Nyhedsartikel

Marts nærmer sig solskins-rekord: “Man bliver mere frisk og får mere mod på tingene”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Marts måned ser ud til at slå rekorden som den mest solrige marts måned målt i Danmark.

“Jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at det her bliver den mest solrige marts, der er målt i Danmark i de lidt over 100 år, hvor man har målt. Rekorden hedder 200 timer solskin, og den er fra 1943. Vi mangler kun 20 timers solskin, før den er slået, og vi har otte dage tilbage til det”, siger Sebastian Pelt, Vejrvært og meteorolog hos TV 2 Vejret.

De mange solskinstimer har en positiv effekt på vores hjerne og velbefindende.

“Først og fremmest påvirker sollys hjernen direkte. Det går ind gennem øjnene og rammer vores indre ur inde i hjernen, og så ved hjernen, at det er dag, og man bliver mere frisk og får mere mod på tingene. Det bedste er at komme ud og vende ansigtet op imod solen, uden at stirre direkte på den, men få masser af lys ind i øjnene. Det har også en masse indirekte effekter. Man kommer mere ud, man bevæger sig mere, man får måske set flere venner, og alle de ting er også godt for humøret,” siger Birgitte Rahbek Kornum, som er lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Desuden påvirker solen vores søvn positivt:

“Når hjernen forstår, at det er dag, som den gør med mere lys, så bliver søvnen også bedre. Så når man har en god aktiv dag, får masser af lys, kommer ud og bevæger sig, ser nogle venner, så ved hjernen, at det er dag. Og når det så bliver nat, så forstår den bedre, at det er nat, og så sover man faktisk bedre. Det hjælper virkelig på søvnen. Og fordi man begynder at sove bedre, så falder søvnbehovet en lille smule, så det ser ud som om, at man har brug for en lille smule mindre søvn om sommeren end om vinteren”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Sebastian Pelt, vejrvært og meteorolog hos TV 2 Vejret og Birgitte Rahbek Kornum, som er lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet, her:

Den solrige marts måned, som vi befinder os i lige nu, står i skærende kontrast til februar, som ifølge Danmarks Meteorologiske Institut blev den næstmest våde februar måned, der er registreret siden 1874.

“Vi havde den næstmest våde februar, og nu har vi en meget tør marts – og april kan i princippet fortsætte tørt. Men sandsynligheden for, at den fortsætter ligeså tørt er lille, fordi det er ekstremt i forvejen. Men det betyder ikke, at april bliver en rigtig dårlig måned med masser af regn. Man kan ikke sige, at fordi vi er heldige nu, så skal vi være uheldige senere”, siger Sebastian Pelt, Vejrvært og meteorolog hos TV 2 Vejret.

Udover at have udsigt til at blive den mest solrige marts målt nogensinde, kan det også blive den tørreste.

“Der er en hvis sandsynlighed for, at det bliver den tørreste marts, vi har målt. Hvis ikke det bliver den tørreste, så bliver det blandt de allertørreste”, siger han til Radio4 Morgen.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet