndfuld. Men det er ligegyldigt, om det er 5 eller 20 minkfarme, der starter. Det får man ikke et nyt erhverv ud af. Vi kommer aldrig i nærheden af det erhverv, vi engang havde,” siger han.

Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse siger, at Danmark lader en historisk chance for at lukke minkproduktionen endeligt ned i Danmark passere.

“Men vi kæmper videre for at stoppe minkavl gennem et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU,” siger hun.

Privatfoto

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet