Nyhedsartikel

Mathilde Blicher fik PTSD efter besøg hos “Hr. Doktor”: Nu vil voldtægtsdømt læge frikendes

Tobias Hansen Bødker, Jais Nørgaard Alstrøm
tohb@radio4.dk, jna@radio4.dk

En ung læge har i byretten fået fængselsstraf efter flere overgreb mod kvindelige patienter. Et af lægens ofre, Mathilde Blicher, kæmper i dag med PTSD og angst. Mandag begynder ankesagen i landsretten, hvor lægen kræver frifindelse.

Det skulle have været en helt almindelig knæ- og ankelundersøgelse efter et klodset uheld i et motionscenter.

Men i stedet endte det som et seksuelt overgreb begået af den læge, der skulle have hjulpet hende, da den 42-årige Mathilde Blicher en søndag i midten af januar 2022 blev indlagt på sygehuset i Viborg med store smerter.

Følg vores kommende podcastserie ‘I hænderne på Hr. Doktor’ om sagen her.

Efter et fald på et løbebånd, hvor hun havde slået sig så voldsomt, at hun næsten ikke kunne gå, blev Mathilde Blicher kørt i ambulance til hospitalet for at få behandling af lægerne på Viborg Regionshospital. 

Men den unge læge, der undersøgte hende, viste sig ifølge byretten at misbruge sin stilling til at begå overgreb mod hende og flere andre kvindelige patienter. 

Det afgjorde Retten i Aarhus i december sidste år, hvor lægen, Carlos Shiralipour, blev idømt to års fængsel i den opsigtsvækkende sag. Mandag begynder ankesagen i landsretten, hvor lægen kræver frifindelse.

Ifølge byretten blev Mathilde Blicher udsat for en voldtægt af anden karakter end samleje, mens hun lå i hospitalssengen i Viborg med store smerter i januar 2022.

Halvandet år efter overgrebet har lægens forbrydelse sat dybe spor i Mathilde Blicher.

Hun har i dag svært ved at sove, hun kæmper med angst og ifølge et notat fra Regionspsykiatri Midt har hun også fået diagnosen posttraumatisk belastningsreaktion. 

“Én ting er, hvad han har gjort ved mig, men det, som han har gjort mod mine børn ved at ødelægge mig, er utilgiveligt,” siger Mathilde Blicher. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathilde Blicher blev i januar 2022 indlagt på sygehuset i Viborg med en forstuvet ankel og et knæ, der var gået af led. Men lægen, der behandlede hende, udsatte hende ifølge byretten for et overgreb. Lægen nægter sig skyldig. Foto: Mikkel Andersen

Voldsomme konsekvenser 

I slutningen af december 2022 blev Carlos Shiralipour idømt to års ubetinget fængsel for blufærdighedskrænkelse og voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje mod Mathilde Blicher og en 27-årig kvindelig patient, der var indlagt med høj feber og influenza på Aarhus Universitetshospital. 

Han blev også dømt for blufærdighedskrænkelse af yderligere to kvindelige patienter på sygehuset i Viborg. 

Mathilde Blicher fortæller, at hun i dag har svært ved at stole på andre mennesker og samtidig har mistet sin tillid til både mænd og sundhedsansatte på grund af sagen. Tilbagevendende angstanfald har blandt andet betydet, at hun i lang tid ikke har været i stand til at hente sine børn fra skole. 

“Det har haft nogle voldsomme konsekvenser for børnene det her.  Og det er nok det, der gør mig mest ondt,” siger hun og tilføjer: 

“Hver dag, når jeg kører ud med mine børn, så ser jeg det som en sejr. At jeg godt kan. Også på de hårde dage.” 

Fakta: Posttraumatisk belastningsreaktion

Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) er ifølge Psykiatrifonden en stressreaktion på en svær psykisk belastning. Tilstanden kan blandt andet opstå “efter meget voldsomme oplevelser, hvor man har følt stærk rædsel, hjælpeløshed og intens frygt for sit eget eller andres liv.”

Diagnosen kræver ifølge sundhed.dk, at patienten har været udsat for “en exceptionel svær belastning af katastrofekarakter, som vil medføre symptomer hos næsten alle.”

Symptomerne vil typisk vise sig inden for seks måneder og kan blandt andet vise sig i form af depression, adfærdsforstyrrelser, psykosomatiske symptomer og for eksempel søvnbesvær, irritabilitet, koncentrationssvigt og symptomer af alvorlig karakter med genoplevelse af katastrofesituationen.

Kilder: Psykiatrifonden og sundhed.dk

Men Mathilde Blicher kæmper også med en skyldfølelse.  

For hun meldte ikke lægen til politiet med det samme. Hun frygtede, at ingen ville tro på hende, og derfor gik der flere måneder, før hun meldte lægen til politiet. Det har hun fortrudt flere gange siden. 

To måneder efter overgrebet begik Carlos Shiralipour nemlig endnu et overgreb – denne gang mod den 27-årige patient på Aarhus Universitetshospital. 

“Jeg sidder med den dårligste samvittighed og den største skyldfølelse,” siger Mathilde Blicher. 

Undervejs i retssagen er det kommet frem, at lægen ifølge den 27-årige kvindelige patient fra Aarhus Universitetshospital over for hende har tituleret sig selv “Hr. Doktor”. Over for Mathilde Blicher kaldte han sig “Doktor C”.  

Selv har lægen hele vejen igennem sagen nægtet sig skyldig i alle anklagerne.  

Han har i stedet udtalt, at hans handlinger var undersøgelser, at han var grundig og at han ville give patienterne den bedst mulige behandling.  

I sagen om Mathilde Blicher har Carlos Shiralipour erkendt, at han var hendes behandlende læge. Men han har afvist, at han skulle have begået et seksuelt overgreb. 

Han hævder, at der var tale om en rektalundersøgelse og ikke en vaginalundersøgelse af Mathilde Blicher, som han også nægter at have taget på brystet. 

Radio4 har via lægens advokat, Jan Schneider, forsøgt at få en kommentar fra Carlos Shiralipour, men det har ikke været muligt. Ifølge advokaten kan Carlos Shiralipour “på grund af sin tavshedspligt aktuelt ikke udtale sig.”

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet