Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

CV19. Covid-19, corona, coronavirus. Statsministeren havde inviteret ministre og erhvervslivets organisationer til møde om myndighedernes forsøg på at indæmme coronavirus i Spejlsalen i statsministeriet. Efterfølgende pressemøde. Departementschef i statsministeriet Barbara Bertelsen og Statsminister Mette Frederiksen (S).

Skrevet af

30. juni 2022

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning.

Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag.

Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.

Ifølge DR finder Minkkommissionen også, at statsminister Mette Frederiksens (S) udmeldinger om mink på et pressemøde “objektivt set var groft vildledende”.

Få flere detaljer og reaktioner på sagen her i nyhederne fra Radio4:

TV 2 skriver, at departementschefen kan drages til ansvar “i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf”.

Det var Barbara Bertelsen, der tog initiativ til, at der skulle være et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020.

Dagen efter meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et virtuelt pressemøde, at alle mink skulle slås ned, også avlsdyrene.

Først nogle dage senere stod det for offentligheden klart, at der ikke var lovhjemmel til dette.

Men det er siden kommet frem, at disse oplysninger var man bekendt med i både Fødevareministeriet og Justitsministeriet, hvor man allerede 5. november 2020 begyndte at forberede lovarbejde til hastebehandling i Folketinget.

Det står ikke endnu klart, hvilke konsekvenser det kan få for statsministerens departementschef.

Tjenesteforseelser kan føre til alt fra en advarsel over fyring til bøde eller op til et års fængsel.

Her kan du høre, hvordan det lød, da konklusionerne fra granskningskommissionen blev fremlagt:

OVERBLIK: Det ved vi om Minkkommissionens beretning

Alle ledende embedsmænd kan drages til ansvar i sagen om aflivning af mink, hvor der ikke var lovhjemmel.

Her følger et overblik med hovedpunkter i beretningen:

Statsminister Mette Frederiksen (S)

  • Statsministeren vildledte groft på et pressemøde 4. november 2020.
  • Men selvom hendes udmelding “objektivt set var groft vildledende”, så tilføjes det, at hun: “subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil”.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen

  • Begik “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar”.
  • Det begrundes med hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet på pressemødet 4. november 2020.

Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S)

  • Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020.
  • Han gav derfor urigtige oplysninger på et samråd 11. november 2020, hvor han sagde, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel “i weekenden”.

Forhenværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard

  • Studsgaard, som i dag er departementschef i Miljøministeriet, kan drages til ansvar for sin rolle i sagen, skriver kommissionen.

Kilder: DR, Jyllands-Posten, Politiken og TV2.

/ritzau/

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

09:05
11:00