Medarbejderne undrede sig: Moderaterne-ordfører får kritik for opsigtsvækkende indkøb

Nanna W. Gotfredsen driver Gadejuristen, der hjælper socialt udsatte med retshjælp. Her snakker hun med en kvinde, der blandt andet skal have hjælp til at anmelde en voldtægt.

Skrevet af

8. maj 2023

Moderaterne-ordfører Nanna W. Gotfredsen, der var med til at grundlægge Gadejuristen, bliver nu kritiseret for sin måde at forvalte pengene på i den københavnske organisation. Tidligere medarbejdere fortæller, at de undrede sig over et indkøb, der kostede Gadejuristen 88.000 kr. 

Få uger efter, at Moderaternes kulturordfører Jon Stephensen besluttede at gå på orlov, rammer en ny sag om partimedlemmernes fortid Lars Løkke Rasmussens parti. 

Moderaternes ordfører for socialt udsatte, Nanna W. Gotfredsen, der har været med til at stifte Gadejuristen, bliver nu kritiseret for sin måde at forvalte pengene på i den københavnske retshjælpsorganisation, som hvert år får millioner af kroner i støtte fra det offentlige.

Radio4 har de seneste måneder talt med tidligere medarbejdere i Gadejuristen, som fortæller, at de undrede sig over nogle af de indkøb, som organisationen brugte penge på under Nanna W. Gotfredsens ledelse. Og særligt ét indkøb undrede dem.

I januar 2020 betalte Gadejuristen nemlig 88.678 kr. for en trehjulet kabinescooter af mærket Piaggio hos en forhandler i Køge. Den sorte tuktuk blev ikke parkeret ved Gadejuristens adresse i København, men blev i stedet transporteret til en garage ved et hus på Bornholm, hvor en privat relation til Nanna W. Gotfredsen bor.

Manden, der bor i huset, fortæller selv til Radio4, at han har været i et forhold med Nanna W. Gotfredsen, og at han kunne bruge køretøjet som han ville, så længe han bare “passede og plejede” den.

Det er ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, “meget usædvanligt.”

“Jeg kan ikke rigtigt erindre noget, der minder om det her. Det er meget alvorligt,” siger Per Nikolaj Bukh, der vurderer, at det nyvalgte folketingsmedlem kan have forbrudt sig mod reglerne, hvis tuktukken er blevet anvendt privat, sådan som den tidligere relation fortæller.

“Tuktukken tilhører Gadejuristen, og derfor må den ikke benyttes privat af medarbejdere og slet ikke af deres pårørende. Hvis det sker, kan der både være tale om eventuel beskatning af det, og der kan være tale om misbrug af midler,” siger Per Nikolaj Bukh. 

Ifølge den tidligere relation til Nanna W. Gotfredsen stod det knap 90.000 kr. dyre køretøj indtil sommeren sidste år hjemme ved hans adresse på Bornholm – cirka 190 kilometer fra Gadejuristens adresse i København. 

“Den har stået hos mig,” siger den tidligere relation og tilføjer, at han indimellem selv kørte rundt i den sorte tuktuk i sin fritid. 

Har du brugt den? 

“Det var en, som jeg brugte, ja,” siger han. Radio4 er bekendt med hans identitet. 

“Vi nyder freden”

Et foto, som Nanna W. Gotfredsen selv har delt på Facebook i juni 2020, viser den sorte tuktuk køre rundt i sandet på en strand i Allinge på Bornholm. 

“Så så man lige mig køre ræs i en Piaggio,” skriver Nanna W. Gotfredsen i sit opslag til billedet, hvorefter en af hendes følgere spurgte, om hun mon var klar over, at Folkemødet på Bornholm var aflyst på grund af corona. 

“Ja! Og vi nyder freden,” svarede Nanna W. Gotfredsen. 

Artiklen fortsætter under opslaget.

Fakturaen, som Radio4 er i besiddelse af, viser, at Gadejuristen i januar 2020 købte tuktukken for lidt over 88.000 kr. af en forhandler i Køge. Indkøbet blev i de officielle regnskaber bogført som “inventar” under posten “egne midler.” 

Radio4 har flere gange forsøgt at få et interview med Nanna W. Gotfredsen. I december skrev hun i en kortfattet sms til Radio4, at “nævnte tuk ikke er indkøbt for offentlige midler.” 

Hun har på intet tidspunkt svaret på Radio4’s spørgsmål til sagen, og det er dermed uvist, hvordan hun forholder sig til kritikken. 

Økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet kalder det alvorligt, hvis indkøbet, der er betalt med Gadejuristens penge, er blevet brugt privat.

“Det er indlysende, at man ikke må det,” siger økonomiprofessoren.

Ifølge ham har det ingen betydning for reglerne, at Gadejuristen betegner indkøbet som betalt med “egne midler”, og han mener, at sagen skiller sig ud. 

Medarbejdere undrede sig 

Nanna W. Gotfredsen har i mange år været kendt som en af de mest markante forkæmpere for hjemløse, sexarbejdere og gadefolk i København, og hun har i årevis stået i spidsen for Gadejuristen, der gennem flere år har modtaget millioner af kroner i offentlige midler fra Civilstyrelsen og Socialstyrelsen. 

Under valgkampen promoverede hun sit kandidatur side om side med den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og en hjemløs et sted i København i videoer, som Moderaterne lagde på Facebook. 

De tidligere medarbejdere, som Radio4 har talt med, forlod Gadejuristen i 2021 efter et forløb med massiv intern uro, hvor samarbejdet mellem medarbejderne og Nanna W. Gotfredsen var gået i hårdknude. Konflikten eskalerede så meget, at bestyrelsesmedlemmer efterfølgende offentligt betegnede forløbet som et kupforsøg, mens medarbejderne derimod fortalte, at det handlede om, at de var bekymrede for Gadejuristens fremtid med Nanna W. Gotfredsen i spidsen.

Blandt andet var organisationens forvaltning af penge ifølge Radio4’s oplysninger en del af medarbejdernes kritikpunkter.

Den tidligere jurist i Gadejuristen, Filip Soos, siger, at han undrede sig over indkøbet af tuktukken.

“Som medarbejdere kunne vi ikke se noget sagligt formål med at købe den,” skriver Filip Soos i et svar. Han er i dag ansat hos Gadejuristens direkte konkurrent, Stenbroens Jurister, men arbejdede under Nanna W. Gotfredsen på tidspunktet for indkøbet. 

Maja Løvbjerg Hansen, der indtil foråret 2021 var ansat hos Gadejuristen, men i dag også arbejder hos konkurrenten, fortæller, at hun også undrede sig kraftigt over indkøbet. Ifølge hende var der blandt nogle af medarbejderne i Gadejuristen “bekymring for den måde, som organisationens midler blev brugt på” under Nanna W. Gotfredsens ledelse. 

Radio4 har forelagt kritikken for Helle Abild Hansen, der var daglig leder for Gadejuristen i november sidste år, hvor den italienske tuktuk for første gang blev transporteret fra Bornholm til organisationens adresse på Værnedamsvej i København. 

Ifølge Helle Abild Hansen fandt hun først ud af, at Gadejuristen havde brugt penge på en tuktuk, som stod på Bornholm, da hun var ved at planlægge Gadejuristens besøg på Folkemødet 2022 – knap to år efter indkøbet af køretøjet. Hun forklarer, at hun i den forbindelse fik at vide, at tuktukken var tiltænkt til brug på blandt andet Folkemødet, som var aflyst i 2020 og blev afholdt i en stærkt begrænset udgave i 2021 på grund af corona.

På det tidspunkt, hvor Folkemødet blev afholdt i 2021, havde Gadejuristen lukket ned for alle aktiviteter efter en periode med intern uro og deltog heller ikke med events på Folkemødet ifølge den officielle deltagerliste. Først i løbet af efteråret 2021 genopstod Gadejuristen.   

“På Folkemødet vurderer vi, at det er svært at komme rundt på hele festivalområdet i tuktukken, ligesom vi også så gode muligheder i at bruge den herovre (København, red.), og derfor skulle den hjem,” skriver Helle Abild Hansen i en mail. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Nanna W. Gotfredsen blev valgt ind i Folketinget for Moderaterne ved det seneste valg og er siden blevet ordfører for socialt udsatte i Lars Løkke Rasmussens parti. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Afviser kritikken 

Helle Abild Hansen har sendt et screenshot af et billede til Radio4, hvor det fremgår, at tuktukken angiveligt kun har kørt 427 kilometer, og hun skriver i en mail, at hun derfor “har svært ved at tro, at der er kørt privat i den.” 

Radio4 har bedt om at få tilsendt det oprindelige foto med metadata, som viser, hvor og hvornår fotoet er taget. Men det har Helle Abild Hansen ikke svaret på. 

Ifølge økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh ændrer antallet af kørte kilometer ikke på, at tuktukken ikke må bruges privat. 

“Det er ikke så relevant, hvor meget man har kørt i den. Det, der har en værdi, er brugsretten, altså muligheden for at køre i den. Det er ligesom, hvis man stiller en firmabil til rådighed, så får man præcis den samme beskatning af den, hvad enten man kører 100 kilometer eller 100.000 kilometer,” siger han. 

Helle Abild Hansen afviser ligeledes, at tuktukken skulle have stået ved Nanna W. Gotfredsens ekskæreste. Hun kalder ham “en tidligere relation til Nanna” og skriver, at tuktukken “primært” har stået “i en privat udlejers garage og på en parkeringsplads.”

“Jeg blev, da jeg fik kendskab til den, oplyst om, at tuktukken var opbevaret et kendt, sikkert og aflåst sted (hos en privat udlejer, der venligt lod Gadejuristen bruge hans garage til formålet uden beregning),” skriver Helle Abild Hansen, der i dag er stoppet i Gadejuristen.

Hun har ikke svaret på opfølgende spørgsmål om, hvem den private udlejer er.

Nabo så en tuktuk

På Facebook fremgår det af en kommentar til et opslag, at tuktukken i løbet af sommeren sidste år tilsyneladende blev rykket midlertidigt hjem til et bornholmsk medlem af Moderaterne.

Først få uger efter, at Nanna W. Gotfredsen blev valgt ind i Folketinget, blev den tre år gamle tuktuk rykket til København og placeret hos Gadejuristen.

Den tidligere relation til Nanna W. Gotfredsen, som fortæller, at han har opbevaret og brugt Gadejuristens tuktuk, siger, at han havde et forhold til folketingsmedlemmet igennem flere år.

På sociale medier har Nanna W. Gotfredsens delt flere billeder fra hans have og har ligeledes skrevet hjerter til flere af hans opslag. 

Hvor længe var I egentlig kærester?

“Nu er spørgsmålet, om vi overhovedet var kærester, eller om jeg bare var en praktisk foranstaltning. Men i 3,5 år,” siger den tidligere relation.

Radio4 har talt med to naboer til den tidligere private relation til Nanna W. Gotfredsen, og de fortæller uafhængigt af hinanden, at de har set en sort tuktuk stå ved hans adresse, og at de har set ham køre rundt i den. 

“Den har han haft stående ovre i garagen. Herovre bag ved mig, hvor jeg bor. Jeg bor lige ved indgangen, og så er der to røde garager. Der har han haft en tuktuk stående, som tilhørte hans tidligere kæreste,” siger en af naboerne, der beskriver den tidligere kæreste som “hende gadejuristen, som havde det der store krøllede hår.” 

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at Folkemødet var aflyst i 2021. Det er ikke korrekt. Folkemødet blev afholdt i 2021, men i en stærkt begrænset udgave på grund af corona. På det tidspunkt, hvor Folkemødet fandt sted i 2021, havde Gadejuristen lukket ned for alle aktiviteter efter en periode med intern uro, og Gadejuristen genopstod først i efteråret samme år. I den periode stod tuktukken fortsat på Bornholm. Radio4 beklager fejlen.

Har du et tip til en historie, som Radio4 bør undersøge? Så kan du kontakte Radio4’s undersøgende redaktion på tip@radio4.dk

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00