Nyhedsartikel

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

ritzau

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning.

Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag.

Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.

Ifølge DR finder Minkkommissionen også, at statsminister Mette Frederiksens (S) udmeldinger om mink på et pressemøde “objektivt set var groft vildledende”.

Få flere detaljer og reaktioner på sagen her i nyhederne fra Radio4:

TV 2 skriver, at departementschefen kan drages til ansvar “i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf”.

Det var Barbara Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020.

Dagen efter meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et virtuelt pressemøde, at alle mink skulle slås ned, også avlsdyrene.

Først nogle dage senere stod det for offentligheden klart, at der ikke var lovhjemmel til dette.

Men det er siden kommet frem, at disse oplysninger var man bekendt med i både Fødevareministeriet og Justitsministeriet, hvor man allerede 5. november 2020 begyndte at forberede lovarbejde til hastebehandling i Folketinget.

Det står ikke endnu klart, hvilke konsekvenser det kan få for statsministerens departementschef.

Tjenesteforseelser kan føre til alt fra en advarsel over fyring til bøde eller op til et års fængsel.

Her kan du høre, hvordan det lød, da konklusionerne fra granskningskommissionen blev fremlagt:

OVERBLIK: Det ved vi om Minkkommissionens beretning

Alle ledende embedsmænd kan drages til ansvar i sagen om aflivning af mink, hvor der ikke var lovhjemmel.

Her følger et overblik med hovedpunkter i beretningen:

Statsminister Mette Frederiksen (S)

  • Statsministeren vildledte groft på et pressemøde 4. november 2020.
  • Men selvom hendes udmelding “objektivt set var groft vildledende”, så tilføjes det, at hun: “subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil”.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen

  • Begik “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.
  • Det begrundes med hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet på pressemødet 4. november 2020.

Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S)

  • Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020.
  • Han gav derfor urigtige oplysninger på et samråd 11. november 2020, hvor han sagde, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel “i weekenden”.

Forhenværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard

  • Studsgaard, som i dag er departementschef i Miljøministeriet, kan drages til ansvar for sin rolle i sagen, skriver kommissionen.

Kilder: DR, Jyllands-Posten, Politiken og TV2.

/ritzau/

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet